Son anketler: 4 ayın karşılaştırması

Son anketler: Mart ayında yapılan son dört ankete göre AKP halen birinci sırada görünüyor. ALF’nin yaptığı ankete göre ise CHP birinci parti konumuna yükselmiş durumda. İşte son 4 ayda yapılan seçim anketlerinin karşılaştırmalı analizleri…

son anketler

Son anketler: Dört ayın karşılaştırması

Anketlerde genel olarak AK Parti ilk sırada, CHP ise ikinci sırada görünüyor. Cumhur ve Millet ittifaklarına bakıldığında ise anketlerin genelinde durum iktidarın geriye düştüğünü gösteriyor. HDP, MHP ve İYİ Parti’nin oy oranları ise anket firmasına göre değişiyor. DEVA ve Gelecek gibi yeni kurulan partilerin seçimde göstereceği performans da merak konusu.


Türkiye Raporu’nun 15 Mart’ta aboneleriyle paylaştığı anket sonuçlarına göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin oyu yüzde 35,4 CHP’nin oyu yüzde 27,4 İYİ Parti’nin 10,3 HDP’nin 10,1 Memleket Partisi’nin oyu ise yüde 5,6 oldu.

anket

AR-G Araştırma’nın 14 Mart’ta açıkladığı sonuçlara göre AK Parti’nin oyu yüzde 31,4. CHP ise yüzde 27,6. Üçüncü sırada yüzde 12,9 ile İYİ Parti var. HDP yüzde 12,1; MHP ise yüzde 6,6 oy alıyor. Bunlardan başka yüzde ikiyi aşan parti görünmüyor. Diğer partilerin oyları şöyle: DEVA yüzde 1,6; Saadet yüzde 1,3; Memleket Partisi yüzde 1,3; Zafer Partisi yüzde 1,1 ve Gelecek yüzde 0,9.

Aksoy’un 8 Mart’ta yaptığı ankette en fazla oyu alan parti yüzde 31 ile AK Parti oldu. CHP’nin oyu ise yüzde 28,4 çıktı. İYİ Parti yüzde 12 oy alırken HDP’nin oy oranı ise yüzde 10,3 oldu. Aksoy’un son anketine göre MHP’nin oyu yüzde 7,2. DEVA ile Saadet Partisi’nin oyları yüzde 1,4 olarak ölçülürken Gelecek Partisi yüzde 0,9’da kaldı.

PİAR’ın 10 Mart’ta açıkladığı son ankette ise CHP en çok oyu alan parti oldu. CHP yüzde 32,3 oy alırken AK Parti yüzde 30,8’de kaldı. Diğer partilerin oy oranları ise şöyle: HDP yüzde 11,6; İYİ Parti yüzde 8,3; MHP yüzde 7,1; Gelecek Partisi yüzde 3,7; DEVA yüzde 2,1 ve BTP yüzde 1,8.

ALF’nin 6-7 Mart tarihlerinde bin 770 kişinin katılımı ve bilgisayar destekli telefon görüşmesi (CATI) yoluyla gerçekleştirdiği ankette de CHP ilk sırada yer alıyor.

anketler

ALF’nin 6-7 Mart anketinde CHP ilk sırada

Buna göre CHP az farkla AK Parti’nin önüne geçti. Kararsızlar dağıtılınca CHP yüzde 31,8 oy alırken AK Parti yüzde 31’de kaldı. HDP yüzde 11,3 oy alırken İYİ Parti yüzde 8,9 ve MHP yüzde 6,5 oy alıyor.

anket

Ankete göre Ali Babacan liderliğindeki DEVA’nın oy oranı yüzde 1,5. Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanı olduğu Gelecek Partisi ise yüzde 1,3 oy alıyor. ALF’nin bu son seçim anketine göre Yeniden Refah Partisi yüzde 1,9; Zafer Partisi yüzde 1,6 ve Memleket Partisi yüzde 2,2 oy alıyor.

son anketler

Aksoy Araştırma anketi Şubat ve Mart karşılaştırması:

Aksoy Araştırma’nın mart ayı ve şubat anketleri karşılaştırmalı olarak analiz edildiğinde AK Parti bir aylık süreçte oy kaybına rağmen ilk sıradaki yerini korurken oylarını artıran CHP listede ikinci sırada. Alt sıralarda DEVA ve Saadet Partisi atak yaparken şubat anketinde kendine yer bulamayan TİP’in de listeye girdiği görülüyor.

İki anket karşılaştırıldığında partilerin bir aylık oy değişim oranları şöyle:

aksoy mart

AKP

  • AK Parti’nin şubat ayı anketindeki oy oranı yüzde 32,1’di.
  • Bir ayda yüzde 1,1 oy kaybeden AK Parti mart ayı anketinde yüzde 31 oy aldı.

CHP

  • Cumhuriyet Halk Partisi bir önceki ay yüzde 27.3 oy almıştı.
  • Mart ayı anketinde oylarını artıran CHP, yüzde 28,4 seviyesine ulaştı.

