Antalya’da astronomik fiyatlara karşı kiracılar meydanlara indi!

Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya’ya başlayan göçle birlikte kiralardaki astronomik artış sürüyor. Kent merkezinde 15 bin liradan başlayan kiralar vatandaşı sokağa çıkardı. Fahiş artışa tepki basın açıklaması ile dile getirildi

Antalya Konyaaltı
Antalya Konyaaltı

Antalya’da astronomik fiyatlara karşı kiracılar meydanlara indi!

“Barınma hakkımız gasp edilmesin!”

Kira artışları nedeniyle kiracı ve ev sahipleri arasında husumet yaşandığını belirten Kiracılar Dayanışma Platformu üyesi Cengiz Kul, şunları söyledi; “Kiracı ile ev sahibi arasında geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayda ev sahibi bin 500 tl olan kira bedelini birdenbire on iki bin TL ye çıkartarak kiracısını evden atmak istedi. Üstelik kiracının eşinin komada yoğun bakımda olduğunu bile bile kapı dışarı edip sokağa atmak istedi. Ülkemizin geldiği son durum bu ve acımasızca vahim bir konu.


Yarın burada bulunan herhangi bir kiracının başına neyin geleceğini bilmeden her an korku ve stres ile yaşayan kiracılar olarak buradan hükümetiyle, muhalefetiyle tüm meclise haykırıyoruz. Bu yarayı ivedilikle sarın, sesimizi duyun, yasal düzenleme getirin. Çocuklarımızla, eşimizle hep birlikte psikolojik travma yaşar hale geldik. Bu kabustan kurtulmak istiyoruz. Yetkilileri acilen göreve davet ediyoruz. Bu ülkenin öz evlatları olarak barınma hakkımızın gaspedildiği bir ortamda yaşamak istemiyoruz. En temel hakkımızı bile sağlayamayan bir yönetimi istemiyoruz.

Kendi maaşımızla barınma, gıda, eğitim, sağlık, sosyal ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz gelir adaleti istiyoruz. Bunu sağlayabileceğini düşünen kim varsa halka sözünü versin istiyoruz. Aksi takdirde kiracılar dayanışması platformu ve temsil ettiği tüm mağdur kiracılardan kimse oy beklemesin”

“Gerçek kalıcı çözüm istiyoruz”

Fahiş kiralar sebebiyle ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya gediğini söyleyen kiracı Şerife Yavuz ise şöyle konuştu; “Öncelik yabancılara konut ve toprak satışı durdurulmalı önüne gelene vatandaşlık verilmemeli. İnşaat odaklı ekonomi politikası yerine bilim teknoloji üretim odaklı ekonomi politikası benimsenmeli.


Gayrimenkulun zenginleşme aracı olarak kullanımının engellenmesi için barınma ihtiyacı dışında fazla alınan konutlardan ve iş yerlerinden yine boş olarak tutulan konut ve çatılı iş yerlerinden katlanarak vergi alınmalı. Almanya, Ukraynalı mültecilere bu şehirde yaşayacaksın bu işte çalışacaksın yoksa sınır dışı ederim diyor! Neden çünkü milletini ve ekonomisini düşünüyor, yaşam standartlarını koruyor. Biz de ülkenin öz evlatları olarak kendi ülkemizde yaşamsal ihtiyaçlarımızı maaşlarımızla karşılayabileceğimiz bir ortam istiyoruz. Arabulucu, yüzde 25 sınır gibi yara bandı niteliğinde değil gerçek kalıcı çözüm istiyoruz. Yani yasa istiyoruz”

antalya kiracılar

“Maaşlarımız ile ev kirasını ancak ödeyebiliyoruz”

Kentte barınma sorunu yaşadıklarını dile getiren Burcu Özer,ise; “Kendi öz vatanımızda alın teri döküp kazandığımız maaşlarımız ile ev kirasını anca ödeyebiliyoruz. Bunun en büyük sebebi enflasyon ile birlikte yanlış izlenen göç politikasıdır. Özellikle 2012 de yürürlüğe giren mütekabiliyet yasasının acil olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

Yabancıların Türkiye’den ev alabilmesine olanak tanıyan mütekabiliyet yasasına göre yabancı bir kişinin Türkiye’den vatandaşlık alabilmesi için 400 bin dolarlık taşınmaz mülk alması gerekiyor. 2644 sayılı tapu Kanunu’nun 35. Maddesi, 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6302 sayılı kanun ile değişmiştir. Tapu kanunu m.35 hükmü uyarınca Cumhurbaşkanı’nın belirlediği 184 ülke vatandaşı karşılık şartı aranmaksızın her türlü taşınmazı satın alabilir yine yabancı bir kişi, bir ilçenin özel mülkiyette olan arsaların yüzde 10’luk yüz ölçümü kısmını satın alabilir.


Görüldüğü üzere yasa barınma krizine yol açmakla birlikte aynı zamanda Türk halkının kültürel kimliğinde derin bir asimilasyona sebep olmaktadır. Bu anlamda yabancılara konut satışı vatandaşlık uygulaması son bulmalıdır” diye konuştu.

Kiracılar ‘Temmuz’ paniğinde: Yüzde 25 zam sınırı kalkınca ne olacak?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.