Enerji tasarrufu için mutlaka yapılması gerekenler

Dünyanın bir gerçeği olan küresel ısınmaya karşı da etkili bir önlem olan, aynı zamanda hem bireysel ve bütçesel olarak da fayda sunan enerji tasarrufu konusu, her geçen gün önemini artırıyor.

Enerji tasarrufu

Enerji tasarrufu yaparak hem aile bütçesine hem de doğaya, çevreye ve gezegenin geleceğine olumlu anlamda katkıda bulunmak mümkün.

İklim kontrolü, kışın rahat, yazın serin kalmak için çok önemlidir, ancak aynı zamanda mali durumunuz için de büyük bir yüktür. Isıtma ve iklimlendirme, her yıl ortalama hane halkının enerji kullanımının neredeyse %50’sini oluşturuyor.


Evde genelinde alınabilecek mini önlemler

Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın. Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanmaya özen gösterin. İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın. Radyatörleri mümkünse mobilyaların arkasına saklamayın. Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.

Ev gereçleri için alınabilecek önlemler

Mümkünse düşük enerji sınıfı beyaz eşyalar tercih edin. Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın. Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin. Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın.

Fırında pişen yemeği sürekli fırının kapağını açarak kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın. Fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedeceğinizi unutmayın. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasite doldurarak çalıştırın.

Mutfak özelinde mini önlemler

Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin. Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın. Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olacağını unutmayın. Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun. Ayrıca yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme süreniz %20 civarında azalacaktır.

İş yerlerinde alınabilecek mini önlemler

Evler kadar iş yerleri ve ofislerde alınabilecek mini önlemlerle de enerji tasarrufu sağlamak mümkündür. Ofise aldığınız elektronik cihazları enerji verimli cihazlar arasından tercih edin. Kış aylarında açmanız gerekmedikçe kapı ve pencereleri kapalı tutarak kaloriferleri kısın. Radyatörlerin üstünü örtmeyin ve gereksiz ısı kaybından kaçının. İş ortamınız için doğru tip ve büyüklükte aydınlatma kullanın. Elektrik ampullerini kompakt floresan lambalarla veya enerji tasarruflu ampullerle değiştirin.


Elektronik aletlere dikkat!

Cep telefonlarının şarj aletleri, şarj etme işlemi tamamlandıktan sonra bile akım çekmeyi ve enerji harcamayı sürdürür. Telefonları şarj ettikten hemen sonra şarj aletini prizden çıkarın. Ayrıca evde olmadığınız zamanlarda televizyonun, dizüstü bilgisayarın ve modemin de fişlerini çekin. Bu tip aletler de cep telefonları gibi fişi takılı olduğunda bekleme modunda olsalar dahi enerji harcaması yapar.

Gezegeni daha iyi bir yer haline getirecek enerji tasarrufu ürünleri:

Enerji tasarrufu yapmak ve maliyetleri azaltmak için bazı enerji dostu ürünleri tercih edebilirsiniz.

enerji otomasyon

Akıllı termostat: Akıllı termostatlar akıllı cihaz ve termostat türüdür. Ev otomasyonu ile kullanılabilir ve bir evin ısıtma, havalandırma ve klimasının (HVAC) kontrolünden sorumludur. Programlanabilir termostat gibi benzer işlevleri yerine getirirler. Bu cihazlar, ailenizin ihtiyaçlarını öğrenerek sıcaklığı buna göre ayarlayacak ve gereksiz enerji harcamasını önleyerek paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

LED ampuller: Enerji tasarrufu yapmanın en kolay, en hızlı ve en ucuz yollarından biri, geleneksel ampullerinizi halojen ampuller, kompakt flüoresan lambalar (CFL’ler) ve ışık yayan diyotlar (LED’ler) gibi enerji tasarruflu ampullerle değiştirmektir. En az enerjiyle en parlak ışığı istiyorsanız, LED ampuller en verimli seçenektir. Enerji tasarruflu ampuller tipik olarak akkor ampullerden yaklaşık %25 – %80 daha az enerji kullanır. LED ampuller 20 kattan daha uzun ömürlüdür. Enerji tasarruflu ampullerin normal ampullerden daha pahalı olduğu doğrudur, ancak daha uzun ömürle fiyatı telafi ederler.

Ev enerji monitörü: Elektrik faturanızın neden bu kadar yüksek geldiğini bilmiyorsanız, bunun nedeni enerjiyi nasıl kullandığınızı bilmiyor olmanız olabilir. Neyse ki modern teknoloji, evdeki bir enerji monitörüyle elektrik kullanımınızı izlemenize olanak tanır. Bu makineler size evinizin elektrik kullanımı hakkında kilovat veya dolar cinsinden gerçek zamanlı bilgi verir. Çeşitli araştırmalar, bir ev enerji monitörü kullandığınızda ev enerji kullanımınızı %4 – 15 oranında azaltabileceğinizi göstermiştir.

Enerji yönetim sistemleri: Enerji yönetim sistemi ile tüm evinizin enerji kullanımını akıllı telefonunuz veya uzaktan kumanda ile kontrol edebilirsiniz. Bu, evde yokken ısıyı, aydınlatmayı ve cihazları kısmanıza veya kapatmanıza olanak tanır, böylece boş bir evde enerji boşa gitmez. Maksimum verimlilik, enerji tüketimini azaltır, bu da daha sonra enerji faturalarınızı ve CO2 emisyonlarınızı azaltır.


Aydınlatma kontrol sistemleri: İhtiyaç duyulmadığında ışıkları kapatarak enerji tasarrufu yapabileceğiniz açıktır, ancak bazen onları açık bıraktığımızı bile fark etmeyiz. Bu gibi durumlar için aydınlatma kontrol sistemleri, kendiniz kapatmayı unuttuğunuzda bir çözüm sunar. Aydınlatma kontrolleri, iç ve dış mekan ışıklarını belirli zamanlarda açıp kapatmak için kullanılabilir. İki tür zamanlayıcı vardır: Lambalar veya ışık dizileri gibi cihazları kontrol etmek için bir elektrik prizine takılan manuel zamanlayıcılar; ve dijital termostat gibi görünen ve iç veya dış aydınlatmayı otomatik hale getiren duvar içi programlanabilir dijital zamanlayıcılar. Hareket sensörü kontrollerine sahip bir aydınlatma kontrol sistemi almayı da seçebilirsiniz. Bunlar, hareket algılandığında ışıkları otomatik olarak açar ve olmadığında kapatır.

Doğalgaz faturasından tasarruf etmenin 7 etkili yolu || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.