Kur korumalı mevduatı (KKM) yeniden cazip hale getirmek için faiz düzenlemesi

Merkez Bankası, kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdi. Uzmanlar, bankaların yüksek faiz vermesi durumunda KKM’nin yeniden cazip hale gelebileceğini ifade ediyor.

kur korumalı mevduat

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıda kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı. Böylece son dönemce gerilemeye başlayan KKM hesaplarının yeniden cazibe kazanması beklenirken bankaların mevduat faizi yarışının da bu alana kayması öngörülüyor.

KKM hesapları için bankalar şu an yüzde 9 olan politika faizinin 3 puan üzerinde yani yüzde 12 seviyesinde faiz verebiliyordu. Bu da yüzde 30’u aşan TL mevduat faizine göre oldukça düşük bir seviyede kalmıştı. Son dönemde yatay giden dolar/TL nedeniyle de mudilerin KKM gelirleri gerilemişti.


Bankacılık sektörü kaynakları KKM’de faiz üst sınırının kalkmasıyla bankaların yüksek faiz vermesi durumunda KKM’nin yeniden cazip olabileceğine dikkat çekerek bunun da borsa açısından alternatif bir ürünün getirisinin artması bağlamında ise olumsuz olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.

KKM’de ‘vergisi istisnası’ güncellemesi

Şirketler için uygulanan kurumlar vergisi istisnası 2022 yılı sonunu kapsayacak şekilde genişletildi.

Şirketlerin bilançolarında yer alan yabancı paraların TL’ye çevrilerek Kur Korumalı Mevduat hesaplarına yatırılması halinde faiz ve kur farklarının gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmesine ilişkin düzenlemede süre uzatıldı.


Buna göre şirketlerin 31 Aralık 2022 itibarıyla bilançolarında bulunan yabancı paralar da KKM ile getirilen vergi istisnasından yararlanabilecek. Düzenleme ilk çıktığında dönüşüm için 31 Aralık 2021 tarihli mevduatlar dikkate alınmış, Cumhurbaşkanına bu süreyi uzatma yetkisi verilmişti. Cumhurbaşkanı bu yetki ile süreyi son olarak 30 Eylül 2022 tarihine uzatmıştı. KKM’de olası yeni süre uzatımı için kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor.

KKM’nin 2022 yılında bütçeye maliyeti belli oldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.