Apartman ve site aidat ücretleri çıldırdı!

Doğalgaz, elektrik, su ve personel maliyetleri son dönemde olağanüstü artınca, apartman ve site aidatları da neredeyse kira seviyelerine yaklaştı. Aidat ödemeleri daire başına 5 bin TL’ye kadar yükseldi.

aidat ödemeleri

Apartman ve site aidat ödemeleri çıldırdı! Başta kiracılar olmak üzere apartman ve site sakinlerini şimdi de yüksek aidatlar vurmaya başladı. Asgari ücrete yapılan artışın yanı sıra doğalgaz, elektrik, su ve temizlik malzemeleri gibi genel giderlerde yaşanan olağanüstü zamlar aidatlarda büyük yükselişlere yol açtı. Özellikle doğalgaz ve elektrik fiyatlarının geçen kışa göre aşırı zamlanması birçok apartman ve sitelerde aidatların yüzde 200’lere varan oranlarda yükselmesine yol açtı.

Çift aidat dönemi

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; tam zamanlı apartman görevlisi istihdam etmeyen yerlerde bir yıl önce 300-500 TL civarında seyreden aidatlar bu dönemde 750-1.500 TL düzeyine fırladı. Apartman görevlisi ve güvenlik personeli istihdam eden apartman ve sitelerde ise aidatlar, daire sayısına göre değişmekle birlikte 4 bin-5 bin lira seviyelerine kadar çıktı. Maliyetlerin karşılanabilmesi için aidatlara ciddi boyutlarda zam yapılırken birçok apartman ve sitede ‘çift aidat’ tahsilatları başladı.


Kiracılara ikinci yük

Geçmişte yoğun kış dönemlerinde nadiren başvurulan ‘çift aidat’ uygulaması bu yıl maliyetlerdeki yüksek artışlar nedeniyle adeta genele yayıldı. Birçok apartman ve sitede zamlı aidatlar dahi yetmeyince ocak, şubat ve mart ayları için çift aidat toplanıyor.

Yükselen aidatlar özellikle ev kiralarını ödemekte zorlanan kiracıları vurdu. Birçok kiracının aylık konut gideri yeni aidatlarla birlikte 10 bin liraya dayandı. Bazı konutlarda aidatlar kiranın yarısına ulaşırken 8 bin 506 liralık yeni asgari ücret kira ve aidatları bile karşılayamaz hale geldi.

İstanbul'da konut aidatları kira ücretleri ile yarışıyor

Halkın belini bükmeye başladı

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Emlak Müşaviri Salim Taşçı, kiralardan sonra şimdi de zamlı aidatların halkın belini bükmeye başladığını söyledi. Taşçı, en düşük aidatın kenar semtlerde 500 liradan başladığını belirtirken, merkeze yakın semtlerde bin ile bin 500 lira, merkezi semtlerde 2 bin ile 2 bin 500 lira, çok katlı bina ve rezidanslarda, 3 bin 500 ile 5 bin lira, lüks rezidanslarda ise 5 bin ile 10 bin lira seviyesine çıktığını söyledi.

ZORUNLU OLMAYAN KALEMLERE İTİRAZ HAKKI

Yüzme havuzu yapılması, cephe yenilemesi gibi bir takım zorunlu olmayan kalemler varsa ve bunlara fahiş bedellerle bütçeye ekleniyorsa işte o zaman kat malikinin itiraz etme hakkı var. Harcamaları inceleyip itirazlarını genel kurul divan toplantısında tutanağa işletmeleri gerekiyor. Toplantıya gitmeyen kat malikinin ise 3 ay süreyle toplantıya gitme hakkı var.


kocaeli kira

“Toplantıya katılmazsanız itirazda bulunamaz, dava açamazsınız”

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Tayfun Üzülmez, “Site yöneticisi kafasına göre aidat arttırmaz, arttırmamalı da. Kat maliki, harcamaların gereksiz olduğu görüşündeyse, toplantıya katılarak, tutanağa şerh düşüp itiraz edebilir. Kiracılar ise kat malikinden vekalet alarak, toplantıya katılabilir. Yasal olarak sulh hukuk mahkemesine, fahiş aidat bedeline karşı dava açabilir. Toplantıya katılıp itirazda bulunmazsanız, dava da açamazsınız” dedi.

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu ise bu ay site yönetimlerinin genel kurullarının yapıldığını, kat maliklerinin bu toplantılara mutlaka katılması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu, “İçinde bulunduğumuz durumda en çok mağduriyeti yaşayanlar kiracılar çünkü, toplantılarda oy ve söz söyleme hakkı yok. Kiralarla yarışan bir rakam karşılarına çıkıyor. Bu tür olumsuzlukların olmaması için kat malikleri ve ev sahiplerinden vekalet alan kiracılar toplantıya katılsınlar. Aykırı, lüks harcama varsa itirazlarını tutanağa geçirsinler. Öte yandan bir yıl boyunca hiç aidat arttırmayan sitelerin, yüzde 50-60 artırıma gitmeleri normal karşılanabilir” diye konuştu.

kira üst sınır“ÇADIRLA DIŞARIDA YATSAM DAHA UCUZ”

Ümraniye’deki bir sitede oturan Celallettin Çakmak, “Şu anda aidatlarımız 2 bin lira civarında. Bu durumda 2 bin lira harcayıp çadır alsam, dışarıda yatsam daha ucuz ve mantıklı olur. İstanbul’da oturmasam, başka şehirde o parayla kiramı öderim. Bu aidat nereye gidiyor hesaplayamıyorum artık” şeklinde konuştu.

“EV SAHİPLERİ DE KİRACILAR DA ÖDEMEKTE ZORLANIYORLAR”

Bir başka site sakini Sezai Dinç, “Kendi sitemizde de, diğer sitelerde de duyduğuma göre artık kiralarla yarışan bir aidat var. Ev sahipleri de kiracılar da ödemekte zorlanıyorlar. 2 bin lira civarında bir aidat veriyoruz. Daha önce, bu paralarla asgari ücretliler kirada oturuyorlardı. Zannedersem asgari ücrete yapılan zammı aidata da yapacaklar” dedi.

“AİDATLARDA 3-4 BİN LİRALIK FARK OLUŞACAK”


Tesis Yönetim Firması Müdürü Ali Karaboğa, “Halkalı, Esenyurt ve İkitelli’deki sitelerde aidatlar 11 bin lira civarlarındaydı. Yeni dönemde bu fiyatlarda da artış olacak. 3-4 bin liralık fark oluşacak. Site sakinlerine kalem kalem alınan hizmet bildiriliyor. En önemlisi personel giderleri oldu. Asgari ücrete yapılan zam, otomatik olarak personellere yansıdı. Bizim bakım anlaşmamız olan, asansör, kazan, kalorifer firmaları da zam yaptı. Temizlik malzemesi, ofis, elektrik, su, doğalgaz giderlerimiz de var. Bu gider kalemleri doğrultusunda bir bütçe oluşturuluyor, kat maliklerimizle paylaşılıyor, 15 gün içerisinde gelen itirazlar değerlendiriliyor” dedi.

Yüzde 25 kira artışı ne zaman sona eriyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.