Katarakt hakkında 10 soru: Bulanık görme ve ışık hassasiyeti varsa!

Hafif bulanık görme, ışık hassasiyeti ve bulanıklığın artması gibi şikayetlerle ortaya çıkan katarakt hakkında en çok merak edilen 10 soru ve yanıtları…

Katarakt bulanık görme

Katarakt hakkında 10 soru: Bulanık görme ve ışık hassasiyeti varsa!

Yaşlanma sürecinde en çok etkilenen organlardan biri de gözler. Görmeyi sağlayan doğal göz merceğin saydamlık özelliğini kaybederek matlaşmasıyla ortaya çıkan kataraktın günümüzde yeni nesil lenslerle başarıyla tedavi edilebildiğini belirten uzmanlar, Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Katarakt için en önemli risk faktörü ileri yaş. Ortaya çıkma ihtimali yaşla beraber artmasına rağmen katarakt her yaşta görülebilir. İlk belirtiler hafif bulanık görme, ışık hassasiyeti ve bulanıklığın artmasıdır. Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalı” dedi.


Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Avni Yılmaz, katarakt ile ilgili en çok merak edilen 10 soruyu yanıtladı.

Katarakt nedir?

Katarakt, gözde bulunan lens dediğimiz şeffaf tabakanın matlaşarak ışığın gözün retina tabakasına ulaşmasının zorlaşmasıyla belirti veren bir göz sorunudur.

Hangi belirtilerle kendini gösterir? 

İlk belirtiler hafif bulanık görme, ışık hassasiyeti ve bulanıklığın artması şeklindedir. Sonrasında ise tam görme kaybına neden olabilir. Şikâyetlerin çeşitliliği kataraktın yoğunluğuna bağlıdır.

Kimler katarakt olur?

Katarakt için en önemli risk faktörü ileri yaştır. Ortaya çıkma ihtimali yaşla beraber artmasına rağmen katarakt her yaşta görülebilir. Diyabet, kortizon kullanımı, güneşe aşırı maruz kalma ve bazı metabolik hastalıklar katarakt olma ihtimalini artırıyor.

Nasıl tedavi edilir? 

Tedavisi için cerrahiyle, saydamlığını kaybetmiş lens alınarak yerine saydam bir lens yerleştirilir. Geçmişte bu ameliyat için büyük kesiler yapıldığı için dikiş gerektiriyordu ve görme rehabilitasyonu uzun zaman sonra sağlanabiliyordu. Ne mutlu ki, bugün artık katarakt ameliyatları daha küçük kesiler ile gerçekleştirildiği için dikiş gerekmiyor. Üstelik iş ve sosyal hayata daha erken dönmek de mümkün hale geliyor.


Ameliyatı kısa mıdır? 

Ameliyat süresi kısadır ancak her katarakt aynı olmadığı için bu süre ve ameliyatın genel seyri farklı olabilir. Genellikle genel anestezi gerekmeden yapılır; hasta uyanıktır ve ameliyatı yapan ekiple sözel olarak iletişim halindedir. Elbette bebek ve çocuklar, iletişimi zayıf ya da aşırı kaygılı hastalar için genel anestezi gerekir.

Kataraktın tek tedavisi ameliyat mı?

Katarakt sadece ameliyatla tedavi edilir ve ameliyat için bir yaş sınırlaması yok. Görmeyi bozan her yaştaki katarakt ameliyat edilebilir. Hatta doğduğunda katarakt olan bebekler vardır ve bunların erken teşhis edilip mümkün olan en erken zamanda ameliyat edilmesi, kalıcı görme azlığını önleme açısından son derece önemlidir.

Ameliyat sonrası hastaların nelere dikkat etmesi gerekir?

İlk birkaç gün hijyen açısından dikkat edilmesi ve önerilen damlaların kullanılması gerekiyor.

Katarakt tekrarlar mı? 

Katarakt tekrarlamaz ancak bazı hastalarda mercek arkasında bulanıklaşma olabilir. Bu durum tekrar bir ameliyat gerektirmez. Bu bulanıklık lazerle poliklinik koşullarında kısa bir işlem ile giderilebilir.

Katarakt oluşumu engellenebilir mi?

Kataraktı engellemek belki mümkün değil ancak güneş gözlüğü kullanımı, diyabet kontrolü, varsa metabolik hastalıkların kontrolü ve dengeli beslenme katarakt oluşma ihtimalini azaltabilir.

Yeni lenslerle ilgili son gelişmeler neler?


Eskiden sadece tek odaklı lensler kullanılırken bugün artık uygun hastalar için uzağı ve yakını görmeyi sağlayan çok odaklı mercekler tercih edilebiliyor.

Gözlük değiştirip hala net göremiyor musunuz? Keratokonus nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.