Windows işletim sistemli yeni bir bilgisayar aldığınızda veya bilgisayarınıza format attırdığınızda, her ne kadar temiz kurulumlu bir Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemi hemen her ihtiyacınıza cevap veren uygulamalarla yüklü olarak gelse de, yüklü gelen bazı uygulamaların verimli çalışmaması veya bazı dosya formatlarını açmanıza olanak tanıyan uygulamaların bulunmaması can sıkıcı olabilir. Bu nedenle aşağıda sizin için derlediğimiz, hem açık kaynaklı (ücretsiz) hem de ticari (ücretli) yazılımları içeren, bilgisayarınızda mutlaka bulunması gereken uygulamaları bilgisayarınıza yüklemek isteyebilirsiniz.
İnternet Tarayıcısı: Google Chrome
Günümüz bilgisayarlarının vazgeçilmez bir parçası olan internet tarayıcısı; bizi internete bağlayan, favori web sitelerimizde gezinmemizi sağlayan, YouTube gibi platformlarda video izlememize olanak tanıyan bir programdır.
Google’ın Chrome tarayıcısı ise şu anda dünyada en çok kullanılan internet tarayıcısı özelliğini taşımaktadır. Windows işletim sistemi, Chrome ile aynı alt yapıyı kullanan Microsoft Edge tarayıcısıyla yüklü bir şekilde gelse de birçok insanın yeni bir bilgisayar alır almaz veya sil baştan Windows kurulumu yapar yapmaz indirdiği ilk program Google Chrome’dur.
Google’ın e-posta hizmeti olan Gmail hesabınız ile oturum açtığınız bir Google Chrome tarayıcısında parolalarınızı, sekmelerinizi, arama geçmişinizi, yer imlerinizi ve daha birçok verinizi oturum açtığınız diğer cihazlarla eşitleyebiliyorsunuz. Belki de Google Chrome’u bu kadar yaygın kılan özellikler bunlardır.
Microsoft Office Programları veya LibreOffice
Öğrencilerin, şirket çalışanlarının ve daha birçok kurumun vazgeçilmez programı olan Microsoft Office Programları yine günümüz bilgisayarlarının olmazsa olmazı konumunda. Microsoft Word, Excel, PowerPoint gibi daha birçok yazılımı içinde barındıran Microsoft Office neredeyse alanında rakipsiz gibi ve hemen her bilgisayarda bulunuyor.
Örneğin Microsoft Word sözcük işleme programı ile profesyonel düzeyde belgeler oluşturabilirsiniz, veya Microsoft Excel tablolama programı ile çeşitli finansal çözümler yapabilir ve grafik oluşturabilirsiniz, veya Microsoft PowerPoint ile sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Ücretsiz versiyonlarının yanı sıra şirket veya okul üyelikleri sayesinde programların tam sürümlerine erişim sağlanabiliyor. Günümüzde birçok şirket, çalışanlarına Microsoft Office hizmetini sağlıyor. Bunun yanı sıra birçok üniversite, okudukları süre boyunca okul e-postaları ile erişebilecekleri bir Microsoft Office hizmetini öğrencilerine sunuyor.
Eğer Microsoft’un Office programlarına erişiminiz yoksa sizin için en iyi alternatif LibreOffice’dir. Açık kaynak kodlu bu ücretsiz yazılım Microsoft Office’in barındırdığı hemen her özelliği ve uygulamayı barındırmaktadır. LibreOffice uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Winrar veya 7zip
Büyük boyutlardaki dosyaları sıkıştırmak veya sıkıştırılmış dosyaları açmak için Winrar veya 7zip gibi yazılımlara ihtiyacınız vardır. Bu nedenle Winrar veya 7zip gibi sıkıştırma programları bilgisayarınızda mutlaka bulunmalıdır.
Winrar belki de en popüler sıkıştırma programıdır. Her ne kadar paralı bir yazılım olsa da orijinal tam sürümünü ücretsiz olarak ömür boyu kullanabilirsiniz. Winrar normalde 40 günlük bir tam sürüm deneme lisansı veriyor. Bu 40 gün sonunda lisans sona eriyor ve program lisanssız hale geliyor. Fakat yazılımı kullanmaya devam etmeniz mümkün.
Winrar’ın en popüler alternatiflerinden birisi de açık kaynaklı 7zip’dir. Program MacOS dahil birçok işletim sisteminde sorunsuz olarak çalışıyor ve %70’e kadar sıkıştırma sağlıyor. 7zip programını kendi web sitesinden ücretsiz indirebilirsiniz.
CCleaner
Bilgisayarımız bizim göremediğimiz pek çok veriyi arka planda işler, sonraki işlemler sırasında daha hızlı geri getirebilmek için veya sadece kayıt tutmak için bu verileri saklar. Bu nedenle CCleaner gibi bir temizleyicinin bilgisayarınızda bulunması gerekir.
