Yemek Fişi Nedir?

Yemek giderlerinin belgelenmesi amacıyla çalışanlar tarafından toplanan yemek fişi nedir ve yemek kartına göre dezavantajları nelerdir?

yemek fişi

Yemek fişi nedir?

Yemek fişini kısaca restoran veya kafelerden alınan fişlerin çalışanlar tarafından şirkete iletilmesi ve muhasebeleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde genellikle kurumsal olmayan küçük işletmeler tarafından kullanılan yemek fişi toplama yöntemi, başlangıçta kolay ve pratik gibi görünse de özellikle yemek kartı ile kıyaslandığında pek çok dezavantaja sahip.

Fişlerin ayrı ayrı toplanarak sisteme girilmesi ve faturalandırılması işletmeler için fazladan efor ve maliyet yaratıyor. Ayrıca fişlerin teslim edilmeden kaybolması veya deforme olması nedeniyle çalışanlar hak kaybına uğrayabiliyor. Bu durum ise motivasyonlarının düşmesine yol açabiliyor. Yemek fişine alternatif oluşturan yemek kartı ise tüm bu sorunları çözüme kavuşturarak her sektörden firma için çok daha kolay, pratik ve avantajlı bir seçenek sunuyor.

Yemek kartı kullanımı ayrıca, çalışanların kaliteli ve lezzetli yemeklere hızla ve kolayca ulaşabilmesini, böylelikle motivasyon ve performanslarının artmasını da sağlıyor.

Yemek fişlerinin dezavantajları nelerdir?

Yemek fişlerinin dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Öncelikle fişlerin ayrı ayrı toplanarak muhasebe sistemine girilmesi gerekiyor. Bu da operasyonel anlamda işletme için ciddi bir iş yükünü beraberinde getiriyor.
  • Çalışanların ay içinde yedikleri yemeklerin fişlerini biriktirmeleri gerekiyor. Bu durum ise personel için ek sorumluluk demek. Fişlerin kaybedilmesi veya zarar görmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabiliyor.
  • Yemek fişi uygulaması, önemli ölçüde zaman kaybına yol açtığı gibi organizasyon yapısında da güçlüklere neden olabiliyor.
  • Fişlerin her bir çalışan için ayrı olarak toplanması ve düzenli olarak kayıtlarının yapılması gerekiyor. Dolayısıyla süreç içinde sıklıkla eksik kayıt gibi problemler meydana gelebiliyor.

Yemek fişi yerine neden yemek kartı tercih edilmelidir?

Yemek fişi yerine yemek kartı kullanılması halinde ise tüm bu sorunlar kolaylıkla çözüme kavuşturulabiliyor. Ayrıca faaliyet alanı ve sektör fark etmeksizin işletme sahipleri aşağıda sıraladığımız avantajlardan yararlanabiliyorlar:

  • Yemek kartını tercih eden işletmeler, devlet tarafından sunulan KDV indirimi ve gelir vergisi istisnasından faydalanabiliyor. 2023 yılı için çalışan başına günlük 110 TL + KDV tutarının tamamı vergiden düşülebiliyor.
  • İşletme tarafından belirlenen günlük yemek bedelinin aşılması söz konusu olmuyor. Bu sayede öngörülemeyen ek maliyetlerin önüne geçilebiliyor.
  • Yemek fişlerinin her birinin içeriği, tutarı ve tarihinin kontrol edilmesi, işletme için ciddi yük oluşturabiliyor. Yemek kartı ise bu sürece çok daha yenilikçi ve pratik bir çözüm getiriyor.

Ticket Edenred Yemek Kartı’nın çalışanlar için avantajları nelerdir?

Ön ödemeli kurumsal hizmetlerde dünya lideri olan Ticket Restaurant Edenred, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışanlara pek çok avantaj sağlıyor. Bu ayrıcalıklardan bazılarını sıralamak gerekirse:

  • Ticket Restaurant Edenred Yemek Kartı, 60 binin üzerinde restoran ve markette geçerli. Çalışanlara mekan ve yemek açısından çok sayıda seçenek sunulması, motivasyonlarını ve performanslarını olumlu etkiliyor.
  • Yemek kartı mobil uygulamamız MyEdenred sayesinde anlık bakiye kontrolü, temassız ödeme, yakınlarda yemek kartı geçen noktaları görüntüleme gibi hayatı kolaylaştıran ek özelliklerden faydalanmak mümkün hale geliyor.
  • Pek çok seçkin marka ile yaptığımız işbirlikleri sayesinde Ticket Restaurant Edenred Yemek Kartı kullanıcıları ek indirim ve avantajlardan yararlanabiliyor.
  • QR kod ve NFC sayesinde ödemeler hızlı, kolay ve hijyenik şekilde tamamlanabiliyor. Böylelikle dünya genelinde salgın hastalıkların artışı ile beraber ortaya çıkan hijyen hassasiyeti de gözetilmiş oluyor.
  • Çalışanlar, “Dolu Dolu” adlı kampanyamızın geçerli olduğu noktalarda daha fazla yiyip daha az ödüyor. Böylece her yemekte indirim kazandıkları için bakiyeleri normalden iki gün geç bitiyor.
Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.