GPT-5, Yapay Genel Zeka ve Tekillik dönemini başlatabilir!

ChatGPT, bir sonraki güncellemesi GPT-5 yayınlandığında, “insan olma” yolunda dev bir adımı da atmış olacak. Şimdi gördüklerimiz ise yalnızca bir başlangıç. ‘Yapay Genel Zeka’ (Artificial General Intelligence) ve ‘Teknolojik Tekillik’ (Singularity) nedir?

Yapay Genel Zeka

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin temelinde GPT adı verilen bir dil modeli yer alıyor. Şimdiye kadar GPT-3.5’i temel alan sohbet botu, bir süredir GPT-4 temelinde daha yetenekli hale geldi ve şu an aktif olarak GPT-5 üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Teknoloji girişimcisi ve geliştiricisi bir kişinin iddiasına göreyse yıl bitmeden önce kullanıma hazır hale gelecek yeni dil modeli, Artificial General Intelligence (AGI) ya da Türkçe karşılığıyla Yapay Genel Zeka (YGZ) seviyesine ulaşabilir.


YGZ, bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek makinenin zekası olarak özetleniyor ve bu açıdan GPT-5 için beklentiyi tavana çıkarıyor. Üretken yapıdaki yapay zekanın bir insandan ayırt edilemeyecek seviyeye gelmesini sağlamak kolay bir şey değil ancak altyapı şimdiden inanılmaz çalışıyor, bu yüzden kimse bir sonraki adım için “bu kesinlikle imkansız” tarzında bir yorum yapamıyor. Yazılım devi Microsoft’tan çok büyük maddi yatırım alan OpenAI, yıl sonunda sürekli olarak büyüyen ekibiyle “korkulan” gerçek yapay zeka geleceğini başlatabilir.

Bir insandan ayırt edilemez hale gelebilir

ChatGPT yaşı Birkaç hafta önce ChatGPT, GPT-4 ile beraber büyük bir güncelleme aldı ve yapay zeka sohbet botu etkileyici ek yetenekler kazandı. OpenAI, şimdiden ChatGPT için bir sonraki büyük yazılım güncellemesi üzerinde çalışıyor ve GPT-5’in de yakın gelecekte sunulacağı bildiriliyor. Eğer GPT-5’in yetenekleri hakkında söylenenler doğruysa Open AI, ChatGPT için çok önemli bir dönüm noktasına ulaşmak üzere olabilir. Üretken yapay zeka, GPT-5 yükseltmesinden sonra yapay genel zekaya (AGI) ulaştığında bir insandan ayırt edilemez hale gelebilir.

AGI’nin neler yapabileceğini anlayamadığımız için bu başarı hem inanılmaz derecede heyecan verici, hem de korkutucu olabilir. GPT-5, ChatGPT’yi bir insandan ayırt edilemez hale getirse bile, insan zihninin veri işleme ve içerik oluşturma yeteneklerinin üzerine geçecektir.

GPT-4 güncellemesi, ChatGPT’ye önceki sürüme göre muazzam yeni güçler vererek, sohbet botunu daha da iyi bir araç haline getirdi. Üretken yapay zeka, çok modlu girişi destekliyor. Yani, bir yanıt oluşturmak için onu metin ve resimler aracılığıyla besleyebilirsiniz. Ayrıca birden çok dili destekliyor ve eklentiler aracılığıyla canlı internete de bağlanabiliyor.

Bunların yanı sıra GPT-4, önceki sürümün yeteneklerini aşarak çoğu sınavı büyük başarıyla geçebiliyor.

Geliştirici Siqi Chen, Twitter’da GPT-5’in eğitiminin bu Aralık ayında tamamlanacağını öğrendiğini söyledi. Geliştirici, “OpenAI, AGI’ya ulaşmasını bekliyor” diye yazdı ve devam etti: “Bu, AGI’ye gerçekten ulaşıp ulaşmadığını hararetle tartışacağımız anlamına geliyor. Bu da ulaşacak demektir.

Yapay zeka AGI’ye ulaştığında, kavramları ve görevleri anlama konusunda bir insana benzeyecek. Yani, bir insan gibi akıl yürütebilecek ve GPT-5 güncellemesinin ardından ChatGPT ile sohbet etmek, bir insanla konuşmaya benzeyecek.

ChatGPT’yi karşılaştırabileceğimiz bir AGI modelimiz olmadığından dolayı şimdilik bunların tamamı sadece spekülasyon olarak kalıyor. Yazılım güncellemesi hazır olmadan, OpenAI’nin GPT-5 yeteneklerini göstermesi veya bunların tartışılması için çok erken olacaktır.

gpt-5

GPT-5, AGI’ye ulaşıp ulaşmamasından bağımsız olarak, zaten oldukça etkileyici bir ChatGPT yükseltmesi olan GPT-4’ten daha iyi özellikler sunacak. Şu anda bu özelliklerin ne olduğunu bilemesek de, en azından daha fazla sorgu girme yöntemi ve daha hızlı sonuç bulmak gibi temel yetenekleri kapsayacağı tahmin edilebilir. Ayrıca GPT-5, daha iyi kod yazmak gibi daha da karmaşık görevlerde yardımcı olabilir.

