Kendini kopyalayan yapay zeka robot icat edildi!

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ( MIT) mühendisleri, kendisinin yeni kopyaları da dahil “neredeyse her şeyi” inşa edebilen bir robot geliştirdiklerini açıkladı.

Kendini kopyalayan robot

Kendini kopyalayan yapay zeka robot, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir ekip tarafından üretildi. Araştırmacılar robotun bir araçtan binaya kadar her şeyi, pratik ve ekonomik biçimde monte edebildiğini öne sürüyor.

MIT’nin Bitler ve Atomlar Merkezi’nde doktora öğrencisi olan Amira Abdel-Rahman, “Bir yapı, aynı boyutta başka bir robot veya daha büyük bir robot inşa edebilir” dedi.


Robot, yapay zekadan yararlanarak karmaşık görevleri anlayabiliyor ve bir yapı inşa etmek için gereken bot topluluklarını birbirlerinin yoluna çıkmayacak şekilde organize edebiliyor.

Sistem vokseller olarak bilinen, birbirinin aynısı çok küçük alt birimleri içeriyor. Temelde vokseller iki boyutlu piksellerin hacimsel karşılığıdır. Bu vokseller inşa edip işlev göstermek için diğer voksellerle güç ve veri alışverişi yapabilir.

Araştırmayı detaylandıran “Self-replicating hierarchical modular robot swarms” (Kendini kopyalayan hiyerarşik modüler robot toplulukları) başlıklı makale, Nature Communications Engineering adlı bilimsel dergide yayımlandı.

self replicating ai

Araştırmaya dahil olmayan, Houston Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği doçenti Aaron Becker, “Bu makale, yeniden yapılandırılabilir sistemlerin kritik bir alanını inceliyor: Robotik bir işgücünün hızlıca nasıl ölçeklendirilebileceği ve istenilen yapıyı oluşturacak malzemeleri etkili bir şekilde monte etmek için nasıl kullanılabileceği” dedi.

Bu, söz konusu soruna radikal derecede yeni bir perspektifle el atan ilk çalışma. İstenen yapıyı (ve diğer robotları) mümkün olduğunca hızlı inşa etmek için, boyutları optimize edilmiş bir robot ekibi oluştururken birtakım ham robot parçaları kullanmak.



Kaynak: Abdel-Rahman, A., Cameron, C., Jenett, B. et al. Self-replicating hierarchical modular robotic swarms. Commun Eng 1, 35 (2022). https://doi.org/10.1038/s44172-022-00034-3

DNA ile veri depolama teknolojisi başarılı oldu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.