Sağlık Bakanlığı’ndan deprem bölgesi için ‘uyuz’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, deprem ve sel felaketinin ardından çadır, konteyner ya da yurtlarda kalmak zorunda kalan yurttaşları ‘uyuz’ konusunda uyararak, “Hasta ile doğrudan ve uzun süre yakın teması olanlar da eşzamanlı olarak tedavi edilmelidir. Çadır, konteyner, yurt gibi toplu yaşam alanlarını paylaşan kişiler, şikâyeti olmasa bile hasta ile aynı anda tedavi olmalıdır. Günlük kullanılan eşyalar sirke ile silinebilir” açıklaması yaptı.

deprem bölgesi uyuz

Sağlık Bakanlığı, deprem ve sel felaketinin ardından çadır, konteyner ya da yurtları birlikte paylaşan yurttaşları uyuz konusunda uyardı.

Hürriyet’in haberine göre, bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Uyuz genellikle hasta olan biriyle doğrudan yakın temasla bulaşır. Kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, el ele tutuşma gibi) bulaşabilir. Yatak takımı, giysi ve havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır.

Tedavide kullanılan ilaçlar hekimin önerdiği şekilde, dozda ve sürede kullanılmalıdır. Hasta ile doğrudan ve uzun süre yakın teması olanlar da eşzamanlı olarak tedavi edilmelidir. Çadır, konteyner, yurt gibi toplu yaşam alanlarını paylaşan kişiler, şikâyeti olmasa bile hasta ile aynı anda tedavi olmalıdır. Günlük kullanılan eşyalar (yatak, masa, sandalye, çadır, konteyner yüzeyleri, telefon vb.) sirke ile silinebilir.”

Uyuz nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.