Sentetik insan modeline ilk adım: Robotik el üretildi!

Polonya merkezli teknoloji firması Clone, insan elini kopyaladıklarını söylediği robotik bir el tasarladı. Bilim dünyası bu, sentetik insan modeline giden ilk adım olarak nitelendiriliyor.

sentetik insan

Video aşağıda – Sentetik insan modeline giden ilk adım: Robotik el üretildi! Robotik uzuv, tıpkı bir insan eli gibi, kemikler, bağlar ve kasları içeriyor. Ancak bunların hepsi yapay malzemelerle tasarlandı.

Karbon fiberle kaplanan el, hidrolik sistemle kontrol edilen 37 kas dahil olmak üzere yumuşak malzemelerle donatıldı.


Maliyet oldukça düşük

Yenilikçi tasarımı, robotik elin gerçeğe yakın şekilde, serbestçe hareket edebilmesini sağlıyor.

Independent Türkçe’de yer alan haberde tasarımla ilgili en ilgi çekici faktörlerden biri yapım maliyetinin 2 bin 800 dolardan az olması. Şirket bu fiyatın piyasa şartlarının epey altında olduğunu savunuyor.

Kasım 2021’de Dhanush Radhakrishnan ve Lukasz Kozlik tarafından kurulan şirketin nihai hedefiyse bütün olarak insansı robotlar üretmek.

İkili, “İnsan elinin birebir kopyasıyla başlayarak sentetik insanlar tasarlamayı” amaçlıyor.

Düşük maliyetle üretilecek bu androidlerin günlük hayattaki tüm sıradan işleri üstlenmesi umuluyor.

Radhakrishnan, şirketin tasarladığı robotik elin bir videosunu Twitter hesabından paylaştı. Videoda robotun ufak bir topu parmakları arasında gezdirdiği görülüyor.

Birebir insan eli kopyası!

Gönderideki videoya şu açıklama eşlik ediyor:

Selam Dünya! Clone’da, insan elinin birebir kopyasından başlayarak sentetik insanlar üretiyoruz. İşte Klon El’in birkaç saat içinde manuel olarak önceden programladığımız ilk el hareketleri gösterimi!

https://twitter.com/dhanushisrad/status/1628497852124258305?s=20

Protez uzuvlar

700 binden fazla kişinin görüntülediği videoya yorum yapan kullanıcılardan biri, şirketin bu teknolojiyi engellilere protez uzuvlar yapmak için kullanıp kullanmayacağı sorusunu yöneltti.

Soruyu yanıtlayan Radhakrishnan şöyle yazdı:


Evet, bir uzvunuz ampute edildiyse ve birkaç yıl daha hayatta kalabilirseniz, uzuvlarınızı size geri verebiliriz. Ondan önce android yapıyoruz.

YouTube, izleyicilerin canını sıkan banner reklamları kaldırıyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.