Füzyon reaksiyonu ile enerji elde edildi!

Bilim insanları, tarihte ilk kez füzyon reaksiyonuna harcanan enerjiden daha fazla enerji elde etti. Peki bu ne anlama geliyor? Sonsuz enerji mümkün mü?

füzyon reaksiyonu

Amerika Birleşik Devletleri, insanlık için tarihi bir başarıyı duyurdu. Başarı, bilim dünyasının uzun süredir peşinde koştuğu, teoride sınırsız enerji sunan füzyon reaksiyonu alanında oldu. Tarihi başarı, Kaliforniya Üniversitesi tarafından 1952 yılında kurulan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda elde edildi. Tarihte ilk kez füzyon reaksiyonu için harcanan enerjiden daha fazla enerji elde edildi.

Peki, bu başarı nasıl elde edildi? Bilim insanları tam olarak ne yaptı?

Bilim insanları, tarihi başarıyı elde etmek için genellikle kullanılan füzyon reaksiyonu yöntemlerinden farklı, “Atalet Hapsi Füzyonu” adlı bir yönteme yöneldi. Bu süreçte hidrojen plazması, dünyanın en büyük lazeriyle ‘bombalandı’.


Süreç, adım adım basitçe şu şekilde gerçekleşti:

  • Lazer ışınları, en fazla 192 adet olacak şekilde reaktör içindeki boşluğa ateşlendi. Böylelikle reaktörün içi ısındı, çok yüksek sıcaklıkta plazma oluştu.
  • Lazerlerle oluşan X-ışını, hidrojenin döteryum ve trityum izotoplarından oluşan katman yüzeyinden boşluk içinde yansıdı.
  • Reaktör içindeki boşluğun ortasında bulunan yakıt kapsülü patlayarak füzyon reaksiyonu için gerekli koşulları sağladı. Isı, yakıtta yeterince hızlı yayılarak enerji verimi elde edildi.

Yukarıdaki aşamaların başarıyla tamamlanmasıyla füzyon reaksiyonu, toplam 2,5 megajul enerji üretmeyi başardı. Reaksiyon için lazerler ile harcanan enerji ise 2,1 megajul idi.

Bu güç o kadar fazlaydı ki ekipmanlar bile zarar gördü:

Financial Times’a konuşan ve çalışmada yer alan iki isim, elde edilen enerjinin bu kadar yüksek olmasını beklemediklerini açıkladı. Hatta enerji, o kadar yüksek seviyedeydi ki reaksiyonun analizi için kullanılan bazı ekipmanların zarar görmesine yol açtı.


Bu başarı neden önemli? İnsanlık neden füzyon enerjisinin peşinden koşuyor?

Bilim insanları, 1950’i yıllardan beri Güneş’in de enerji kaynağı olan füzyon reaksiyonunu Dünya’da oluşturmak için çalışmalar yapıyor. Fakat bugüne kadar hiçbir çalışmada kullanılan enerjiden daha fazla enerji elde edilememişti.

Bugün duyurulan başarı, insanlığın füzyon enerjisine geçişi için de büyük bir mihenk taşı olacak. Füzyon enerjisi sayesinde hiçbir karbon emisyonu üretmeden veya nükleer santrallerde oluşan nükleer atık olmadan enerji üretilebilecek.

Tabii pek çok bilim insanına göre füzyon enerjisine ‘füzyon enerji santralleri’ ile geçişimize halen on yıllar kadar uzun bir süre var. Fakat bu noktada teknolojinin gelişim hızı da büyük bir önem taşıyor. Yani geçişimiz, tahminlerden çok daha kısa sürede gerçekleşebilir.

Tarihi başarının elde edildiği laboratuvar hakkında önemli bilgi:


Başarının elde edildiği ulusal laboratuvar, 3,5 milyar dolarlık harcama ile aslında nükleer silahlar geliştirmek üzere kurulmuştu. Fakat laboratuvar, günümüzde özellikle füzyon enerjisi araştırmaları için kullanılıyor. (Kaynak: Webtekno)

İnsan yapımı Güneş: Birleşik Avrupa Torusu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.