Aç karnına kahve içmek zararlı mı?

Uzmanlar, aç karnına kahve içmenin etkilerini değerlendirdi. Bağırsakların uyum sağlayabileceğini aktaran uzmanlar, mideye verebileceği olası zararları da araştırdı.

Aç karnına kahve

Massachusetts General Hospital’dan Gastroenterolog Dr. Trisha Pasricha, aç karnına içilen kahvenin olası zararlarını The New York Times‘a anlattı. Pasricha, birçok insanın sabahları bir fincan kahveyle güne başladığını aktararak, sosyal medyada bir şeyler yemeden içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği, şişkinlik, akne, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid sorunları veya ağrılı regl dönemleri gibi diğer hastalıklara katkıda bulunabileceği fikrinin, kuşku kadar popülerlik de kazandığını söyledi.

Amerikan Gastroenteroloji Derneği yönetim kurulu üyesi Dr. Kim Barrett, araştırmacıların 1970’lerden bu yana kahve içmenin yararlarını ve zararlarını, özellikle de bağırsaklarla ilgili olanlarını araştırdıklarını söyledi. Öte yandan midenin kahve de dahil olmak üzere her türlü tahriş edici maddeye karşı dayanıklı olduğu kaydedildi.


Dr. Barrett, “Midenin kendini korumak için pek çok yolu vardır” diyerek, şunları söyledi: “Örneğin, mide zarı ile yediğiniz şey arasında güçlü bir kalkan oluşturan kalın bir mukus tabakası salgılar. Bu kalkan aynı zamanda mideyi yiyecekleri parçalamak için gereken kendi doğal asidik ortamından da korur. Midenin savunmasının aşılması için çok sert bir madde tüketmeniz gerekir çünkü mide sürekli olarak olumsuz ve zarar verici bir ortamdadır.”

Aç karnına kahve içmek mide ve bağırsaklara zararlı mı?

Bazı tahriş edici maddeler mideyi asit ve ülser oluşumuna karşı daha savunmasız hale getirebilirken, çok sayıda büyük çalışma kahve için böyle bir durumun söz konusu olmadığını ortaya koydu.

Örneğin; 2013 yılında Japonya’da yaşayan 8.000’den fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, günde üç veya daha fazla fincan içenler arasında bile kahve tüketimiyle mide veya bağırsakta ülser oluşumu arasında önemli bir ilişki bulunamadı. Dr. Cryer, “Konsantre halde bile olsa kahvenin midede nesnel bir hasara yol açması muhtemel değildir,” dedi. [1]

kahve mide etkisi

Dr. Cryer, sözlerine şöyle devam etti: “Bununla birlikte, kahvenin bağırsak üzerinde bir etkisi var; kolonu hızlandırabilir, bağırsak hareketini tetikleyebilir ve midede asit üretimini artırır. Bağırsakların dışında, kahveden alınan kafeinin kalp atış hızını ve kan basıncını artırdığı iyi biliniyor. Kahve, yatma vaktine çok yakın içildiğinde uykuyu bozabilir; ancak bu değişiklikler geçicidir.”

Dr. Edwina Raj, kahvenin bağırsakları etkileyebileceğini ve bağırsak hareketini başlatabileceğini söyledi: “Kafeini metabolize edemezseniz, mide yanmasını ve kan basıncını da artırabilir. Yatma saatine çok yakın içmek uykusuzluk ve uyku bozuklukları olasılığını artırabilir. Ancak kimsenin sabah ilk iş kahve içmemesi gerektiğine dair genel bir kural yok. Bazıları için fayda sağlayabilirken bazıları için olmayabilir. Hatta bazılarında bağırsak hareketlerini de başlatabilir.” ifadelerini kullandı.[2]

Mide sorunları olanlar için kahve kaçınılmaz olarak mide asidi üretimini tetikleyebilir. Biraz sulandırmak için sütlü kahve içmek veya kahvaltı ile birleştirmek daha güvenli bir seçenek olabilir. Dr. Edwina Raj, kahveniz ile günün ilk öğünü arasında uzun bir boşluk bırakmamanızı öneriyor.


