İş başvurusuna hiç dönüş yapılmıyorsa: Hayalet pozisyon nedir?

Başvuru yaptığınız işten haftalarca geri dönüş alamamanızın sebebi aslında böyle bir işin hiç var olmamış olması olabilir!

İş başvurusuna dönüş

İş başvurusuna hiç dönüş yapılmıyorsa: Hayalet pozisyon nedir?

Yapılan bir araştırma, bazı şirketlerin çalışana ihtiyaç duymadıkları halde iş ilanı vererek “hayalet pozisyonlar” yarattığını ortaya koyuyor.


Araştırmaya göre şirketlerin böylesi bir aksiyon almasının çeşitli sebepleri var. Gelin bu sebeplere birlikte bakalım.

ABD’li çevrimiçi kredi şirketi Clarify Capital tarafından yapılan bir ankette, işe alım süreçlerinde rol alan binden fazla yöneticiye şirketlerindeki açık pozisyonlarla ilgili sorular soruldu. Sonuçlara göre çevrimiçi iş ilanlarının yüzde 60’ının bir aydan uzun süre aktif tutuluyor. Hatta, her 10 çevrimiçi iş ilanınındın biri altı aydan uzun süre aktif kalıyor.

Peki ilanlar neden aylarca aktif kalıyor?

“Bu iş ilanlarından bazıları neden bu kadar uzun süre aktif kalıyor?” sorusuna verilen en yaygın cevap, “İşe uygun adayı bulmak zaman alıyor” oluyor.

Diğer taraftan önemli sayıda yönetici, açık pozisyonlara dair ilanların aktif tutulduğunu ancak böyle bir pozisyonun mevcut olmadığını dile getiriyor.

Ankete katılan yöneticilerin yüzde 43’ü, şirketin büyüdüğü izlenimini vermek için çevrimiçi iş ilanları yayınladıklarını söylüyor. Yüzde 43’ü ise mevcut çalışanları motive etmek için iş ilanları yayınladıklarını dile getiriyor.

Yüzde 34’lük bir kesim ise bu durumu bir adım daha ileri götürerek ve fazla mesai yapan ya da yapmaya meyilli çalışanlara “Yapılacak çok iş var” izlenimi vermek olduğunu belirtiyor.


Temel olarak, ankete katılan işe alım müdürlerinin neredeyse yarısı şirketlerinin imajını güçlendirmek veya yetersiz çalışan iş gücüne yardımın yolda olduğuna dair “boş bir umut” vermek amacıyla iş ilanı veriyor. Kaynak: Mashable

Sessizce işten çıkarılmış olabilirsiniz! Nasıl mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.