İstanbul’da derinleşen büyük sorun: Gizli evsizler!

Araştırmaya göre İstanbul’da evsizler en çok Beyoğlu, Fatih ve Şişli’de. Sayıları 2 bini aştı, özellikle “gizli evsizlik” sorunu yükseliyor.

evsizler

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Türkiye’nin az konuşulan problemlerinden evsizlerle ilgili yeni bir rapor yayımlandı. “İstanbul Sokaklarında Kışı Geçirenler: Evsizler Kentin ve Politikanın Neresinde?” başlıklı rapora göre İstanbul’da en fazla evsizin görüldüğü üç ilçe Beyoğlu, Fatih ve Şişli…

Megakentte sayılarının bini aştığı tahmin edilen evsizlerin bu ilçelerde yaşamalarındaki sebep ise günün her saati kalabalık olması nedeniyle kendilerini güvende hissetmeleri.


İstanbul Planlama Ajansı‘nın evsizlerle, esnafla, resmi görevlilerle ve STK’larla görüşerek hazırladığı rapora göre evsizlerin geceyi geçirmek için Beyoğlu’nda en çok kullandıkları bölgeler Gezi Parkı, Taksim Meydanı alt geçidi ve otobüs durakları.

İBB’den evsizlere kış hizmeti

ibb evsizler kış

İstanbul’daki evsizler kışın zor şartlarında İBB misafirhanelerine getiriliyor. Beslenme, barınma, sağlık, ilaç desteği, giyim gibi hizmetler alıyorlar. Son kış döneminde 2 bin evsiz birey bu hizmetlerden faydalandı.

En çok parklar ve köprü altlarında yaşıyorlar

Rapora göre İstanbul’da evsizlere en çok rastlanan yer parklar (yüzde 40). Onu köprü altları (yüzde 34), metro istasyonları (yüzde 31) ve otobüs durakları (yüzde 19) takip ediyor. Ama tablonun görülmeyen bir kısmı daha var. Örneğin, çalıştığı yerde yaşamaya mecbur olan “gizli evsizler” de büyüyen bir mesele.

Özellikle tekstil ve geri dönüşüm sektörlerindekiler çalıştıkları yerlerde, depolarda ve atölyelerde kalmak zorunda. Prefabrik yapılarda barınan inşaat işçileri, hastanelerin acil bölümlerinde veya otogarda sabahlayanlar, katı atık deposunda yaşayan çocuk işçiler ve merdiven altı tekstil atölyelerinde hem çalışıp hem uyuyanlar da İstanbul’daki barınma krizinin farklı görünümleri.


Türkiye’de 70 bin üzerinde evsiz var

türkiye evsiz sayısı

Şefkat-Der’in 2021 rakamlarına göre Türkiye’de yaklaşık 70 bin kronik evsiz bulunuyor. Bu kişilerin yüzde 95’i yetişkin ve yalnız erkekler. Türkiye’de bu problemin daha da büyümemesinin bir sebebi olarak aile içi ilişkilerin nispeten kuvvetli kalması gösteriliyor.

Yaklaşık 500 bin kişi kağıt toplayarak geçiniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) Beyoğlu, Kadıköy ve Ümraniye’deki katı atık işçileriyle yaptığı görüşmeler, Türkiye’de yaklaşık 500 bin kişinin katı atık toplayarak geçimini sağladığını ve işçilerin işlerinin ellerinden alınması konusunda kaygılı olduğunu ortaya koydu.

kağıt toplayıcıları

İPA’nın Mart 2021 raporuna göre; katı atık işçiliği yapanların sosyoekonomik durumlarını, çalışma ve geçim koşullarını, talep ve ihtiyaçlarını ortaya koymak ve aynı zamanda çözüme yönelik politika önerileri sunmak amacıyla hazırladığı “Kentin Yükünü Sırtlananlar: İstanbul’un Katı Atık Toplayıcıları, Sorunlar ve Talepler” raporu bu alanda çalışanların içinde bulunduğu koşullarla ilgili verileri ele aldı.

15 bin kişi kağıt topluyor

Araştırmada, Türkiye’de sürekli ve dönemsel olarak katı atık toplayarak geçimini sağlayanların sayısının 500 bine ulaştığının tahmin edildiğine yer verildi. Yakın zamanda yapılan çalışmaların sonuçlarına göre İstanbul’da sadece kağıt toplama alanında 15 bin kişinin çalıştığı bilgisi yer aldı. Plastik, cam ve hurda gibi sokaklarda toplanan diğer atık türleri de dikkate alındığında İstanbul’da atık işçiliği yapanların sayısının çok daha yüksek olduğu belirtildi.



Kaynak: İstanbul’da büyüyen kriz gizli evsizler (gazeteoksijen.com)

Fiyatı en fazla artan ve düşen ürünler (Ocak 2023 raporu)


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.