Ancak şu anda bu yeteneklerin tamamı sadece spekülasyon. ChatGPT gelişerek AGI’ye yaklaşırken, bu gelişimin olumsuz sonuçlarının ne olabileceği de önemli bir endişe kaynağı oluyor. ChatGPT’nin AGI’ya ulaşmasının olumlu yanları olacağı kesin olsa da, olumsuz etkilerini tam olarak tahmin edemiyoruz. Geliştiricilere yazılan 1.000 imzalı açık mektup da bunun en güzel kanıtlarından biri.


Şimdilik AI’nın yükselerek insanlığın kontrolünü devralmak üzere olduğu bir bilim kurgu filminde olduğumuza dair bir işaret olmadığı için, henüz panik yapmaya da gerek yok. Ancak AI’nın yükselişi Europol de dahil olmak üzere pek çok kuruluşu endişelendirmeye başladı. Suçlular, hedeflerine ulaşmak için AGI’ye ulaşmamış ChatGPT sürümünün güçlerini zaten kullanabiliyorlar.

John Carmack: Bilinçli yapay zeka sadece an meselesi

gpt-3 Yapay Zeka

Yapay zekanın çeşitli biçimlerdeki gelişimi katlanarak hızlandı ve hızlanmaya devam ediyor. Efsanevi Doom programcısı John Carmack’e göre yapay zekanın insan beynini simüle edebilmesi an meselesi.

Ünlü bilgisayar programcısı ve yazılımcısı John Carmack‘in bir sonraki hedefi yapay genel zekaya (AGI) ulaşmak. Carmack, bunun sadece an meselesi olduğunu ifade ederken, mevcut yapay zekanın neredeyse her alanda büyük bir hızla geliştiğinin de altını çiziyor.

Tanımayanlar için John Carmack, id Software‘i kurdu ve 1990’larda Commander KeenWolfenstein 3D, Doom, Quake ve devam oyunlarının baş yazılımcısı oldu. Carmack aynı zamanda 2000’de Armadillo Aerospace‘i kurdu sonrasında Oculus VR‘da görev aldı ve şimdilerde ise kurduğu Keen Technologies ile yapay genel zekaya (AGI- artificial general intelligence) odaklanmış durumda.

Dallas Innovates ile yapmış olduğu özel röportajda önemli bilgiler açıklayan John Carmack’e göre yapay zekanın insan beynini simüle edebilmesi an meselesi. Carmack, yapay genel zekaya yani bilinçli bir yapay zekaya ulaşmak için gereken tüm malzemelerin artık toplandığını ifade ediyor. Artık gereken tek şey bu malzemeler ile pastayı yapabilmek. Carmack’e göre geliştirilen araçlar, mevcut yapay zeka modelleri, oluşan bilgi birikimi bilinçli bir yapay zeka için yeterli seviyede.

teknolojik tekillik

Yapay Genel Zeka nedir?

İnsanlık, muazzam bir teknolojinin eşiğinde olabilir. Bu teknoloji o kadar devrimsel bir nitelikte olacaktır ki, yalnızca sihirden değil, belki de bir tanrıdan bile ayırt edilemeyecektir. Bu teknoloji, yapay genel zeka olarak bilinir. Yapay genel/süper zeka ya da güçlü yapay zeka (yazının ilerleyen kısımlarında çoğunlukla “yapay genel zeka”yı kullanacağız), bir insanın gerçekleştirebileceği herhangi bir entelektüel görevi anlayabilen ve öğrenebilen bir yapay zeka türüdür. Bu tür bir yapay zekanın, teknolojik bir tekilliğe sebep olacağı düşünülmektedir (kimi zaman “yapay genel zeka” ve “teknolojik tekillik” kavramları eş anlamlı olarak da kullanılmaktadır).

Bu tür bir teknolojik atılımı yalnızca Arthur C. Clarke‘ın şu meşhur sözüyle anlatmak mümkündür:

“Yeterince gelişmiş herhangi bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez.”

Hayal etmesi zor olsa da son yıllarda teknolojide ve bilgi işlemede kaydedilen ciddi ilerleme, birçok yapay zeka uzmanının; kaçınılmaz gibi görünen bu inanılmaz gelişmenin yaşamlarımız içerisinde bir gerçeklik haline gelebileceğini kabul etmesine neden olmuştur:

Birkaç on yıl içinde yapay zeka, şu anda anladığımız bir makine zekasından, aramızdaki en zeki olanların bile kavrayamayacağı, hiçbir şeye benzemeyen sınırsız bir zekaya ulaşabilir. Kusursuz bir bellek ve sınırsız analitik güçle, bu “hesaplama canavarı”, programa “gir” tuşuna bastığınız ilk milisaniyede Kongre Kütüphanesi’ndeki tüm kitapları okuyabilir ve ardından tüm bu bilgileri insanlığın 4.000 yıllık entelektüel yolculuğunun kapsamlı bir analizine entegre edebilir.

Teknolojik tekillik nedir?


Singularity veya teknolojik tekillik, gelecekte yapay zekanın insan zekasının ötesine geçerek, medeniyeti ve insan doğasını radikal bir biçimde değiştireceğine inanılan hipotezsel nokta olarak tanımlanmaktadır. Böyle bir zeka, insanlığın tasavvur edebileceğinden daha üstün kabiliyetli olacağından, insanlığın geleceğini öngörülemez bir hale getireceği düşünülmektedir.

Google’ın eski mühendisi: İnsanlar 8 yıl içinde “ölümsüz” olacak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.