Sims deneyi: 25 yapay zeka botu aynı oyuna yerleştirildi

The Sims oyunu ile ChatGPT botları karıştırılırsa ne olurdu? Stanford Üniversitesi ve Google’dan araştırmacılar, Smallville adlı bir sanal evren yaratarak içine 25 yapay zeka botu yerleştirdi.

sims yapay zeka

Sims deneyi: 25 yapay zeka botu aynı oyuna yerleştirildi

Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmada bilim insanları, “insan davranışına benzer hareketlerin simülasyonunu elde etmek için “OpenAI’ın tasarladığı ChatGPT-3.5 dil modelini kullandı.


Çalışmada, üretici yapay zeka botlarının (Generative AI) kahvaltı ettiği, yemek pişirdiği, işe gittiği, resim yaptığı ya da yazı yazdığı görüldü. Üretici yapay zeka teknolojisi, özellikle makine öğrenimi ve yapay zekayı bir araya getirerek orijinal içerikler üretebiliyor.

Smallville kasabası

Ünlü video oyunu The Sims’in de ilham kaynağı olduğu çalışmada üretilen sanal evrene “Smallville” adı verildi.

Sevgililer Günü’ne özel bir parti

Araştırmacılar, botlarının beklenenden çok daha gerçekçi sosyal davranışlar sergilediğini gördü. Örneğin bir bot, Sevgililer Günü’ne özel bir parti düzenledi ve diğer botlara davetiyeler gönderdi.

Smallville’de düzenlenen belediye başkanlığı yarışında da aday olan botlar arasında kıyasıya çekişme yaşandı. Diğer botların siyaset ve toplumsal meseleler üzerine fikir alışverişinde bulunduğu da görüldü.

“Yapay genel zekaya giden yolda atılan ilk adımlar”

Söz konusu çalışmaya katılmayan Oxford Üniversitesi’nden bilgisayar bilimci Michael Wooldridge, araştırmanın bulgularını yapay genel zekaya (artificial general intelligence) giden yolda atılan “ilk adımlar” diye niteledi.

Yapay genel zeka, bir makinenin, bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek seviyeye ulaşmasını öngören bir kavram.


“Generative Agents: Interactive Simulacra of Human Behavior” adlı ön baskı makalelerinde* açıklandığı gibi, araştırmacılar “büyük bir dil modeli kullanarak inandırıcı davranışlar oluşturmak için ilgili anıları depolayan, sentezleyen ve uygulayan” bir yazılım mimarisi geliştirdiler.

Yapay zeka botlar birbirleriyle mükemmel şekilde etkileşime girdiler

gpt sims

Yapay zeka bot ajanlar birbirleriyle başarılı bir şekilde iletişim kurdular ve bu da araştırmacıların acil davranış olarak tanımladığı şeyle sonuçlandı.

İki günlük simülasyon sırasında, Sam adlı botun belediye başkanlığı adaylığını bilen diğer bot ajanların oranı 1’den (yüzde 4) 8’e (yüzde 32) yükseldi. Isabella’nın partisini bilen bot ajanlar 1’den (yüzde 4) 12’ye (yüzde 48) yükseldi. Hem de hiçbir kullanıcı müdahalesi olmadan.

Bununla birlikte, simüle edilmiş Smallville kasabasında işler çoğunlukla iyi gitti. Hobbs Cafe’deki partiye davet edilen on iki kişiden beşi geldi. Üçü, zamanlama çakışmalarına bağlı olarak katılmadı. Kalan dördü de ilgilendiklerini ifade ettiler ama gelmediler. Bu test de gerçek hayata oldukça yakındı.

Araştırmacılar, üretken davranış mimarisinin, insan değerlendiriciler tarafından değerlendirildiği üzere, mimarinin yansıma, planlama ve hafızayı devre dışı bırakan versiyonlarına kıyasla en inandırıcı davranışı yarattığını söylüyor.


Kaynaklar:

Araştırma makalesi: Joon Sung Park, Joseph C. O’Brien, Carrie J. Cai, Meredith Ringel Morris, Percy Liang, Michael S. Bernstein; Generative Agents: Interactive Simulacra of Human Behavior (7 Nisan 2023) arXiv:2304.03442


Haberi derleyen: Thomas Claburn, What if someone mixed The Sims with ChatGPT bots? It would look like this: Has science GONE TOO FAR? (11 Nisan 2023) https://www.theregister.com/2023/04/11/sims_ai_generation/

GPT-5, Yapay Genel Zeka ve Tekillik dönemini başlatabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.