Bazı insanların neden yaşından daha büyük gösterdiği belli oldu

Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden British Journal of Dermatology’de yayınlanan bilimsel araştırma, hastalıkların insanların daha yaşlı görünmesine neden olduğuyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre mevcut yaşından daha büyük görünen kişilerin, daha sık hastalığa yakalanan bireyler olduğuna dikkat çekildi.

yaşından daha büyük

Hollanda’da yapılan ve İngiltere’de yayımlanan araştırmada[*] 51 yaş ile 87 yaş arasında 2679 kişinin yüksek çözünürlüklü yüz fotoğrafları analiz edildi. Yapılan incelemeler sonucunda yaşından daha büyük gözüken kişilerde akıl sağlığı, akciğerlerinde rahatsızlık, kemik erimesi, katarakt ve yaşa bağlı olarak işitme kaybının daha yüksek olduğu görüldü.

“Kötü sağlık, insanı olduğundan daha yaşlı gösteriyor”

Uzmanlar, kötü sağlığın bireyleri olduğundan daha yaşlı gösterdiğini belirtti.


Hollanda’daki Rotterdam’da bulunan Erasmus Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Profesör Tamar Nijsten, “Yaşlanma ile ilgili en kapsamlı araştırmalardan biri oldu bu. Dokular sadece yüzde hasar görmüyor, vücudun diğer bölgelerinde de hasar görüyor” dedi.

Araştırma bulguları şöyle:

Geçmiş kronolojik yaşına göre daha yaşlı görünmek, daha yüksek bir ölüm oranıyla ilişkilidir. Yine de, algılanan yüz yaşının morbidite (belirli bir zaman dilimi içerisinde hastalığa tutulanların sayısının sağlıklı kalmış nüfusa oranı) ile nasıl bir ilişkisi olduğu ve yüz yaşlanmasının insan vücudunun sistemik yaşlanmasını ne ölçüde yansıttığı belirsizliğini koruyor.


Kaynak:


Selma Mekić, Luba M Pardo, David A Gunn, Leonie C Jacobs, Merel A Hamer, M Arfan Ikram, Eline J Vinke, Meike W Vernooij, Annet E G Haarman, Eric F Thee, Joelle E Vergroesen, Caroline C W Klaver, Pauline H Croll, Andre Goedegebure, Katerina Trajanoska, Fernando Rivadeneira, Joyce B J van Meurs, Banafsheh Arshi, Maryam Kavousi, Emmely W de Roos, Guy G O Brusselle, Manfred Kayser, Tamar Nijsten, Younger facial looks are associate with a lower likelihood of several age-related morbidities in the middle-aged to elderly, British Journal of Dermatology, 2023;, ljac100, DOI: 10.1093/bjd/ljac100 https://academic.oup.com/bjd/advance-article/doi/10.1093/bjd/ljac100/6979846

Yaşlanma sürecinin sırrı çözüldü: Tersine çevrilebilir!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.