Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, gelecekte olması beklenen deprem için İstanbul’un yanı sıra Bingöl ile Karlıova arasında bölgenin “endişe” kaynağı olduğu uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür’den yeni uyarılar: Bingöl Karlıova ile Erzincan arası endişe ettiğimiz yerler. İstanbul’da ise durum hiç iyi değil!
7,7 büyüklüğündeki Maraş Depremi’nden 3 yıl önce bu bölgeyle ilgili ciddi uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, bütün araştırmaların İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösterdiğini ifade etti ve yeni uyarılarda bulundu.
DHA’ya son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Naci Görür, “Bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun, Türkiye’de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir ki önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye’de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Ancak bizim yine de endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında” dedi.
https://twitter.com/HaberReport/status/1623023195258294273
“Endişe ediyorum: İstanbul’da durum hiç iyi değil!”
Beklenen İstanbul depremi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Görür, “İstanbul’da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce ‘Maraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul’dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum. Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. ” diye konuştu.
Hatay ve Adana için de uyarı
Prof. Dr. Naci Görür, Hatay ve Adana için uyarılarda bulunarak, “Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay’ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım.” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, 2019 yılında böyle uyarmıştı:
https://twitter.com/teknoelci/status/1623675043849928705
“Afet Bakanlığı kurulmalı”
Afet Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Naci Görür sözlerine şöyle devam etti:
“Önce bir Afet Bakanlığı kurulacak. Bu bakanlık kurulduktan sonra, iyi bir bütçesi olacak, gerekli altyapı ve koordinasyonu yapılacak. 5 yıllık planlar ile deprem kuşaklarından başlanacak ve deprem kuşaklarındaki her kent deprem dirençli kentlere dönüştürülecek. Önce bir mikrobölgeleme çalışması yapılacak. Risk analizi yapılacak ondan sonra zarar azaltma çalışmaları yapılacak”
https://twitter.com/tvpoliturk/status/1623048857037725696