Kış şartlarında güvenli sürüş için 8 öneri

Ağırlaşan yol ve iklim koşulları dolayısıyla kış ayları daha fazla kaza riskini beraberinde getiriyor. Kış şartlarında güvenli sürüş için hazırlık yapılmaması ya da yapılan hazırlıkların yetersizliği kaza olasılığını da artırıyor.

Kış sürüş

Kış şartlarında güvenli sürüş açısından hayati önem taşıyan öneriler:

1- Araç takip mesafesi

Tehlikeli yollardan uzak durulmalıdır. Karlı ve buzlu hava koşullarında mutlaka dışarı çıkılması gerekiyorsa, sadece iyice tuzlanmış ve temizlenmiş yollar kullanılmalı ve araç yavaşça sürülmelidir. Önde ilerleyen araç ya da araçlar ile yeterli mesafe (en az 4 saniye) bırakılmalı, kullanılan aracı yakından takip eden bir araç söz konusuysa, kenara çekilerek aracın geçip gitmesi beklenmelidir.


Seyahat esnasında herhangi bir durumda öndeki aracın ani şekilde fren yapması veya durması durumunda, arkadaki aracın kontrollü şekilde durabilmesi için takip mesafesine uyum sağlamak oldukça önemlidir. Kötü hava koşullarında görüş mesafesinin düşük olduğu durumlarda aracın farlarını açın ve kaygan yollarda fren yaparak durmak on kat kadar daha uzun sürebileceğinden, diğer araçlarla uzun bir takip mesafesi bırakın.

2- Arabanızı yola hazırlayın

Aracın yola çıkmaya uygun olduğundan ve bütün güvenlik kontrollerini geçtiğinden emin olun. Yola çıkmadan önce, silecek suyunun soğuk havaya uygun olup olmadığını kontrol edin, eksikse tamamlayın. Sıfır derecenin altında donmayan silecek sularını tercih edebilirsiniz. Camlardaki kar, buz veya buğuyu tamamen (sadece ön camdan değil, tüm camlardan) temizleyin.

Arıza anında ilk önce aracın dörtlülerini yakmak gerekir. Ayrıca araçta mutlaka reflektör olmalıdır. Ani bir arıza hiç umulmadık bir yerde, mesela bir virajda gerçekleşebilir. Özelikle gece, hele ki ışıksız yollarda reflektör hayat kurtarır. Reflektör hem diğer sürücüleri, hem de aracı arıza yapan kişiyi ve aracı yeni kazalardan koruyan önemli bir uyarıcıdır. Araçlarda yangın tüpü bulundurma mecburiyeti de araç arızalarının bir yangına sebep vermesi halinde hem canı, hem malı korur.

Otobanda giderken aniden araç durursa aşağı inip aracı sağa çekmeye çalışmak son derece tehlikelidir. Otobanlarda araçlar süratlidir. Sürat hem dikkati, hem de refleksleri olumsuz yönde etkiler. Böyle bir durumda aracı olduğu yerde bırakmak, dörtlüleri yakmak, kaputu kaldırarak araçta bir arıza olduğu bilgisini diğer sürücülere vermek daha doğru bir yaklaşımdır.

3- Acil durum çantası bulundurun

Aracın yakıt deposunun dolu olduğundan ve yedek lastik bulunduğundan emin olun. Her ihtimale karşı, araçta bir acil durum çantası bulundurmak da faydalı olabilir. Çantanın içinde yolda mahsur kalınması durumunda kullanılabilecek; sıcak tutacak giysiler, reflektörlü bir ceket, el feneri, kürek ve tamamen şarj edilmiş telefon gibi malzemeleri bulundurun. Ayrıca aracın yolda kalması durumunda sürücünün imdadına yetişen sigortanıza ait evrakları da unutmayın.

Yol yardımı hizmeti kullanıyorsanız hemen çağırın. Kasko sigortanız yol yardımı hizmeti sağlıyorsa çağrı merkezini arayarak yardım isteyebilirsiz. Yol yardımı kullanmıyorsanız ise kendi çabalarınızca çekici veya polisi arayabilirsiniz. Çekici çağırma ücreti ise firmalara göre farklılık gösterebilir. Alo 159 Türkiye’nin karayolları yol ağında bulunan Otoyollar, Devletyolları ve İlyollarında seyahat eden sürücülerin seyahat esnasında veya seyahatten önce kullanacağı yol güzergahı ile ilgili tüm soru ve sorunları hakkında bilgi ve yardım alacağı bir hattır.

