Yapay retina konusunda çığır açan araştırma

Araştırmacılar, gözdeki doğal yapıların “yedek parçalarını” üretmek istiyor. Yapay retina, insanlar üzerinde çok yakında denenmeye başlayacak. Bu çeşitli göz hastalıkları nedeniyle retina nakli bekleyen hastalar açısından önemli bir ilerleme anlamına geliyor. Çalışmalar ayrıca körlüğü tedavi etmek için klinik deneylere de kapı açıyor.

yapay retina

Yapay retina konusunda çığır açan çalışma

ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bilim insanları laboratuvarda üretilen, ışığa duyarlı göz hücrelerini insanlar üzerinde denemeye bir adım daha yaklaştı. Araştırma ekibi, yapay hücrelerin insan gözündeki retinal hücre türlerine bağlanma veya “onlarla el sıkışma yeteneğine” sahip olduğunu tespit etti.[1]


Ekip, bu tespiti “yapbozun son parçası” diye niteliyor. Zira bu keşiflerin ardından araştırmacılar söz konusu hücreleri klinik denemelerde insanlar üzerinde deneyebilir hâle gelecek. “Fotoreseptör” diye nitelenen bu hücreler, diğer hücrelerle birleşerek retinayı oluşturuyor.

Gözün arkasında yer alan retina dokusu, ışığın dalga boylarını beynin algılayabileceği sinyallere dönüştürmekten sorumlu. Beyin bu sinyalleri okuduğunda görme duyusu harekete geçmiş oluyor.

Tabakanın insan vücudu dışında tasarlanabilmesi, çeşitli göz hastalıkları nedeniyle retina nakli bekleyen hastalar açısından önemli bir ilerleme anlamına geliyor. Bilim camiası laboratuvarda retina hücreleri yetiştirmenin ve bunları gözün içindeki ölü veya işlevsiz dokularla değiştirmenin yollarını uzun süredir arıyor.


2014’te aynı araştırma ekibi, gerçek bir retinanın biçimini ve işlevini taklit eden organoidleri (laboratuvarda üretilen ve belirli organları taklit eden hücre kümeleri) üretmişti.

david gamm
David Gamm’ın laboratuvarı, retinaya benzeyen organoidler yetiştirmenin bir yolunu geliştirdi. UW – MADISON

Ekip, 2022 boyunca yürüttükleri çalışmalar[2] sonucunda laboratuvarda üretilmiş retina hücrelerinin farklı dalga boylarına ve ışık yoğunluklarına yanıt verebileceğini, ayrıca komşu hücrelerle bağlantı kurabileceğini ortaya koydu.

Araştırmalarını derinleştiren ekip, en fazla bağlantı kuran hücre tiplerinin, genellikle çubuk ve koni biçimleriyle ayırt edilen fotoreseptörler olduğunu saptadı. Bu hücre türleri, retinitis pigmentoza ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıklar nedeniyle hasar gören hücreler olduğu için bulgular son derece önemli.

Laboratuarda yetiştirilen retinal göz hücreleri başarılı bağlantılar kuruyor, körlüğü tedavi etmek için klinik deneylere kapı açıyor.



Kaynak:

  1. Aindrila Saha, Elizabeth Capowski, Maria A. Fernandez Zepeda, Emma C. Nelson, David M. Gamm, Raunak Sinha. “Cone photoreceptors in human stem cell-derived retinal organoids demonstrate intrinsic light responses that mimic those of primate fovea.” Cell Stem Cell: Volume 29, Issue 3, P460-471.E3, March 03, 2022. Published: January 30, 2022. DOI: 10.1016/j.stem.2022.01.002 https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(22)00002-9
  2. Allison L. Ludwig, Steven J. Mayerl, Yu Gao, Mark Banghart, Cole Bacig, Maria A. Fernandez Zepeda, Xinyu Zhao, and David M. Gamm. “Re-formation of synaptic connectivity in dissociated human stem cell-derived retinal organoid cultures.” PNAS: Vol. 120 | No. 2 January 10, 2023 PubMed: 36598946 https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2213418120

Adenovirüs en yaygın belirtisi gözlerde kızarıklık


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.