Netflix araştırması: Türkiye’ye ilgi giderek artıyor!

Netflix’in yedi ülkede gerçekleştirdiği “Kültürel Yakınlık Araştırması” yayınlandı. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen araştırmaya ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İspanya, Suudi Arabistan ve Şili’den 13 bin kişi katıldı.

Netflix türkiye

Uluslararası bağımsız araştırma kuruluşu Basis Research tarafından gerçekleştirilen araştırmadan bazı veriler şöyle:

• Netflix üyeleri, Netflix üyesi olmayan kişilere kıyasla Türkiye yapımlarını 1.5 kat daha fazla izliyor.


• Netflix’teki Türkiye yapımı dizi ve filmleri izleyen kişilerin Türkiye’yi turist olarak ziyaret etme isteği, izlemeyenlere göre 2.6 kat daha fazla. Dünya genelinde turistik ilgisi en çok artan üç ülke ise sırasıyla Brezilya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri.

• Dizi ve filmler, Türkçe’ye duyulan ilgiyi de artırdı. Netflix’teki yerli yapımları izleyen kişiler arasında “Türkçe öğrenmek istiyorum” diyenlerin oranı, izlemeyenlere göre 4.6 kat daha fazla. Türkçe’ye ilginin en çok arttığı ülke ise ABD.

• Netflix’teki yerli yapımları izleyenler arasında “Türkiye kültürüne ilgi duyuyorum” diyenlerin oranı, izlemeyenlerden yüzde 29 daha yüksek. Benzer şekilde Türk mutfağına ilgi yüzde 29, Türk tarihine ilgi yüzde 27, Türk edebiyatına ilgi ise yüzde 22 oranında artıyor.

Türkiye ile iş yapma istekleri yüzde 27 arttı

• Netflix’teki yerli yapımları izleyenlerin Türkiye insanıyla tanışma, iş yapma isteği yüzde 27 oranında artıyor. “Yerli yapımları izledikten sonra Türkiye’de üretilen ürün ve hizmetleri satın alma isteğim arttı” diyenlerin oranı ise yüzde 17.


• Araştırmaya göre, Türkiye yapımlarını izleyen kişilerin Türkiyeli yönetmenlere ilgisi 4.6 kat, oyunculara ilgisi 4.9 kat artarken; oyuncuları sosyal medyada takip etme oranları 5.2 katına çıktı.

Zeytin Ağacı 45 ülkede TOP 10 listesine girmeyi başardı!

zeytin ağacı dizisi

Netflix’in paylaştığı bilgilere göre, Netflix Türkiye imzası taşıyan dizilerden Zeytin Ağacı dizisi 45 ülkede, Yakamoz S-245 ise 35 ülkede ‘Top 10 Dizi’ listesine girdi.

Filmlerde ise yine bu yıl yayınlanan “Sen Yaşamaya Bak” 76 ülkede, “Aşk Taktikleri” ise 70 ülkede ‘Top 10 Film’ listelerinde yer aldı.

Netflix’ten yeni Türkiye yapımları

2023 yılında 190 ülkede yayınlanacak Netflix dizileri arasında, başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in yer aldığı “Şahmaran“, Perihan Mağden’in aynı adlı romanından uyarlanan “Biz Kimden Kaçıyorduk Anne”, Çağan Irmak’ın yaratıcısı olduğu ve yönetmenliğini üstlendiği “Yaratılan” gibi yapımlar bulunuyor.

Last Call For Istanbul


Nejat İşler’in başrolünü üstlendiği “İyi Adamın 10 Günü”, Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’u yeniden bir araya getiren “Last Call For Istanbul” ile Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı “Ayzek ile Bir Gece” ise gelecek yıl platformda yer alacak.

Netflix’ten Türk yapımı distoik dizi: ‘Sıcak Kafa’ || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.