Erdoğan’a sunum yapıldı, seçim tarihi yüzde 99 netleşti

Maraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan 43 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından başlayan seçimlerin ertelenmesi ve seçim tarihi tartışmaları devam ediyor.

seçim tarihi

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat da önceki akşam CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında seçimlerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunum yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce duyurulduğu gibi seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasının istediğini aktaran Fırat, şunları söyledi:


“Seçim tarihi yüzde 99 14 Mayıs’ta”

“Bugün iki önemli toplantı yapıldı. Bir tanesi parti dışında bir merkezde, biri partide. Pek çok teknik isim bir araya geldi, ‘hangi tarihte yapılmalı’ diye. Hürriyet Gazetesi’nde de yazmıştık. ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs’ı istiyor.’ diye. Bugünkü toplantıların neticesinde yüzde 99 oranında 14 Mayıs’ta seçim yapılacak gibi görünüyor.

Bu akşam bir toplantı vardı. ‘Teknik açıdan yetişecek mi, teknik olarak imkanlar el verecek mi? YSK seçmen kütüklerini deprem bölgesinde hazırlayacak mı’ diye bakıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs’ta ısrarcı diye yazmıştım. YSK ve AK Parti’deki teknik isimler çalıştı. Akşam saatlerinde, Binali Yıldırım’dan Numan Kurtulmuş’a… Erdoğan’ın kurmayları bir araya geldiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da bir sunum yapıldı. Toplantıdan bana gelen bilgi seçimin 14 Mayıs tarihinde yapılacağı yönünde.”

Ne olmuştu?

AK Parti’nin kurucularından ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Maraş merkezli depremlerin ardından, “Devlet bürokrasisinin vatandaşlarımızın yaralama merhem olmasına odaklanması için seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım. Bu bir tercih değil zarurettir” demişti.

Arınç’a cevap veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Anayasa çok açık, seçim ertelenemez. İvedilikle seçim tarihi belirlenmeli” ifadelerini kullanmıştı.


İktidarın seçimleri erteletme arayışında olduğu iddiaları gündeme gelirken, İyi Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim erteletme yetkisinin bulunmadığına dikkati çekti. Öztürk, “Tek bir seçenek var o da Meclis’te 400 milletvekilinin oyuyla anayasaya geçici madde eklenmesi” demişti.

Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi? Anayasa ne diyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.