Meta, 11 bin çalışanını işten çıkardı

Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın çatı şirketi Meta Platforms Inc., 11 binden fazla çalışanını işten çıkardı. Duyuru, doğrudan şirketin CEO’su ve kurucusu Mark Zuckerberg tarafından yapıldı.

meta metaverse

Geçtiğimiz hafta Twitter’da yaşanan ve tüm dünyada gündem olan işten çıkarmaların ardından bu hafta da aynı olay Meta’da gerçekleşti.

28 Ekim’de resmen Elon Musk’ın şirketi haline gelen Twitter’da büyük bir işten çıkarma olayı yaşanmıştı. Binlerce Twitter çalışanı bir anda işinden olurken, bugün bir başka dev platformdan benzer bir haber geldi.


Mark Zuckerberg’ün açıklaması:

“Bugün Meta’nın tarihinde yaptığımız en zor değişikliklerden bazılarını paylaşıyorum. Ekibimizin boyutunu yaklaşık %13 oranında küçültmeye ve 11.000’den fazla yetenekli çalışanımızın gitmesine izin vermeye karar verdim. Ayrıca isteğe bağlı harcamaları azaltarak ve işe alım süremizi ilk çeyreğe kadar uzatarak daha yalın ve daha verimli bir şirket olmak için bir dizi ek adım atıyoruz.

Bu kararların ve buraya nasıl geldiğimizin hesabını vermek istiyorum. Bunun herkes için zor olduğunu biliyorum ve özellikle etkilenenler için üzgünüm.”

Zuckerberg, paylaştığı uzun açıklamasında işten çıkarılan çalışanlara 16 hafta boyunca baz ücret ödemesi, üç ay kariyer desteği ve 6 ay boyunca çalışan ve ailesi için sağlık sigortası sağlayacağını belirtti. Zuckerberg, ABD dışındaki çalışanlara sağlanacak desteklerin daha sonra paylaşılacağını ifade etti.

Çalışanlara seyahat etmemeleri söylenmişti:

Wall Street Journal tarafından paylaşılan detaylara göre şirket, işten çıkarmalara hazırlık olması için çalışanlarına bu hafta ‘gereksiz’ yolculuk yapmamalarını söylemişti.


Peki Meta 11 bin çalışan neden işten çıkarıldı? Zuckerberg, hatasını itiraf etti:

“COVID’in başlangıcında, dünya hızla çevrimiçi hale geldi ve e-ticaretteki artış, büyük bir gelir artışına yol açtı. Birçok insan bunun pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek kalıcı bir hızlanma olacağını tahmin etti. Ben de öyle yaptım ve yatırımlarımızı önemli ölçüde artırma kararı aldım. Ne yazık ki, bu beklediğim gibi gerçekleşmedi. Çevrimiçi ticaret yalnızca önceki trendlere dönmekle kalmadı, makroekonomik gerileme, artan rekabet ve reklam kaybı da gelirimizin beklediğimden çok daha düşük olmasına neden oldu. Bunu yanlış anladım ve bunun sorumluluğunu alıyorum.

Bu yeni ortamda, sermayeyi daha verimli kullanmamız gerekiyor. Yapay zeka keşif motorumuz, reklamlarımız ve iş platformlarımız ve meta veriye yönelik uzun vadeli vizyonumuz gibi, kaynağımızın daha fazlasını daha az sayıda yüksek öncelikli büyüme alanına kaydırdık. Bütçeleri küçültmek, avantajları azaltmak ve gayrimenkul ayak izimizi küçültmek dahil olmak üzere işimizdeki maliyetleri düşürdük. Verimliliğimizi artırmak için ekipleri yeniden yapılandırıyoruz. Ancak bu önlemler tek başına giderlerimizi gelir artışımızla uyumlu hale getirmeyecek, bu yüzden ben de zor kararı insanların gitmesine izin verdim.”

Peki başka nedenler ne olabilir?

İşten çıkarmaların dile getirilmeyen bir diğer nedeni, şirketin metaverse‘e yaptığı yatırımın karşılığını henüz alamaması olabilir. Meta, sadece 2021 başından bu yana projeye 15 milyar dolar yatırmış, fakat Horizon Worlds gibi günümüz girişimlerinde başarılı olamamıştı. Tabii bu süreç boyunca şirketin piyasa değeri de can kaybetti, hisseleri %70 değer kaybına uğradı.

Tüm bu projeler ve para kaybı bir yandan devam ederken, şirket sadece bu yılın ilk 9 ayında toplam 15 binin üzerinde yeni çalışan işe aldı. Bu sayı, 2020 ve 2021 yılı toplamında 27 bin idi. Meta’nın para kaybı, kullanıcıları memnun edememesi ve projelerinin başarılı olamaması da hissedarların şikâyetlerine yol açtı.

Geçtiğimiz ay da bunun en büyük örneğini gördük. Yatırım şirketi Altimater Capital, Zuckerberg’e yazdığı açık mektupta çalışan sayısını azaltmayı ve meteaverse tutkusundan vazgeçmesini tavsiye etti. İkinci tavsiye pek yankı bulacak gibi durmasa da, ilk tavsiye karşılık bulmuş gibi duruyor.


Zuckerberg, işten çıkarmaların ardından şirketteki gidişatın ne olacağını önümüzdeki haftalarda açıklayacağını ifade etti.

Ekim’de en çok kazandıran yatırım araçları: Borsa ilk sırada!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.