Eğer internetten sık sık üçüncü taraf yazılımlar veya gereksiz dosyalar indirirseniz depolama alanınız oldukça hızlı dolabilir. Böyle bir durumda CCleaner yazılımını kullanmanız gerekir. CCleaner ayrıca bozuk dosyaları belirlemeye ve silmeye, disk alanınızı analiz etmeye, yinelenen dosyaları belirlemeye, derin bir temizliği kolaylaştırmaya ve silinen dosyaları sürücülerden tamamen temizlemeye yardımcı olmada etkilidir.
Bütün bunların yanı sıra program, tüm sistem tarayıcılarının geçmişini ve tanımlama bilgilerini sürekli olarak temizler; böylece çevrimiçi etkinlikleriniz, gizlilik köprüsü kuran web sitesi izleyicileri ve reklamlar tarafından izlenemez.
VLC Media Player Video Oynatıcısı
VLC Media Player ücretsiz ve açık kaynaklı bir medya oynatıcısı olmasının yanı sıra hemen her görüntü formatını kullanabilen ve çözebilen bir programdır. Basit arayüzü ve ek hizmetler gerektirmemesi sayesinde kullanıcı dostu bir yazılımdır. Bu nedenle her bilgisayarda bulunması gereken, video ve ses oynatmanıza olanak tanıyan eşsiz bir programdır.
VLC Media Player hemen her işletim sisteminde sorunsuz bir şekilde çalışıyor ve çok sayıda video ve ses dosya türünü oynatabiliyor. Bunların yanı sıra çevrimiçi videoları oynatma ve indirme, video ve ses kaydetme, ekran kaydı alma ve web kamerası kaydı alma gibi sayısız özelliği içinde barındırıyor. VLC Media Player‘ı kendi web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Adobe Acrobat
Eğer bir şirket bilgisayarı kullanıyorsanız, kendi işinizi bilgisayarınızdan yürütüyorsanız veya bir öğrenciyseniz mutlaka bilgisayarınızda Adobe Acrobat yazılımı bulunmalıdır.
Bilindiği üzere PDF oldukça popüler bir dosya formatıdır. Türkçeye taşınabilir belge formatı olarak çevrilmiş, platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş, ISO tarafından standarda bağlanmış bir dosya formatıdır.
PDF dosyalarını görüntülemek ve üzerlerinde işlem yapabilmek için ise Adobe Acrobat Reader gibi bir yazılıma ihtiyacınız vardır. Adobe Acrobat, PDF denildiğinde akla ilk gelen yazılımların başını çekiyor.
Adobe Acrobat, PDF görüntüleme, çıktısını alma, açıklama ekleme gibi özelliklerin yanı sıra PDF imzalama gibi önemli bir özelliği de ücretsiz olarak sunuyor.
Kaliteli Bir Antivirus Programı
Eğer bilgisayarınızda internet kullanmayı planlıyorsanız –ki günümüz bilgisayarlarının kullanımındaki en önemli faktör budur– ve bilgisayarınızda veri saklamayı düşünüyorsanız kaliteli bir antivirüs programı mutlaka bilgisayarınızda yüklü olmalı.
Bilgisayar virüslerinin nereden gelip verililerinizin nasıl çalındığı hiç belli olmaz. Internet kullanmasını bilen suçlular için adeta kapıları açar. Bu nedenle internet güvenliğinizi sağlamanız ve bilgisayarınızdaki verileri güvenlik altına almanızın tek yolu antivirüs programlarından geçiyor.
Microsoft Windows, Windows Defender adında kendi içinde yerleşik bir antivirüs programı sunuyor olsa da antivirüs programlarının sunduğu hizmet kalitesini ve güvenilirliği bulamayabilirsiniz. Bu nedenle piyasada bulunan Kaspersky, McAfee, Avast, BitDefender veya ESET Nod32 gibi ücretli antivirüs programlarını bilgisayarınızda bulundurmanızda fayda var.
WhatsApp Masaüstü Uygulaması
WhatsApp artık neredeyse 7’den 70’e herkesin kullandığı birincil iletişim uygulaması haline geldi. İnsanların birbirleriyle olan kişisel iletişimlerinin yanı sıra bu uygulamayı destek hattı ve iletişim kanalı olarak kullanan şirket sayısı da az değil.
WhatsApp da bu popülerliğin farkında olmalı ki uygulamayı hemen her platformda kolayca kullanabilmenize olanak tanıyan uygulamalar geliştirmekte. Her ne kadar bir internet tarayıcısı üzerinden kullanabiliyor olsanız da WhatsApp’ın masaüstü uygulamasını indirmenizi tavsiye ederiz. Bu uygulama ile bilgisayarınız üzerinden de arkadaşlarınızla yazışabilir, sesli veya görüntülü görüşebilir ve dosya transferi bile yapabilirsiniz. Böylece bilgisayar kullanırken telefonu elinize dahi almanıza gerek kalmayabilir. Bütün bunların yanı sıra WhatsApp masaüstü uygulaması ile telefonunuzdaki WhatsApp uygulaması senkronize olur. Bu sayede hiçbir veriyi kaybetmezsiniz ve kaldığınız yerden yazışmaya devam edebilirsiniz.