Hayat kurtaran model: Perde beton ve fore kazık

Depremler, Antalya’da yerel yönetimleri harekete geçirdi. Büyükşehir, master planının yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. Muratpaşa’da perde beton, Konyaaltı’nda ise fore kazık zorunlu olacak. Peki perde beton ve fore kazık nedir? Depremde nasıl bir koruma sağlıyor?

perde beton fore kazık

Perde beton yöntemi depreme karşı binayı nasıl korur?

Özellikle yüksek katlı binalarda tercih edilen perde betonlar; depremin oluşturduğu kuvveti göğüsleyerek, binanın diğer bölgelerinin daha az etkilenmesini sağlıyor. Perde beton sistemi, depreme dayanıklı yapıların kilit noktası olarak görülüyor.


Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.

Perde betonun avantajları:

  • Yatay salınımı azaltır,
  • Kolay uygulanabilir,
  • Maliyet uygundur,
  • Deprem hasarını en aza indirir,
  • Kısa sürede inşa edilebilir.

Fore kazık nedir?

Taşıma kapasitesi düşük olan zeminlerde yapı yüklerini sağlam zeminlere ulaştırmak veya iksa amacıyla yapılan kazıklardır. Bu kazıklar delme kazıkları olup yapım yöntemleri; sahanın durumu, zemin yapısı, kazığın çapı ve derinliğine bağlıdır. Fore kazıklarda delik çapı 50 cm ile 200 cm arasında olabilir.

Antalya Muratpaşa’da perde beton zorunlu hale getirildi

Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da, 520 bini aşkın nüfusa sahip Muratpaşa’da, belediye meclisi, yeni yapılacak tüm binalarda depremde hayat kurtaran perde beton uygulaması zorunluluğu getirdi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye’nin çok büyük bir afet yaşadığını belirtirken “Bir taraftan yaralarımızı sarmaya, dayanışma içinde olmaya gayret edeceğiz diğer bir taraftan da gelecekle ilgili kararlar alacağız” dedi. Uysal, perde beton uygulamasının Güney Amerika ülkesi Şili başta olmak üzere deprem riski taşıyan birçok ülkede hayat kurtaran bir model olduğunu belirtti.

Uysal, “Muratpaşa’mızda binaların dayanıklılığını artırmak için mecburi olmasını öneriyoruz. Bu maliyeti de artırmayan bir şey. Teknik bir konu. Keşke bir devlet politikası olarak çok uzun yıllar önce buna geçebilmiş olsaydık. Şu andaki hasarımız çok daha düşük olurdu” diye konuştu.


Konyaaltı’nda fore kazık sistemi zorunlu hale getiriliyor

Antalya Konyaaltı
Antalya Konyaaltı

Merkez ilçelerden Konyaaltı’nda ise zemin araştırması yapılarak ihtiyaç duyulan bölgelerde fore kazık sisteminin zorunlu hale getirileceği açıklandı.

Bina güçlendirme çalışmalarında vatandaşın belediyeye ödemesi gereken ücretleri de kaldırdıklarını aktaran Başkan Uysal, şu bilgileri paylaştı: “Maalesef riskli alan ilanı ya da riskli binayı belirlemeyle ilgili yetki, ilçe belediyesinde değil. Türkiye genelinde kentsel dönüşümün düşük bir oranda kalmasının nedeni de ille de bütün yetkilerin Ankara’ya toplanmış olması, kentsel dönüşüm yetkisinin ilçe belediyelerinde bulunmaması.

Umuyorum ki ileride mevzuat değişir. Türkiye genelinde bir seferberlikle hep beraber bunu yaparız. Ancak şu aşamada özellikle çok eski yapılmış her bir kolonun bağımsız ayakta durduğu binalarımıza kesin güçlendirme uygulamamız gerekiyor. Bütün o kolonların birbirine bağlanması gerekiyor.”

Alınan kararla, Muratpaşa’da yeni yapılacak binalarda artık Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümlerine uygun nitelikte perde beton kullanılacak ve binaların dayanıklılığını arttırmak için perdeler birbirine dik ve asal doğrultuda bulundurulacak. Bununla birlikte Burulma Düzensizliği katsayısı da 1.4’ü geçemeyecek.

PERDE BETON ŞARTINA AK PARTİ’DEN RET

Kentin 520 bini aşkın nüfusunun yaşadığı Muratpaşa Belediyesi, ilçede yapılacak tüm yeni binalar için perde beton uygulaması zorunluluğu getirdi. Bugün yapılan Muratpaşa Belediye Meclisi gündemine getirilen karar, AK Partili Meclis üyelerinin ret oylarına karşı, CHP, İYİ Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Alınan kararla, yeni yapılacak binalarda Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümlerine uygun nitelikte perde beton kullanılacak ve binaların dayanıklılığını arttırmak için perdeler birbirine dik ve asal doğrultuda bulundurulacak. Bununla birlikte ‘burulma düzensizliği’ katsayısı da 1.4’ü geçmeyecek. Perde beton uygulamasının Güney Amerika ülkesi Şili başta olmak üzere deprem riski taşıyan birçok ülkede hayat kurtaran bir model olduğunu belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Binaların dayanıklılığını arttırmak için uygulamanın mecburi olmasını öneriyoruz. Bu maliyeti de arttırmayan bir şey. Keşke buna, bir devlet politikası olarak çok uzun yıllar önce buna geçebilmiş olsaydık. Şu anki hasarımız çok daha düşük olurdu” dedi.

‘BÜTÜN YETKİLER ANKARA’DA’

Bina güçlendirme çalışmalarında belediyeye ödenmesi gereken ücretleri de kaldırdıklarını aktaran Başkan Uysal, şunları söyledi: “Maalesef riskli alan ilanı ya da riskli binayı belirlemeyle ilgili yetki, ilçe belediyesinde değil. Türkiye genelinde kentsel dönüşümün düşük oranda kalmasının nedeni, ille de bütün yetkilerin Ankara’ya toplanmış olması, kentsel dönüşüm yetkisinin ilçe belediyelerinde olmaması. Umuyorum ileride mevzuat değişir. Türkiye genelinde bir seferberlikle hep beraber bunu yaparız. Ancak şu aşamada özellikle çok eski yapılmış her bir kolonun bağımsız ayakta durduğu binalarımıza kesin güçlendirme uygulamamız gerekiyor. Bütün o kolonların birbirine bağlanması gerekiyor.”

‘BABAM GELSE GERİ ADIM ATMAM’


Yaşanan deprem felaketlerinden sonra bir yandan mevcut yapıların denetimi, bir yandan da yeni yapılacak binalar için harekete geçen Konyaaltı Belediyesi, ilçe genelinde zemin araştırması yaparak ihtiyaç duyulan bölgelerde inşaat temeline fore kazık sistemini zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili madde, yarın toplanacak belediye meclisinde oylamaya sunulacak. Özellikle alüvyon zemin yapısına sahip Hurma ve Sarısu bölgelerinde bu sistemin zorunlu hale geleceğini belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, şöyle konuştu: “Tüm binalar kontrol edilecek. Kolonları kesilmiş binalar tespit edilip yıkım kararı alınacak. Ne pahasına olursa olsun bunu yapacağız. Kötü evlerin hepsini yıkacağım dersem popülizm yapmış olurum. Yıkılma şartıyla kayıt alınır. Babam mezardan kalksa geri adım atmam. Kendi evim de dahil, yıkılması gerekiyorsa yıkılsın derim. Vicdan ve bilim ne diyorsa onu yapacağız.”

Depremde çelik konstrüksiyon olan binalar daha mı güvenli?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.