DSÖ deprem için 3. seviye acil durum ilan etti

DSÖ, deprem için 3. seviye acil durum ilan etti. Belçika ve İsrail, Türkiye’ye sahra hastanesi kuruyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise depremin etkilediği bölgelerde raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemelerin bir defaya mahsus reçetesiz temin edebileceğini duyurdu.

DSÖ deprem
Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’yi vuran deprem nedeniyle “3. seviye acil durum” ilan etti. Konutla ilgili DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge bir açıklama yaptı. Dün gerçekleşen DSÖ Yönetim Kuruluna Türkiye ve Suriye depremi ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldığını söyleyen Kluge, 3. seviye acil durum ilan edildiğini belirtti.

Dr. Kluge, açıklamasında “Kendi hayatları tehlikedeyken müdahale eden Gaziantep’teki saha ofisimizdeki DSÖ personeli de dahil olmak üzere ilk müdahale ekiplerini takdir ve takdirle karşılıyorum.” dedi.


3.seviye acil durum nedir?

DSÖ’nün 3. seviye acil durumu, en yüksek acil durum olarak değerlendiriliyor. Bu seviye DSÖ’nün kurum çapındaki varlıkların seferber edilmesi anlamına geliyor.

DSÖ Avrupa ekiplerinin Gaziantep, Ankara ve İstanbul’da faaliyet gösterdiğini söyleyen Kluge, şunları kaydetti:

“Hayat kurtarmak için dikkate değer bir müdahale operasyonu başlatan Türk yetkililerini takdir ediyorum. Muazzam bir dayanışma gösteren Üye Devletlere teşekkür ederim. Uluslararası toplumu desteğini artırmaya devam etmeye, Türkiye Hükümeti ve DSÖ ile tam koordinasyon sağlamaya davet ediyorum.”

Belçika ve İsrail, Türkiye’ye sahra hastanesi kuruyor

İsrail, deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere Türkiye’ye 230 kişilik yeni ekip gönderdi. Belçika da Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgeye günde 100’den fazla hastayı tedavi edebilecek sahra hastanesi gönderecek. Belçika’nın kuracağı hastanenin yerini belirleyecek keşif ekibi bugün yola çıkacak.

https://twitter.com/BelgiumAnkara/status/1623032519305076750

Belçika Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle gönderilecek sahra hastanesi en geç 16 Şubat itibarıyla faaliyete geçecek ve birkaç hafta sahada kalacak.

Hastanenin kurulabileceği yeri belirlemek üzere keşif ekibi, Melsbroek askeri havaalanından bugün yola çıkacak. Sahra hastanesini kuracak sağlık personelinin bulunduğu ikinci ekip ile malzemeler 11-12 Şubat’ta Belçika’dan ayrılacak.

Hastane günde 100’den fazla hastayı tedavi edebilecek, en az 20 hastanın geceyi gözlem altında geçirmesini sağlayacak. Ekipte, acil cerrahide uzmanlaşmış hemşireler ile diğer özel tıbbi görevliler tarafından desteklenen Belçikalı doktorlar bulunacak.


“Anne ve çocuk” özel birimini de içerecek ekip, toplamda 70-80 kişiden oluşacak.

İsrail’den 230 kişilik sağlık görevlisi ekibi Türkiye’ye ulaştı

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, arama kurtarma personelinin yanı sıra doktor, hemşire ve diğer sağlık görevlilerinden oluşan 230 kişilik ekip Türkiye’ye ulaştı.

https://twitter.com/James_J_Marlow/status/1623045251588825091

İsrailli ekip, deprem bölgesinde ekipmanlarıyla bir sahra hastanesi kuracak.

İsrail’in Ankara Büyükelçiliğinden diplomatik bir kaynak da Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İsrail’den Türkiye’ye ulaşan yardım ekiplerindeki toplam personelin 450’yi geçtiğini aktardı.

Öte yandan, İsrail ordu sözcülüğü, deprem bölgesinde daha önce arama kurtarma faaliyetlerine başlayan İsrailli ekibin 4,5 saatlik çalışma sonucu 23 yaşında bir kadını enkazdan çıkardığı görüntüleri paylaştı.

İsrailli ekiplerin şu ana kadar aralarında çocukların da bulunduğu 4 kişiyi enkazdan kurtardığı kaydedildi.

SGK’dan deprem bölgesindeki iller için ‘ilaç’ kararı

Sosyal Güvenlik Kurumu, depremin etkilediği bölgelerde raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemelerin bir defaya mahsus reçetesiz temin edebileceğini duyurdu.


SGK’dan yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği bölgelerde ikameti bulunanlar, raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemeleri bir defaya mahsus reçetesiz temin edebilecek” denildi.

Kahramanmaraş depremindeki yıkım drone ile görüntülendi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.