Ekşi Sözlük’ün BTK kararıyla engellemesine kim, ne dedi?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararıyla Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesi tepki çekti. İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Ekşi Sözlük ekibine haber verilmeden, gerekçesi açıklanmadan, herhangi bir yurt dışındaki web sitesiymiş gibi BTK tarafından Ekşi Sözlük platformunun erişime engellenmesi asla kabul edilemez. Düpedüz sansür bu.” ifadelerini kullandı.

Ekşi Sözlük

Ekşi Sözlük’ün erişime engellenmesiyle ilgili çne çıkan bazı tepkiler şöyle:

“Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek!”

Ekrem İmamoğlu: Yola ‘3Y ile Mücadele’ diyerek çıktılar. Y’lerden biri Yasaklardı. Uzun bir yasaklar listesi olan bir ülke haline döndük. Ne yazık ki; bu akşam da yasaklılar listesine Ekşi Sözlük eklendi. Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek!


Ümit Özdağ: Ekşi Sözlük bir sosyal platformdur. Yazarları bağımsızdır ve halkımızdan oluşur. Haliyle doğru ya da yanlış birçok fikri barındırabilir. Bu karar aynı Twitter için olduğu gibi ifade özgürlüğünü engellemektir, iktidarın özgürlük karşıtlığının göstergesidir.

“Bu kadar korkak olmayın”

Muharrem İnce: Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirildiğini gördüm. Yahu bırakın çocuklar öfkelerini de, sevinçlerini de, umutlarını da, eleştirilerini de özgürce yazsınlar. Ne istiyorsunuz bu gençlerden. Benimle ilgili de eleştiriler yazıyorlar, okuyorum, yararlanıyorum. Bu kadar korkak olmayın.

Tuncay Özkan: Depremin ortasında Twitter’ı kapatan kafa şimdi de Ekşi Sözlük’ü yasakladı. Buraya yazıyorum bu yasaklar senin sonun olacak. Çoğu gitti azı kaldı. Tel tel dökülen bu ucube sistem seninle birlikte emekliye ayrılacak. Kibrin saltanatı son bulacak. Ekşi Sözlük yayına devam edecek.

Sezgin Tanrıkulu: Ekşi Sözlük’te benimle ilgili birçok yanlış bilgi, ağır eleştiri sınırlarını aşan ve hakarete varan paylaşımlar olmasına rağmen bu platformun varolmasını hep destekledim. Karar tamamen yasadışıdır ve önümüzdeki seçim sürecinde sansürlerin nasıl uygulanacağının açık göstergesi.


“Düpedüz sansür bu”

Yaman Akdeniz : Ekşi Sözlük, BTK kararıyla erişime engellendi. BTK’nın yasadaki yetkisi 8/A maddesindeki milli güvenlik/kamu düzeni gibi sebeplerle birlikte 8. maddede yer alan çocukların korunması ile ilgili sebepler ve son eklenen MİT Kanununda yer alan bazı maddelere ilişkin. Ekşi Sözlük ekibine haber verilmeden, gerekçesi açıklanmadan, herhangi bir yurt dışındaki web sitesiymiş gibi BTK tarafından Ekşi Sözlük platformunun erişime engellenmesi asla kabul edilemez. Düpedüz sansür bu. Kaldı ki Erişim Sağlayıcıları Birliği’nden gönderilen kararları Ekşi Sözlük yıllardır uyguluyor, temsilcileri, hukuk ekibi belli. BTK mı bilmiyor kiminle iletişime geçmesi gerektiğini? BTK’dan ‘istersem kapatırım’ hamlesi bu. Seçim sürecinde daha çok platform engellenecek.

Bahadır Erdem: Milletin sesinden korkanlar, Milletin iradesiyle gidecek! Kimsenin şüphesi olmasın!

Metin Uca: İnsanlar deprem sonrası yaşam savaşı verirken en çok kullandığı tweeter’i ağırlaştırabilmeyi başaran siyasal dinbaz düzenbaz sistem, şimdi de yasadışı, hiç bir gerekçe göstermeden kendi kafasına göre, gençlerin en güçlü iletişim platformunu engelliyor. Ekşi Sözlük, yanındayım.

“Anayasa Mahkemesi kararına aykırıdır”

Av. Gönenç Gürkaynak: Anayasa Mahkemesi kararlarını her an tekrar test eden ve mahkemeyi bireye “git bir karar daha al” denilecek bir merci haline düşüren idare, vatandaşa hukuk devleti teslim edemez. Ekşi Sözlük’ün bu şekilde kapatılması, yakın tarihli çok sayıda Anayasa Mahkemesi kararına aykırıdır.

Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut: Konuyu araştırıyoruz

Ekşi Sözlük’ün Ceo’su Başak Purut ise erişim engeline ilişkin dün sosyal medya hesabından, “Biraz önce Ekşi Sözlük hakkında bir engelleme kararı olduğunu öğrendik, konuyu araştırıyoruz, bilgi edincikçe paylaşacağız” açıklamasını yapmıştı.


Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kapanoğlu ise, “Türk yetkililer, dünyanın en popüler Türk sosyal platformu olan Ekşi Sözlük’e erişimi engelledi. Türkiye’de meydana gelen son depremlerden etkilenen bölgelere yardım sağlamak için yoğun bir şekilde kullanıldı” demişti. (ANKA)

Ekşi Sözlük erişime engellendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.