4- Kış lastiği ile daha güvenli sürüş imkanı

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi otoyol koşullarını da değiştirir. Soğuk hava koşullarında yaz lastikleri daha çabuk sertleştiği için tutunma kabiliyetleri kış lastiğine göre çok düşüktür. Zorlu iklim koşullarında kış lastiği kullanan araç sürücülerinin, kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânına sahip olduğunu unutmayın. Aracınızda yedek lastik veya lastik değiştirmek için kriko bulunduğundan emin olun.

5- Araç bakımı yaptırmak kazaları önler

Kış ayında araç sahiplerinin güvenle sürüş gerçekleştirmeleri için periyodik kış bakımına önem vermeleri gerekiyor. Arabanızı kış şartlarına hazırlamak ve arızaların önüne geçmek için mutlaka periyodik bakımın zamanında yaptırılması gerekiyor. Soğuk havaların araçlar üzerinde olumsuz etkiler yapabildiğini belirten uzmanlar, düzenli bakımları yapılmayan araçların trafikte istenmeyen kazalara sebebiyet verebildiğini kaydetti.

Araç bakımları yapılırken güvenilir bir serviste uzmanlar tarafından yapılması en az bakım kadar değerlidir. Doğru yapılmış bakımlar sayesinde aracın performansı artar ve daha düşük yakıt tüketimi sağlanır.

Araçların bakım periyotları, üretici firmaların belirlediği zamanlarda (genelde 1 yıl) veya belirlediği periyotlarda (10.000/15.000 km, 20.000/30.000 km, 30.000/45.000km… gibi) yapılır. Bu bakım periyotlarında araçlardaki sıvıların, filtrelerin, ayarların ve mekanik parçaların bakımları, kontrolleri, ayarları ve değişimleri yapılır.

6- Donma yaşanmaması için antifriz

Antifriz, motorun kaynama ve donma derecelerini değiştirebiliyor. Yaz ve kış aylarında motor suyunun kaynamasını ve donmasını engelleyen antifriz, motorunuz için cankurtaran vazifesi görüyor. Hava sıcaklıkları sıfırın altına düştüğünde antifriz donmaları engelleyerek motorun ömrünü uzatıyor. Kış ayı bitene kadar da aracın antifriz dengesinin korunması gerekiyor. Yıllık periyodik bakım döneminde eklenen antifrizler ortalama bir yıl boyunca yeterli oluyor.

Kış şartlarında güvenli bir sürüş için silecekler önemli araç parçalarından biri oluyor. Aracın sileceklerinin yeni ya da sağlıklı olması görüş ve yağışlı havalarda kullanım güvenliği açısından önem kazanıyor. Özellikle yağışlı havalarda araç kullananların görüş açısının net olabilmesi için sileceklerinizde herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek, gerekirse silecekleri ya da silecek lastiklerinin değiştirilmesi gerekiyor.

7- Akü ve motor yağı kontrolünün önemi

Düşük hava sıcaklıklarının en çok etkilediği parçaların başında akü ve motor geliyor. Akü su seviyesinin kontrolü, akü kutup başlarının temizlenmesi, şarj sorunu ile karşılaşmamak adına dinamo şarj sisteminin ve elektrot seviyesinin kontrol edilmesi olası kötü senaryoları engellediği biliniyor. Motor yağı seviyesinin kontrolü ve ihtiyaç durumunda motor yağının uygun yerlerde değiştirilmesi de soğuk havalar öncesinde yapılması gerekenler arasında yer alıyor.


8- Akü değişim zamanını kontrol ettirin

Kontağı çevirdiğinizde arabanız çalışmıyorsa akünüz bitmiş olabilir. Akü biterse motora elektrik gitme ve böylece aracınız çalışmayacaktır. Farların sönük yanması, İç aydınlatmaların sönük yanması akünün bitmeye yaklaştığının göstergeleridir. Akü kış aylarında daha fazla ve daha hızlı tükenir. Ayrıca soğuk havalarda motor yağı katılaşır, böylece akü de motora ilk hareketi vermekte zorlanır. Çok sıcak havalarda akünün boşalmasına neden olur. İstanbul, Ankara, İzmir gibi dur kalk trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde akü daha çabuk biter. Çünkü düşük kalan motor devri nedeniyle şarj dinamosu aküyü şarj etmekte zorlanır. Arabanız çalışmıyorken farları, ses sistemini ya da iç aydınlatmayı açık unutursanız akü biter.

