Kılıçdaroğlu’nun uzay çalışmalarını birlikte yapacağız dediği Özmen Ailesi kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi kazanmaları halinde kapatılan Atatürk Havalimanı’nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun projeyi birlikte yapacaklarını açıkladığı Eren ve Fatih Özmen uzay sistemleri ve teknolojileri alanında uzman ve eski uzay araçlarının çok yönlü yeni versiyonunu yapan “Sierra Nevada Corporation” şirketinin sahipleri.

kılıçdaroğlu özmen ailesi

İstanbul’un Bakırköy ilçesine bağlı Yeşilköy semtinde bulunan havalimanı, ilk olarak 1900’lerin başlarında askeri amaçlarla semtin adıyla hizmete açılmış, ardından da 1950’li yıllardan itibaren uluslararası bir havalimanı olarak faaliyet göstermişti.

Ancak Ekim 2018’de İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte Atatürk Havalimanı da kapatıldı. Pistleri sökülen havalimanını yalnızca Cumhurbaşkanı dahil devlet görevlileriyle, yabancı devlet insanlarının ulaşımı için kullanılıyor.


Buna tepki gösteren Kılıçdaroğlu ise, sosyal medya hesaplarında yayımladığı videoda, “Densizler böyle bir yerin pistlerini kırdı, diğer pistleri de kendileri için özel havalimanı olarak kullanıyorlar. Ne ala memleket değil mi? Halkı kov, kendin için havalimanını gasp et” dedi.

İktidara gelmeleri durumunda havalimanı ile ilgili planlarının ne olacağını “Atatürk yaşasaydı oranın ne olmasını isterdi?” sorusuyla uzun süredir düşündüğünü belirten Kılıçdaroğlu, “İktidara geldikten hemen sonra Atatürk Havalimanı’nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getireceğiz” diye konuştu.

‘Atatürk’ün gönlü Musk’ın kendi başına uzayı kolonize etmesine el vermezdi’

Bugün yaşaması durumunda Atatürk’ün gönlünün, uzay araştırmaları alanında çalışan iş insanı Elon Musk’ın kendi başına uzayı kolonize etmesine razı gelmeyeceğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bize istikbalin göklerde olduğunu öğreten atamızın adını taşıyan bu merkez, havacılık ve uzay sanayimizin dinamosu olacak.”

Kılıçdaroğlu: Özmen ailesi ile birlikte yapacağız

özmen ailesi

CHP lideri, projeyi Amerika’daki Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen’le yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Özmen ailesine teklifini ilettiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Biz kendi mekiklerimizi geliştireceğiz. Bu pistlerde bunları yapacağız” dedi.

Özmen ailesine ait Sierra Nevada şirketi, NASA tarafından seçilen 3 firmadan biri

SNC, ABD merkezli uzay sistemleri, ticari yörünge taşımacılığı, mikro uydular, enerji, tele-tıp ve nanoteknoloji gibi konularda faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi.


Şirket, astronotları yerküre alçak yörüngesine uçuracak ticari personel taşıma yeteneğini geliştirecek, NASA tarafından seçilen üç firmadan birisi.

SNC, “Dream Chaser” (“Rüya Avcısı”), adı verilen uzay uçağını tasarladı.

Bunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Dream Chaser uzay mekiği 2015’te Marslı filminde kullanılmıştır. Türkiye’nin kendi Dream Chaser’ları da olacak” dedi.

dream chaser

NASA ve ESA ile birlikte çalışıyorlar

Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen, 1994 yılında “Sierra Nevada Corporation” şirketini satın aldılar ve en ileri teknolojiye sahip uluslararası uzay, havacılık ve elektronik şirketine dönüştürdüler. Özmen ailesinin yönetimindeki şirket, 20 kişilik küçük çaplı bir firmadan 3 binin üzerinde çalışanıyla 4 farkı ülke ve ABD’nin 18 eyaletinde faaliyet gösteren milyar dolarlık küresel bir kuruluşa dönüştü.

dream chaser ozmen

Uzay alanındaki en yenilikçi şirketlerden biri olarak kabul edilen Sierra Nevada Corporation, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ile birlikte çalışıyor.

Eren Özmen Forbes en etkili kadınlar listesinde

Özmen çiftinin şirketi uzay rekabetinde uzay istasyonlarına kargo da taşıyacak “SNC Dream Chaser” adını verdikleri uzay araçlarıyla Elon Musk, Mark Cuban, Jeff Bezos’un ardından, dördüncü sırada girdi.

eren fatih özmen
Fotoğraf: Jeff Bezos, Eren Özmen, Fatih Özmen

ABD’nin en güçlü kadınlarından biri olarak gösterilen Eren Özmen Ankara Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimi için ülkeye gitmiş. Aradan geçen yıllarda “Amerika’nın en zengin kendi kendine üreten kadınları” listesine 10’uncu sıradan giren Eren Özmen, 2.6 milyar dolarlık servetiyle Forbes’un 100 kişilik listesinde 10. sırada yer aldı.

NASA’dan uzay mekiği ihalesi kazanan Eren Özmen, 10. sırayı Oprah Winfrey ile paylaşıyor.


Fatih Özmen de Ankara Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans yapmaya ABD’ye gitmiş.

2023’te ekonomileri şekillendirecek 5 teknolojik gelişme


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.