İBB bina tespit uygulamasında değişiklik yapıldı. İstanbul’da depreme karşı riskli kabul edilen 2000 yılından önce yapılmış binalar için İBB’nin ücretsiz olarak yaptığı hızlı tarama testinin kapsamı, 6 Şubat depremlerinde çok sayıda yeni binanın da yıkılması nedeniyle genişletildi.
İBB bina tespit uygulamasında değişiklik: İmamoğlu açıkladı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz olarak yaptığı hızlı tarama testinin kapsamı genişletildi.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından İstanbul’da talep patlaması yaşanan İBB’nin ücretsiz hızlı bina tarama çalışmasında önemli bir değişikliğe gidildi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından “İBB ekiplerimizin yaptığı hızlı tarama yöntemi ile bina incelememize kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapılabilecek. 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıları önceleyerek binalarınızı inceleyeceğiz” paylaşımında bulundu.
Binalarını teste sokmak isteyenlerin “https://binatespiti.ibb.istanbul” adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.
İBB bina tespit uygulaması: Hızlı tarama nedir?
Hızlı Tarama ile bina incelemesi, yapıların içinden toplanan ayrıntılı bilgilerle hızlı, mekanik tabanlı ve bilimsel temelleri olan tarama yöntemleri ile değerlendirme yapılmaktadır. İkinci kademe inceleme olarak da adlandırılan bu yöntem ile, binalarda yerinde incelemeler yapılmaktadır. Binaya ait yükseklik, alan, kolon ve perde ölçülerinin alınmasıyla bir rölöve hazırlanmaktadır. Bazı kolonlarda sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçülmekte ve bir kolonda sıyırma yapılarak donatı çapı ile korozyon miktarı ölçülmektedir. Sahada yerinde toplanan bu veriler daha sonra akademisyenler ile birlikte hazırlanan bir uygulama ile analiz edilmekte ve her bina için deprem güvenlik oranı çıkarılmaktadır. Bu puana göre maliklere binalarının mevcut durumuyla ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Çalışma kapsamında binalardan herhangi bir numune alınmamaktadır.
Hızlı tarama yöntemiyle tespit yaptırmak için belli bir çoğunluk olması gerekir mi?
İBB bina tespit uygulaması Hızlı Tarama yöntemiyle tespit yaptırmak için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterlidir.
Bina inceleme çalışması ücretli mi?
İBB bina tespit inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
İnceleme sonucunda Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan yararlanılır mı?
İBB: Belediyemizce yürütülmekte olan çalışma 6306 sayılı Kanun kapsamında olmayıp bir ön inceleme niteliğindedir. Yaptığımız ön inceleme çalışması ile Kentsel Dönüşüm Yasasından faydalanamayacak olup, yasadan faydalanmak için sonrasında ayrıntılı analiz yaptırmanız gerekecektir. Kentsel dönüşüm yasasına istinaden performans analizi yaptırmak için: 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının lisanslandırdığı internet sitesinde yayınlamış olduğu ve bu tür incelemeler için yetkilendirilmiş kamu kuruluş ve özel firmaların listesi mevcuttur. Bu listede bulunan firmalar aracılığıyla mevzuatta belirlenen şekilde deprem dayanıklılık testini yaptırabilirsiniz. Çıkacak sonuca göre gerekli işlemler için bağlı olduğunuz ilçe belediyesine müracaat etmeniz gerekmektedir. (Listeye bu link ile ulaşabilirsiniz)
İnceleme için örnek alınan yerlerin tadilatı İBB tarafından yapılıyor mu?
İBB: Evet, inceleme ekibinin çalışmalarının bitmesinin ardından ilgili adreslere tadilat ekibi gelerek, binada inceleme sırasında yapılan işlemlerin (Beton sertliğinin ölçülmesi için sıva kaldırma ile donatı çapı ve paslanmanın ölçülebilmesi için kolon sıyırma) onarılması gerçekleştireceklerdir. İnceleme sırasında yapılan sıyırmalar, binaların mevcut deprem performanslarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde ayarlanmaktadır (Kolon ortasında deprem momentinin olmadığı bölgelerin seçilmesi gibi). Tadilat ekiplerimiz iş yoğunluğuna bağlı olarak inceleme yapılan binalara ziyaretlerini gerçekleştirmektedir.
Bina tespit uygulaması ile ortaya çıkan sonuçlar ne anlama geliyor?
İBB: Belediyemizce yapılan bina incelemeleri neticesinde binaların deprem güvenliği oranları aşağıdaki gibi belirtilmektedir. Buna göre;
- A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)
- B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)
- C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)
- D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)
- E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)
Bildirilen sonuçlar şu ana kadar yapılan çalışmalar üzerinden gerçekleştirilmiş olup, sahada kontrol çalışmaları tarafımızca sürdürülmektedir. Bu nedenle bildirilen sonuçlar kesin nitelik arz etmemektedir. Binanızla ilgili kesin nitelikte sonuç talep etmeniz halinde, 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinde listesini yayınlamış olduğu lisanslı ve bu tür incelemeler için yetkilendirilmiş kamu kuruluş ve özel firmalarca inceleme yaptırmanız gerekmektedir.
Bina inceleme sonucum D veya E çıktı. Şimdi ne yapmalıyım?
İnceleme sonucunda, özellikle D ve E sınıfında çıkan binaların ayrıntılı olarak incelenerek gerekli deprem güvenlik seviyesini sağlayacak şekilde güçlendirilmesi veya yenilenmesi önerilmektedir.
Ekrem İmamoğlu: İstanbul’da yıkılma tehlikesi olan 90 bin yapı var
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da yaptıkları çalışmalarda 90 bin binanın yıkılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un yapı envanterine ilişkin açıklamalarda bulundu.
İBB’nin kendilerinden önceki döneminin bitirdiği envanterde 40 bin ila 50 bin riskli yapıdan bahsedildiğini belirten İmamoğlu, “Bizim yaptığımız çalışmada şu an itibariyle ağır ya da çok hasarlı, yani yıkılma tehdidiyle karşı karşıya olan 90 bin yapı olduğunu düşünüyoruz. İş yeri olan da var konut olan da var. Çok hızlı hareket etmemiz gerektiğinin farkındayız. İBB ya da hükümet 1999’dan sonra birçok şey yapmış İstanbul’da ama hepsini topladığımızda 80 sene daha çalışmamız gerekiyor ki yapı stoğunu güçlü hale getirelim. Böyle olmaz.” şeklinde konuşmuştu.
İstanbul’da imar barışı uygulamalarında yapı kayıt belgesi verilen yapı adedinin 317 bin olduğunu belirten İmamoğlu, “Reklam filmini gösterdiler tekrar hatırladık. Birisi kaçak bir yapı yaptığını anlatıyor, ne zaman yaptığını bile bilmiyor, nasıl yaptığını hatırlamıyor. Ona da belge alacağını söylüyorlar, seviniyor vatandaş. Devlet bunu yapmamalıydı. Bina sakat, yanlış yerde, başına çökecek. Böyle bir anlayışla İstanbul’da hareket edilemez. İstanbul odaklı, bu ayın sonunda kurumlardan, kurullardan, bakanlıktan beklentilerimizi ve çağrılarımızı yapacak bir toplantıyı da hazırlıyoruz. Keşke İstanbullulara ‘Huzurla evinizde yatın, uyuyun’ diyebilsem.” diye konuştu.