Twitter erişim sorunu: NetBlocks Türkiye’de kısıtlama olduğunu doğruladı

Twitter sosyal medya platformuna bir süredir erişim sağlanamıyor. Bazı kullanıcılar tamamen ulaşamadığını belirtirken, bazıları ise sitenin açıldığını ancak yeni gönderilerin yüklenmediğini belirtiyor. Sosyal medyada bant daraltma uygulaması yapıldığı ve ulaşım sorununun bundan yaşandığı iddia ediliyor. NetBlocks, Türkiye’de kısıtlama olduğunu doğruladı.

Twitter erişim sorunu

Twitter erişim sorunu: NetBlocks Türkiye’de kısıtlama olduğunu doğruladı

Özellikle kriz anlarında halkın haber kanallarının yanı sıra hızlı haber alış verişi için kullandığı sosyal medya uygulamaları arasında bulunan Twitter sosyal medya platformuna erişim sorunu yaşanıyor.


Twitter’ın yanı sıra bazı kullanıcıların ünlü video paylaşım uygulaması TikTok’a da erişimde sorunlar yaşadığı vurgulanıyor.

Global kaynaklar Twitter’da ve TikTok’ta sorun tespit etmezken, bu durum kesintinin Türkiye’ye özel olabileceğini gündeme getiriyor.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası sosyal medya hem olumlu hem de olumsuz yönde birçok tartışmanın odağı olmuştu.

NetBlocks: Türkiye’de Twitter’a erişim kısıtlandı

NetBlocks‘un Twitter’dan yaptığı paylaşımda: “Doğrulandı. Gerçek zamanlı ağ verileri Türkiye’de Twitter’ın kısıtlandığı doğruluyor. Filtreleme, halkın ölümcül depremlerden sonra hizmetine güvendiği sırada büyük internet sağlayıcılarına uygulandı” denildi.

https://twitter.com/netblocks/status/1623315180867186690

NetBlocks, Türkiye’de Twitter’a internet erişiminin yetkililer internet üzerinde dezenformasyona ilişkin endişelerini bildirdikten sonra -kesildiğini vurguladı.

netblocks twitter

twitter netblocks

Gerçek zamanlı NetBlocks metrikleri, Twitter’ın TTNet ve Turkcell gibi büyük internet sağlayıcıları üzerinde SNI filtreleme ile kısıtlandığını gösterdi.

twitter erişim sorunu

Enkaz altından paylaşım ile kurtulmuştu

Malatya’daki baba evinde yakalanıp, yaklaşık 6 saat enkazın altında kalan 28 yaşındaki üniversite öğrencisi Boran Kubat, enkaz altındayken yaptığı sosyal medya paylaşımı sayesinde kurtarılmıştı.

Deprem haberlerinde dezenformasyona dikkat çekilmişti

Bakanlık yetkilileri ve AFAD ise sürekli olarak yanlış bilgilerin sosyal medya üzerinden yayılması konusunda endişelerini dile getiriyorlardı. Yapılan açıklamalarda, bazen kötü niyetli bazen de yardım amaçlı yanlış bilgi içeren paylaşımlar ekiplerin yanlış yerlerle gitmelerine sebep olduğu vurgulanmıştı.


Bu sebeple bant daraltma uygulaması yapıldığı belirtilirken, TikTok ve Twitter’ın akışlarında yaşanan erişim sorunu ve yavaşlama kullanıcıların da tepkisiyle karşılandı.

DSÖ deprem için 3. seviye acil durum ilan etti


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.