Araç periyodik bakımı neleri kapsar?

kaygan zemin

Periyodik bakım aracın önemli parçalarının doğru çalışmasını sağlayan bileşenlerin kontrolü, gerekli olan ayarların yapılması ve olası problemler çıkarabilecek bölüm ve parçaların kontrol edilmesini kapsayan bir bakım sürecidir. Periyodik bakımda aşağıdaki parçalar mutlaka kontrol edilir.

Motor Yağı Değişimi

Motorun ısısının düzenlenmesini ve mekanik parçaların sürtünmeden kaynaklı aşınmalarını elimine eden motor yağı, periyodik bakım sırasında mutlaka değiştirilir ve yenilenir.

Yağ Filtresi Değişimi

Motor içerisinde devir daim yapan yağın temiz olması çok önemlidir. Bu nedenle de yağ çıkışında bulunan motor yapı filtresi periyodik bakımlarda kontrol edilir ve değiştirilir.

Hava Filtresi Değişimi

Motorun yanma odasına giren havanın filtrelendiği hava filtresinin de kontrolü ve değiştirilmesi önemli. Bu nedenle de yanma odasına en ufak bir parçacığın dahi girmemesi için periyodik bakımlarda hava filtresi mutlaka değiştiriliyor.

Polen Filtresi Değişimi

Klima sisteminin doğru ve temiz çalışmasını, havalandırmanın sağlığa uygun şekilde yapılabilmesini sağlayan polen filtresi değişimi de periyodik bakımlarda yapılan değişiklik ve kontrollerden biri.

Yakıt Filtresi Değişimi

Aracınıza en iyi, en pahalı yakıtı da koysanız yakıt içerisinde istenmeyen maddeler olduğu sürece iyi verim alamaz, araç ve insan sağlığından söz edemeyiz. Bu nedenle yakıt içerisindeki kir ve parçacıkları temizlemek amacıyla kullanılan yakıt filtresi, periyodik bakımlarda kontrol edilerek değiştirilen parçalardandır.

Lastik Bakımı

Balans ve ön düzen ayarı ile birlikte basınç, nitrojen dolumu, lastik aşınmasını içeren lastik bakımı da periyodik bakım çerçevesinde yer alıyor. Sorunlu ya da sorun çıkaracak lasikler veya ayarlar bakım sırasında düzeltilerek daha sağlıklı bir sürüş için hazırlanıyor.

Akü Bakımı

Aracın çalışması için marş motoruna akım gönderen akü de periyodik bakımda kontrol edilir. Bağlantı kabloları, akünün elektrolit seviyeleri, akü voltajı ve kutup başı temizliği bu bakım sırasında mutlaka uzman servis tarafından yapılır.

Ateşleme Bujisi Kontrolü

Bujiler de periyodik olarak kontrol edilmesi gereken araç içi mekanizmalardan biridir. Aracın doğru çalışabilmesi için gerekli olan bu bileşenler de periyodik bakımlarda kontrol edilir ve gerektiği durumlarda değiştirilir.

Fren Sistemi Kontrolü

Fren balataları, fren merkezi, fren hidroliği, fren bağlantı hortumları gibi bileşenler de periyodik bakım kontrolleri içerisinde yer alıyor.

Far ve Aydınlatma Kontrolleri

Önemi tartışılmaz derece büyük olan far ve aydınlatma sistemleri de periyodik bakım dahilinde kontrol ediliyor. Gerekli düzeltme ver düzenlemeler mutlaka yapılıyor.

Egzoz Sistemi Kontrolü

Bağlantı hattında herhangi bir paslanma ya da kaçağın olmaması, egzoz açısından önemli olduğundan dolayı periyodik bakımlar dahiline giren kontrollerden biri de egzoz sitemi kontrolüdür.

Süspansiyon Sistemi Kontrolü


Amortisör, rot başı ve rotillerin de periyodik bakımlarda kontrol edilmesi bir gereklilik. Aşınan ya da işlevini yerine getiremeyen parça ve kısımlar bu bakım sırasında mutlaka değiştiriliyor.

Araba alım satımında nelere dikkat edilmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.