Araştırma: Karıncalar kanseri koklayarak tespit edebiliyor

Karıncaların kanser teşhisi için kullanılabilecekleri kanıtlandı. Bilim insanları, karıncalar ile yaptıkları çalışmada tam başarıya ulaştı.

karıncalar kanseri

Yüzde 100 etkili tedavisi kansere karşı günümüzdeki en büyük önlem erken teşhisten geçiyor. Kanser, ne kadar erken teşhis edilirse tedavinin başarı şansı da o kadar yüksek olabiliyor. Erken teşhis de günümüzde bazı engellere sahip olsa da bilim dünyası, bunu çok daha kolay şekilde yapabilmek için yeni yollar arıyor. Yeni yayımlanan bir araştırma ise karıncaların kanser teşhisinde kullanılabileceğini yeniden kanıtladı.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayımlanan araştırma.[*], karıncaların kansere neden olan tümörleri ‘koklayabildiğine’ işaret etti.


Elbette karıncaların ‘koklaması’, burunları olmadığından antenleri sayesinde mümkün oluyordu. Karıncalar, antenlerindeki koku alma reseptörleri ile kanserli tömürlerin yaydığı kimyasalları koklayabiliyorlar.

Tabii koklamak için önce bu kimyasalların insan vücudundan dışarı salgılanması gerekiyor. Söz konusu kimyasallar, ter ve idrar gibi vücut sıvılarında bulunabiliyor. Karıncalar da daha sonrasında bu sıvılardaki kimyasalları koklayarak tümörün bulunup bulunmadığının anlaşılmasını sağlayabiliyor.

Bilim insanları, siyah renkli Formica fusca türüne ait 70 karıncaya laboratuvar ortamında farelerin idrar örnekleri sundu. Üç testin kimisinde tümörlü farelerin idrarı, kimisindeyse hiçbir tömürlü idrar bulunmuyordu.

Karıncalar, daha öncesindeyse belirli bir kokuya göre tepki vermek için ödül aracılığıyla eğitilmişlerdi. Karıncalar, dört farklı tübe sahip bir kap içinde bulunuyor, bu dört tüp ya boş, ya koşullu eğitildikleri kokuya sahip (tömürlü) ya da farklı bir kokuya sahip oluyordu.

Yapılan çalışmaların tamaında karıncalar, başarılı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarına göre bu keşif, kanserin erken teşhisinde ucuz yollu bir yöntem olarak hayatımıza girebilir.



Kaynak: Piqueret Baptiste, Montaudon Élodie, Devienne Paul, Leroy Chloé, Marangoni Elisabetta, Sandoz Jean-Christophe and d’Ettorre Patrizia (2023) Ants act as olfactory bio-detectors of tumours in patient-derived xenograft mice. Proc. R. Soc. B.2902022196220221962 https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.1962

mRNA kanser aşısı: Kanserin sonu mu geliyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.