Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, yeni merkeziyetsiz sosyal medya platformu Bluesky’ın beta testlerinin yakında başlayacağını açıkladı.
ABD’li milyarder Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter’ı 44 milyar dolara satın almıştı. 2006 yılında insanların gezdikleri gördükleri yerleri paylaşıp birbirlerine ilham olabilmeleri için Twitter’ı kuran Jack Dorsey, geçen gün yaptığı açıklamada 2019 yılında Twitter’a kardeş şirket olarak kurduğu Skyblue şirketini yeni bir sosyal medya platformuna dönüştüreceğini açıkladı.
“Herkese açık ve merkeziyetsiz”
Dorsey yaptığı açıklamada “herkese açık ve merkeziyetsiz” bir sosyal medya platformu kuracağını ve şirketin sadece kurulum aşamasında rol alacağını açıkladı.
Blockchain benzeri bir yapıda olacak
Block zinciri benzeri bir yapıda oluşturulacak Bluesky’ın şirketler ve hükümetler tarafından kısıtlanmayacak bir şekilde oluşturulması amaçlanıyor.
Twitter’dan ayrıldıktan sonra açıklama yapan Dorsey, insanlığın yeni bir sosyal medyaya ihtiyacı olduğunu ve bu platformun bir reklam sistemine sahip olmaması gerektiğini savunmuştu.
Elon Musk’ın Twitter’ı 44 milyar dolara satın alması sonrası şirketin geleceğine dair tartışmalar sürerken Musk’ın kullanıcıları bir takım özellikler ve araçlar için ücret ödemeye çağırması tepki yarattı.
Çok sayıda üst düzey Twitter çalışanını işten çıkaran, yönetim kurulunu fesheden ve geçici olarak kendisini tek yetkili ilan eden Musk’ın başını ağrıtacak olan en önemli gelişme ise Twitter’a yeni rakiplerin çıkıyor olması.
Twitter’dan Blueksy’a ciddi bir kayma olabilir
Twitter’ın kurucusu olan Jack Dorsey’in ‘Bluesky’ girişimi kullanıcılarda ciddi bir kayma yaratabilir ve popüler sosyal medya platformunun gözden düşmesine neden olabilir.
Web 3.0 teknolojisi ile mi çalışacak?
Bluesky’ın ‘merkeziyetsiz’ yani Web 3.0 teknolojisi ile çalışacağı tahmin ediliyor. Dorsey şimdiden beta sürümünü denemek isteyenleri platformu kullanmaya davet etti. Bu çağrının ardından sadece iki gün içerisinde 30 binden fazla katılım talebi geldiğini açıkladı.
Merkeziyetsiz yapı nedir?
Blokzincirin merkeziyetsiz oluşu, bir devlet, şirket, birey veya organizasyon gibi merkezi bir unsura direkt bağlı olmayıp, karar verme ve kontrol mekanizmasının bir ağa dağıtılmasını ifade eder. Bu sayede kimse ağ ve ağı kullanan bireylerin işlemleri üzerinde yetki ve kontrole sahip olmaz.
Merkeziyetsizlik, tek başına Bitcoin blokzincirine özgü bir yapısal özellik değildir. Yazılım dünyasında ağ mimarisinde merkezi, merkezi olmayan ve dağıtık olmak üzere kullanılan sınıflandırmada yer alır. Örneğin blokzincirinin kendisi merkezi olmayan bir yapı olsa da geliştirilen bir blokzinciri uygulaması, yazılımı hem dağıtık hem de merkezi olmayan mimariye sahip olabilir.