Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ülkede yaşayan Türk ve Suriyelilerin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen akrabalarını Almanya’ya getirebilmelerine yönelik vize kolaylığı sağlanması için “görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı. Böylece depremzedelere geçici olarak Almanya’daki yakınlarının yanında kalma fırsatı verilecek.
Almanya depremzedelere 3 aylık geçici vize verecek
Almanya, Türkiye ve Suriye’deki depremlerden etkilenenlerin Almanya’daki akrabalarının yanında geçici olarak kalmasına izin verilecek.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser dün Bild gazetesine “Bu acil yardım” dedi. “Almanya’daki Türk veya Suriyeli ailelerin afet bölgesindeki yakınlarını bürokrasi olmadan evlerine getirebilmelerini sağlamak istiyoruz.” dedi.
Bunun, hızlı bir şekilde verilecek ve üç ay boyunca geçerli kalacak olan düzenli vizelerle yapılacağını söyledi.
Karar, depremlerden ölenlerin sayısının 29.000’i geçmesiyle geldi. Her iki ülkede de milyonlarca kişi yerinden oldu.
Almanya’da yaklaşık 2,9 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve yarısından fazlası Türk uyruklu.
Suriye topluluğu da büyük ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2015 ve 2016’da sınırları mültecilere açmasından bu yana 924.000 olarak tahmin ediliyor.
2014 yılında Almanya’da 118.000 Suriyeli vardı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Cumartesi günü Twitter’da yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti olarak, Almanya’daki ailelerin artık başlarını sokacak bir çatıları kalmadığında veya tıbbi tedaviye ihtiyaçları olmadığında, depremden etkilenen akrabalarını geçici olarak alabilmelerini sağlamak istiyoruz.” dedi.
https://twitter.com/BMI_Bund/status/1624446585940725766
Baerbock, dışişleri ve içişleri bakanlıklarının girişimi başlatmak için bir “görev gücü” oluşturduğunu söyledi.
“Amaç, etkilenenler için vize prosedürlerini mümkün olduğunca bürokratik hale getirmektir. Baerbock, Türkiye’deki yabancı misyonlardaki personeli artırdık ve kapasiteleri yeniden tahsis ettik” dedi.
Hızlandırılmış ve öncelikli vizeler, örneğin felaketten bireysel olarak etkilenen, evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan veya tedavi gerektiren yaralar almış kişilere fayda sağlamayı amaçlıyor.
Planın, Almanya’ya sığınmak ve Alman vatandaşı olan veya daimi oturma izni olan birinci veya ikinci derece aile üyeleriyle kalmak isteyen mağdurlar için tasarlandığını da sözlerine ekledi.