Uzmanlar, Pasifik Okyanusu’nun dibinde yer alan ve 965 kilometre uzunluğunda olan fay hattında bir delik keşfetti. Bu deliğin, ABD kıyılarında mega bir depreme neden olabileceğinden korkuluyor.
Okyanus dibinde dev delik keşfedildi: Mega depremlere neden olabilir!
Video aşağıda – Bilim insanları, Pasifik’teki 965 kilometre uzunluğundaki fay hattında bulunan bir deliğin, ABD’nin kuzeybatısındaki şehirleri yok edecek korkunç bir depremi tetikleyebileceğinden korkuyorlar. Daily Mail’in haberine göre bu jeolojik özellik, Kuzeybatı Pasifik’te 9 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.
Sıcak sıvı püskürten delik, Kuzey Kaliforniya’dan Kanada’ya kadar uzanan Cascadia Dalma-Batma Bölgesi olarak bilinen dalan fayın sınırında, Oregon kıyı şeridinden 80 kilometre uzakta yer alıyor.
Fay kayganlaştırıcı
Sıvı püskürmesi, ilk olarak 2015’te gözlemlendi. Ancak şimdi, Washington Üniversitesi (UW) liderliğindeki yeni bir analiz, kimyasal olarak farklı sıvının “fay kayganlaştırıcı” olduğunu öne sürüyor.*
Yapılan basın açıklamasında, deniz dibindeki deliğin sızdırıyor olmasının bölgedeki deprem hareketliliğine işaret olmayabileceği de belirtildi. Delik “Pythias’ın Vahası” olarak adlandırılmış. İlk olarak 2015 yılında keşfedildiğinden beri de bilim insanlarının ilgisini çekiyor, ancak yeni araştırmalar, delikten sızan suyun başka bir şey olabileceğini öne sürüyor.
Robotla tespit edildi
Bir araştırma gezisi sırasında, bilim insanları okyanus yüzeyinin yaklaşık dörtte üçü kadar altında beklenmedik bir baloncuk bulutu keşfettiler. Mürettebat, deniz tabanını keşfeden bir robot kullanarak, baloncukların deniz tabanındaki tortudan fışkıran sıcak, kimyasal olarak farklı sıvının yalnızca küçük bir bileşeni olduğunu öğrendi.
“Okyanus dibindeki delik daha önce gözlemlenmedi”
Washington Üniversitesi’nden (UW) Evan Solomon şunları söyledi: “Görüldüğü kadarıyla sadece metan kabarcıkları yok, deniz tabanından hortum gibi çıkan suydu. Bu daha önce hiç görmediğim bir şey ve bildiğim kadarıyla daha önce de gözlemlenmedi.”
Çukurla ilgili yapılan araştırmalar; bölgeden sızan suyun, okyanus suyundan daha sıcak olduğunu bulmuştu.
Okyanus dibindeki bu sızıntının bir ilk olduğuna inanılıyor, ancak uzmanlar başka sızıntıların da olabileceğine inanıyor. Araştırmacılar, bu sıvının plakaların sorunsuz hareket etmesine izin verdiğini, ancak bu sıvı olmadan “stresin, zarar verici bir deprem oluşturmak için birikebileceğini” söyledi.
Pythias Vahası
Ekip, bir kaplıca olarak tanımladıkları deliğe, bir kaplıcadan yükselen zihin değiştiren gazların yardımıyla “kehanette bulunan” antik Yunan kahinini anarak “Pythias Vahası” adını verdi. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, “Oregon kıyılarında yüzeyin 1000 metre altında deniz tabanından akan düşük tuzlu, yüksek sıcaklıkta, mineral bakımından zengin bir su kaynağı bulmak benzer bir şekilde halüsinasyon gibi görünüyor” denildi.
Kaynak: Brendan T. Philip et al. ,Fluid sources and overpressures within the central Cascadia Subduction Zone revealed by a warm, high-flux seafloor seep.Sci. Adv.9, eadd6688(2023).DOI:10.1126/sciadv.add6688 https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add6688