EYT emekli aylığı en düşük ne kadar olacak?

EYT emeklisi en düşük aylığı ne kadar olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan EYT’de yaş sınırı ve diğer detayların ardından en çok merak edilen soru yanıt buldu. İşte hesaplamalara göre EYT emeklisinin alacağı en düşük aylık…

EYT emekli aylığı

EYT’de yaş sırınırı kaldırıldı. Peki en düşük maaş ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, “Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme yaptığımız yaş bekleyenleri kapsıyor. EYT düzenlemesinde herhangi bir yaş şartı olmayacak. 2 milyon 250 bin vatandaş doğrudan emekli olabilecek” ifadelerini kullanmıştı.


EYT maaşları 3 dönem üzerinden hesaplanacak

EYT’lilerin aylık hesaplamalarında 1999 yılı öncesi 1999-2008 yılları arası ve 2008’den sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak. 3 ayrı dönem için hesap yapılıp birleştirilecek. Böylelikle EYT’lilerin emekli maaşı hesaplamasında tüm kazançları dikkate alınmış olacak.

En düşük EYT emekli aylığı ne kadar olacak?

EYT emekli aylığı en düşük ne kadar olacak? EYT düzenlemesinde prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak. 2022 yılında en düşük emekli aylığı 3500 TL olarak ödeniyor. Buna göre, bin prim günü olan EYT’li bir vatandaş da en az 3 bin 500 lira maaş alacak. İlk maaşların 2023 Şubat ayında alınacağı düşünüldüğünde bu miktar yeni yıl zammıyla beraber daha daha yukarı çıkacak.

SSK emeklilerinin temmuz ayı itibarıyla 3 bin 500 lira aldığını düşünürsek yüzde 20 artış yapılması durumunda alacakları maaş 4 bin 200 lira, yüzde 25 artış olursa 4 bin 375 lira olacak. Yüzde 30 olursa 4 bin 550 lira, yüzde 35 olursa 4 bin 725 lira, yüzde 40 artış olursa 4 bin 900 lira seviyesine kadar çıkacak.

Tek tek EYT şartları

İşte tek tek EYT başvuru şartları:

EYT HANGİ TARİHİ KAPSIYOR? 

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan çalışanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT KAÇ PRİM GÜN SAYISI İSTİYOR? 

Sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kadın ve erkeklerin EYT’den yararlanabilmesi için 5 bin prim gününü doldurmuş olması gerekiyor.

EYT İÇİN KAÇ YIL SİGORTALI OLMAK GEREKİYOR? 

8 Eylül 1999 öncesi işe girişli, 20 yıl sigortalılık süresine sahip kadınlar ve 25 yıl sigortalılık süresine sahip erkekler EYT ile emekli olabilecekler.

EYT’DE YAŞ ŞARTI VAR MI? 

Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.


PRİM GÜNÜ EKSİK OLAN NE YAPACAK? 

Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor.

SSK, BAĞKUR, EMEKLİ SANDIĞI EYT’DEN NASIL YARARLANACAK? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre EYT ile emekli olmak için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı arasında bir fark olmayacak.

Bununla birlikte EYT yasasının Meclis’ten geçmesiyle tüm detaylar belli olacak.

EYT’de 3600 gün detayı

İşte en çok merak edilen bazı soruların yanıtlar:

1973 doğumluyum. 1995’te özel sektörde çalışmaya başladım. Primim doldu. EYT’li miyim? EYT yasası çıkınca emekli olabilir miyim? 

Süre ve prim şartını sağladığınızdan başlangıcınız 23 Kasım’dan önceyse 55, sonraysa 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT kapsamındasınız. Cumhurbaşkanı EYT yasasının yaş aramayacağını açıkladı. EYT yasası çıktığında emekli olabilirsiniz.

2005’te sigorta başlangıcımla 6200 gün prim ödemem var. Şubat 1999 ayında askere gittim. Askerliğimi borçlansam sigorta başlangıcım askerlik tarihine giderek beni EYT kapsamına sokar mı? 

Askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihi askerlik tarihine gitmez. Borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi borçlanma gün sayısı kadar geri çeker. Askerlik borçlanması maalesef sizi EYT kapsamına sokmaz. 800 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

45 yaşındayım. Sigorta başlama tarihim Temmuz 1997 olup 5089 gün prim ödemem ve 25 yıl sigortalılık sürem var. EYT çıkarsa emekli olabilir miyim? 

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 811 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Cumhurbaşkanı EYT’lilerden yaş şartı aranmayacağını 28 Aralık akşamı açıkladı. Ancak hangi primin aranacağını açıklamadı. Şayet EYT yasası 8 Eylül 1999’dan önce olduğu gibi 5000 gün prim ararsa (ki olması gereken budur) yasa çıktığında, kademeli geçişte aranan primi ararsa, priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

1 Mart 1965 doğumlu babamın sigorta başlangıç tarihi 1983’te olup 3515 gün prim ödemesi var. Babam askerlik borçlanmasıyla primini 3600 güne tamamlaması durumunda, EYT kapsamına girer mi? 

EYT yasasının henüz 3600 günle emekliliği kapsayıp kapsamayacağı belli değil. Yasa tasarısı Ocak 2023’te TBMM’ye sunulduğunda, 3600 günle emekliliği kapsayıp kapsamayacağı belli olur. 8 Eylül 1999 öncesi hükümler geçerli olursa yaştan emeklilik de kapsamda olur.

1973 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ekim 1990 olup 4700 gün prim ödemem var. EYT’den nasıl yararlanabilirim? 


Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 825 gün daha prim ödeyerek priminizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte 52 yaşınızı da doldurursanız emekli olabilirsiniz. Dolduramazsanız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT yasasının henüz esasları belli değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT’lilerde yaş aranmayacağını açıkladı. Ancak 8 Eylül’den önce aranan 5000 gün priminin mi, yoksa kademeli geçişte aranan primin mi aranacağı henüz belli değil. Şayet yasa, 8 Eylül 1999’dan önceki prim olan 5000 günü ararsa 300 gün daha prim ödeyip priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Durumunuz EYT yasasının TBMM’ye sunulacağı Ocak 2023 ayında netleşir.

Emekli ve memur maaş zammı ne kadar olacak?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.