Satürn’ün uydusu Titan’ın Dünya’ya benzeyen görseli

Görünümüyle Dünya’yı andıran Satürn en büyük uydusu Titan, ilk defa James Webb Uzay Teleskobu tarafından görüntülendi. Bilim insanları, gözlemlerle birlikte Titan’ın gizemi hakkında yeni ipuçları elde etmeyi hedefliyor.

titan
Görsel: İllüstrasyon (James Webb’in çektiği görüntüler aşağıda)

Aralık 2021’de uzaya fırlatılan ve yaz aylarında faaliyetlerine başlayan James Webb Uzay Teleskobu, uzayın derinlikleriyle birlikte kendi yıldız sistemimizden de görüntüler göndermeye devam ediyor. Teleskop, son olarak Satürn’ün en büyük ve sıra dışı görünüme sahip uydusu Titan’ı görüntüledi.

Güneş Sistemi’ndeki en ilgi çekici uydu olan Titan, James Webb’in görüntüsünde de sıra dışı renkleriyle göz aldı. Pek çok kişi tarafından ‘Alternatif gerçeklikteki Dünya’ olarak anılan Titan’ın yeni görüntüsü bu şekildeydi:


James Webb’in gözünden Titan

titan
4 Kasım – 6 Kasım tarihleri arasında Titan’daki bulutların 30 saatlik değişimi (Sol: NIRCam, Sağ: Keck NIRC-2 ekipmanı)

Titan, fotoğraflarda da açık bir şekilde görebildiğiniz üzere Dünya benzeri bir yapıya sahip gibi duruyor. Fakat aslında Titan’ın yüzeyinde gördüğümüz ‘su’ ile Dünya’daki su arasında büyük bir fark bulunuyor: Titan’daki bulutlar, denizler, göller ve nehirler, aslında bir su değil. Bunlar, sıvı metan ve etan karışımından oluşuyor.

James Webb, Titan uydusundan önümüzdeki aylarda daha önce hiçbir şekilde ulaşamayacağımız veriler gönderecek. MIRI ekipmanıyla elde edilecek bu verilerin Mayıs-Haziran 2023 döneminde gelmesi bekleniyor. Veriler, Titan’ın atmosferindeki gaz hakkında önemli bilgi sunacak, ayrıca Titan’ın neden böylesine yoğun bir atmosfere sahip olduğu konusunda ipuçları sunacak.

Evrenin ilk galaksilerini bile gözlemleyebilen James Webb, burnumuzun ucundaki Titan’ı neden net gözlemleyemedi?

titan satürn

Sizlerin de gördüğü üzere Titan fotoğrafı pek de net değil. Tamam da milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksileri gözlemleyebilen James Webb Uzay Teleskobu, kozmik anlamda burnumuzun ucundaki Titan’ı ya da diğer gezegenleri neden net görüntüleyemiyor?


Mars ve Satürn gibi gezegenlerin fotoğraflarının James Webb tarafından çekilebilmesi, bu gezegenlerin teleskoba ve Güneş’e yakınlığı nedeniyle oldukça zor.

Çünkü uzaydaki en ufak ışık kaynağını bile yakalamak üzere geliştirilen James Webb, haliyle ışığa fazlasıyla duyarlı ekipmanlara yer veriyor.

Bilim insanları, James Webb için aşırı parlaklığıyla ekipmanlara zarar verebilecek olan Güneş sistemindeki bir gezegeni görüntülemek için, çok kısa pozlamalar kullanarak teleskoptaki detektörlere çarpan ışığın sadece bir kısmını ölçüyor ve özel veri analiz teknikleriyle gezegenin aşırı parlaklığına uyum sağlıyor.


Güneş Sistemi’mizdeki gezegenler de bir ışık kaynağına yakın olması nedeniyle fazlasıyla ışık yansıtması nedeniyle aslında James Webb tarafından hiçbir şekilde net bir halde çekilemeyecek.

Dünya’yı saatte 3 milyon km hızla vuracak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.