Akşam yemeği en geç saat kaçta yenmeli?

Gece geç saatte yemek yemenin sağlıksız olduğunu duyduğunuz için bunu yapmamanız gerektiğini biliyorsunuz. Ama bu ‘geç’ tam olarak ne kadar geç oluyor?

Akşam yemeği

Bilimsel araştırma: Akşam yemeği en geç saat kaçta yenmeli?

Bilim insanları, tıpkı uyku ritmimizi kontrol eden biyolojik saat gibi, vücudumuzun yemek için de bir biyolojik saati olduğunu düşünüyor. Çok geç saatlerde veya garip zamanlarda yemek yiyerek bu saati bozmak, uykumuzu ve kilomuzu olumsuz etkileyebilir.


Mashable‘ın derlediği habere göre; bilim insanları belirli bir saat konusunda hemfikir değiller, ancak ortak görüş yatmadan önceki üç saat içinde olduğu yönünde. Yani saat 11’de yatıyorsanız, akşam 8’den sonra yemek yemeyin. Bu saatten sonra gece atıştırmalarını yasaklamak, asit reflü hastalığının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.

Eğer gece geç saatlerde hala kontrol edilemeyen bir açlık hissediyorsanız, yemek yeme zamanınızı değiştirmeyi deneyin.

Ayrıca kalorilerinizin çoğunu günün erken saatlerinde alın. Ayrıca, besinlerinizi öğün başına en az 30 gram protein içerecek şekilde ayarlamaya çalışın.

Alternatif olarak, yemeklerinizi üç büyük öğün yerine altı küçük öğün olarak yemeyi de deneyebilirsiniz. Tüm bunlar bilimsel olarak kilo kaybıyla ilişkilendiriliyor.

Tıpkı uykumuzu kontrol eden sirkadiyen ritim gibi, bilim insanları vücudumuzun da yemek için sirkadiyen bir saati olduğunu düşünüyor. Araştırmadaki bulgulara[*] göre; çok geç ya da olağan dışı zamanlarda yemek yiyerek bu saati bozmak, uykumuzu ve sağlıklı kilomuzu koruma yeteneğimizi etkileyebilir. Gıda alımının zamanlaması, obezite ve kilo verme tedavisinin başarısı ile ilişkilidir. Yeni terapötik stratejiler, yalnızca kalori alımını ve makrobesin dağılımını değil, aynı zamanda yiyeceğin zamanlamasını da dikkate almalıdır.



Kaynak: Marta Garaulet, Purificación Gómez-Abellán, Timing of food intake and obesity: A novel association, Physiology & Behavior, Volume 134, 2014, Pages 44-50, ISSN 0031-9384, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938414000031

Senin ‘Kronotip’in ne? Tüm hayatımızı etkiliyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.