Dr. Trisha Pasricha ise, pH değerinin biraz daha düşük olmasının mide zarı için bir sorun teşkil etmese de, asitten kaynaklanan hasara karşı çok daha savunmasız olduğu için yemek borusu zarı için bir sorun teşkil edebileceğini söyledi.

Pasricha, “Ayrıca, birkaç çalışma kahvenin yemek borusunu mideye bağlayan sfinkteri gevşetip açabileceğini göstermiştir; bu da varsayımsal olarak mideden gelen asidin yemek borusuna daha kolay sıçramasına ve hoş olmayan mide ekşimesi semptomlarına neden olabilir.

Yine de, vücudunuzun nasıl tepki verdiğine dikkat etmek önemlidir. Aç karnına kahve içtikten sonra sindirim sorunları yaşıyorsanız, ancak bunu yemekle birlikte içmiyorsanız, tüketiminizi buna göre ayarlamayı düşünmekte fayda var.

kahvenin zararı

Kafeinden kaynaklanan diğer potansiyel yan etkiler

Kahveyi aç karnına içseniz de içmeseniz de birkaç olumsuz yan etkisi olabilir. Örneğin, kafein bağımlılığı yapabilir ve bazı insanların genetiği onları kafeine özellikle duyarlı hale getirebilir [3]. Bunun nedeni, düzenli kahve alımının beyin kimyanızı değiştirebilmesi ve aynı etkileri üretmek için giderek daha fazla miktarda kafein gerektirmesidir [4].

Kafeinin aşırı miktarda tüketimi ise kaygı, huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve kötüleşen panik ataklara yol açabilir. Hatta bazı kişilerde baş ağrısı, migren ve yüksek tansiyona neden olabilir [5]. Bu nedenle araştırmalar, kafein alımınızı günde yaklaşık 400 mg ile sınırlamanız gerektiği konusunda hemfikirdir – ki bu da 4-5 fincan (0,95-1,12 litre) kahveye eşdeğerdir [6]. Etkileri yetişkinlerde 7 saate kadar sürebildiğinden, özellikle günün geç saatlerinde içiyorsanız kahve uykunuzu da bozabilir [1].

Son olarak, kafein plasentayı kolayca geçebilir ve etkileri hamile kadınlar ve bebeklerinde normalden 16 saate kadar daha uzun sürebilir. Bu nedenle, hamile kadınların kahve alımlarını günde 1-2 fincan (240-480 ml) ile sınırlamaları öneriliyor [7].

Şuna da bakabilirsiniz: Bir fincan kahvenin ‘ilaç gibi’ geldiğini gösteren kanıtlanmış 4 faydası



Kaynak:

  1. Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263. doi: 10.1055/s-0043-115007. Epub 2017 Jul 4. PMID: 28675917. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675917/
  2. DiBaise JK. A randomized, double-blind comparison of two different coffee-roasting processes on development of heartburn and dyspepsia in coffee-sensitive individuals. Dig Dis Sci. 2003 Apr;48(4):652-6. doi: 10.1023/a:1022860019852. PMID: 12741451. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12741451/
  3. Heckman MA, Weil J, Gonzalez de Mejia E. Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. J Food Sci. 2010 Apr;75(3):R77-87. doi: 10.1111/j.1750-3841.2010.01561.x. PMID: 20492310. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20492310/
  4. Meredith SE, Juliano LM, Hughes JR, Griffiths RR. Caffeine Use Disorder: A Comprehensive Review and Research Agenda. J Caffeine Res. 2013 Sep;3(3):114-130. doi: 10.1089/jcr.2013.0016. PMID: 24761279; PMCID: PMC3777290. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3777290/
  5. Temple JL, Bernard C, Lipshultz SE, Czachor JD, Westphal JA, Mestre MA. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Front Psychiatry. 2017 May 26;8:80. doi: 10.3389/fpsyt.2017.00080. PMID: 28603504; PMCID: PMC5445139. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/
  6. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2015. Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015; 13( 5):4102, 120 pp. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4102
  7. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) Committee Opinion. Moderate Caffeine Consumption During Pregnancy (2010). Moderate Caffeine Consumption During Pregnancy (acog.org)

Yağ yakımını artıran yöntem: Sabah spordan yarım saat önce kahve


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.