İYİ Parti

  • Şubat ayı anketlerinde İYİ Parti, yüzde 13,6 bandında gözüküyordu.
  • Mart ayı anketinde İYİ Parti yüzde 12 oy oranına geriledi.

HDP

  • HDP, şirketin şubat çalışmasında yüzde 12 oy alıyordu.
  • HDP martta yüzde 10,3 bandına geriledi.

MHP

  • MHP de oylarını artıran partilerden. Şubat ayı anketinde yüzde 6,8 olarak gözüküyordu.
  • MHP mart ayında oylarını yüzde 7,2’ye yükseltti.

DEVA

  • Ankete göre DEVA Partisi de seçime yaklaşırken vites artırdı. Şubat ayında yüzde 0,9 seviyesinde bulunuyordu.
  • Mart ayı anketinde DEVA oylarını 1,4 seviyesine çıkardı.

Saadet

Saadet Partisi de benzer bir sıçrama yaptı.


  • Şubat anketi: Yüzde 0,8
  • Mart anketi: 1,4

Gelecek Partisi

• Şubat ayında yüzde 0,7 oy alan Gelecek Partisi’nin mart ayı oy oranı: 0,9.

TİP

• Bir önceki ay listede yer almayan Türkiye İşçi Partisi’nin mart ayı oy oranı ise yüzde 1,1 olarak ankete yansıdı.

Aksoy Araştırma’nın kurucusu: Seçmen kararını çoktan verdi

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde oy kullanacakların büyük ölçüde kararını verdiğini belirten Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu Ertan Aksoy, “Farkın yakın zamanda daha açılacağına inanıyorum” dedi.

Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu Ertan Aksoy, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi seçmenlerin hangi adaya ve partiye oy vereceğine büyük ölçüde karar verdiğini belirterek yaşanan gelişmelerin seçmenin tercihinde önemli değişiklikler yaratmayacağını söyledi.

aksoy cumhurbaşkanlığı

Cumhuriyet’e yazan Aksoy’un yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Uzun süredir seçmenin büyük bölümünün görüşünü belirlediğini ve buna bağlı kaldığını görüyoruz. Devasa kamu bütçeleri ile hayata geçirilen projeler iktidarda maksimum 4-5 puan artış yaratırken milyonlarca insanımızın yaşamını etkileyen deprem ve bunun karşısındaki organizasyonsuzluk hali 2-3 puan kaybettirebiliyor. Özetle seçmen çoktandır kararını verdi diyebiliriz.

erdoğan kılıçdaroğlu

Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı bloklarını oluşturan partilerin seçmenleri toplamda birbirine yakın oranları oluşturuyor. Bu nedenle HDP seçmeni kimden yana tavır alırsa seçimi o kazanacak. Yine araştırmalar bize gösteriyor ki HDP seçmeni CHP lideri Kılıçdaroğlu’na oy vermekte uzun süredir kararlı.

Buna dair somut örnek vermek isterim. Henüz Millet İttifakı’nın adayı kesinleşmemişken “Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan aday olsa kime oy verirsiniz?” sorusunda CHP seçmeninin %74’ü Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtirken HDP seçmeninin %84’ü Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtiyordu.

CHP seçmeninin küçük bir grubu diğer potansiyel iki adaya dair tercihi nedeniyle mesafeliyken HDP seçmeni görece daha kararlıydı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanması ile birlikte CHP seçmenindeki destek %92’ye çıktı. Kampanya ile birlikte daha da artacağını düşünüyorum.

Millet İttifakı anlaştı ve adayını açıkladı. Geliştirilen formül sayesinde Millet İttifakı bileşenlerinde kimse kendisini çemberin tam merkezinde hissetmezken kimse kendini çemberin dışında da hissetmedi. Bu sayede 2021 yılındaki orman yangınlarının ardından Erdoğan’ın önüne geçen Kılıçdaroğlu adaylığının açıklanmasıyla birlikte farkı daha da açtı.


Geçtiğimiz hafta yaptığımız ölçümde aradaki farkın %11,2’ye kadar çıktığını gördük. Başlangıç için çok iyi fark. Henüz liderler ve belediye başkanları sahaya inmedi. Henüz Ortak Mutabakat Metni tüm bileşenler tarafından savunulmaya başlanmadı. Henüz HDP aday ile bir araya gelip desteğini açıklamadı. Henüz barışçıl, pozitif bir kampanya başlamadı. Özetle henüz daha alabileceğimiz oyun gerisindeyiz. Farkın yakın zamanda daha çok açılacağına inanıyorum.” (Kaynak: Ertan Aksoy değerlendirdi: Kılıçdaroğlu’nun adaylık açıklaması anketleri nasıl etkiledi? (cumhuriyet.com.tr))

Piar seçim anketi: Birinci parti değişti, Kılıçdaroğlu fark atıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.