Türkiye’de yetenek açığı en fazla olan sektörler

ManpowerGroup Yetenek Açığı Raporu’na göre yetenek açığı tüm dünyada artarak yüzde 77 seviyesine ulaştı. Dünya genelinde her 5 işverenden 4’ü yetenekli iş gücü bulmakta zorlandığını belirtiyor.

yetenek açığı

Yetenek açığının yüzde 72 olarak ölçüldüğü Türkiye ise geçen yıla kıyasla 5 puanlık bir iyileşme göstererek 41 ülke arasında 34. sırada yer alırken ülkemizde en fazla yeteneğe ihtiyaç duyan sektör ise Taşımacılık, Lojistik ve Otomotiv oldu.

ManpowerGroup tarafından 17 yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu’nun bu yılki sonuçları her 5 şirketten 4’ünün yetenek açığı yaşadığını ya da işe alım yapmakta zorlandığını ortaya koydu. 41 ülkeden yaklaşık 39 bin işverenin katılımıyla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre küresel çapta yetenek açığı ortalama yüzde 77 seviyesine ulaşırken yetenek açığının yüzde 72 olarak ölçüldüğü Türkiye, geçen yıla kıyasla beş sıralık iyileşme göstererek 41 ülke içerisinde 34. sırada yer aldı.


Küresel çapta ise yüzde 90 ile Tayvan, işverenlerin yetenek açığını doldurmakta en çok zorlandığı ülke olurken bu ülkeyi yüzde 86 ile Almanya ve yüzde 85 ile Hong Kong takip etti. Fransa’nın yüzde 80 ile 15., İtalya’nın yüzde 75 ile 28. ve ABD’nin yüzde 75 ile 29. sırada yer aldığı listeye göre yüzde 64 ile Kolombiya işverenlerin boş pozisyonları doldurmakta en az zorlanan ülke oldu.

Türkiye’de en fazla yetenek açığı olan sektörler:

Türkiye’de yüzde 79 ile taşımacılık, lojistik ve otomotiv en fazla yeteneğe ihtiyaç duyulan sektör oldu.

Bunu yüzde 76 ile tüketim malları ve hizmetleri ile sağlık ve yaşam bilimleri, yüzde 72 ile iletişim hizmetleri, yüzde 71 ile enerji ve altyapı hizmetleri, yüzde 70 ile finans ve emlak ile endüstriyel ürünler ve malzemeler, yüzde 65 ile bilgi teknolojileri sektörleri takip etti.

“İnsanları geleceğin mesleklerine hazırlamak hiç bu kadar önemli olmamıştı”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, şunları söyledi:


• Ekonomik sorunlara rağmen, işe alım piyasası gücünü koruyor ve her sektörden işverenler talep gören yetenekleri aramaya devam ediyor. Bununla birlikte, kısıtlı iş gücü piyasaları nedeniyle birçok şirket ihtiyaç duyduğu temel ve teknik yeteneklere sahip kişileri bulmakta zorlanıyor. Türkiye’ye baktığımızda ise geçen yılki ankette ülkemiz, yüzde 71 ile 29. sırada bulunuyordu. Bu yıl yetenek açığında 5 puanlık bir artış gösterse de Türkiye’de hala ciddi bir açık olduğu görülüyor.

• Sektörel bazda baktığımızda taşımacılık, lojistik ve otomotiv işverenleri doğru yeteneğe ve yetkinliğe ulaşmada en çok zorlanan grubu temsil ediyor. Yetenek açığını kapatmak için çalışanların sürekli olarak kendilerini yenilemeleri, meslek grubu bağımsız dijital yetkinliklerini geliştirmeleri ve yeni dönemin ihtiyaçlarına uygun şekilde yetenek dönüşümlerini yapmaları gerekiyor.

• Diğer yandan şirketler de yetenek havuzlarını büyüterek öğrenmeye ve gelişime yatırım yapmalı, şirket içinde yetiştiremedikleri yetenekleri çekmek için dış pazara yönelerek, çalışanlara kurum içinde yeni pozisyonlara geçmelerine yardımcı olmalıdır. İnsanları geleceğin mesleklerine hazırlamak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Her yöneticinin gündem maddesinin en üst sıralarında bu konu yer almalıdır.

Türkiye ve dünyada en çok aranan 5 yetenek:

Araştırmada Türkiye ve küresel çapta işverenler tarafından en çok aranan 5 temel yetenek şu şekilde sıralandı.

TÜRKİYE KÜRESEL
1 Yaratıcılık ve Özgünlük Güvenilirlik & Öz Disiplin
2 Muhakeme ve Problem Çözme Yaratıcılık ve Özgünlük
3 İş Birliği ve Ekip Çalışması Eleştirel Düşünme ve Analiz
4 Liderlik ve Sosyal Etki Muhakeme ve Problem Çözme
5 Güvenilirlik ve Öz Disiplin Esneklik ve Uyum Yeteneği

Türkiye ve küresel çapta en çok ihtiyaç duyulan ilk 5 teknik yetenek ise şunlar oldu:

TÜRKİYE KÜRESEL
1 Üretim ve İmalat BT ve Veri
2 Satış ve Pazarlama Mühendislik
3 Mühendislik Satış ve Pazarlama
4 BT ve Veri Operasyon ve Lojistik
5 İdari İşler ve Ofis Desteği Müşteri Karşılama & Ön Büro

Dünya çapında en fazla yetenek açığı olan sektörler hangileri?

Sektörlere göre yetenek eksikliğine bakıldığında ise küresel çapta yüzde 79 ile iletişim hizmetleri ve yine aynı oranla enerji ve altyapı hizmetleri en fazla yeteneğe ihtiyaç duyan sektörler oldu.


Bunu yüzde 78 ile sağlık ve yaşam bilimleri ile bilgi teknolojileri, yüzde 77 ile tüketim malları ve hizmetleri ile endüstriyel ürünler ve malzemeler, yüzde 76 ile taşımacılık, lojistik ve otomotiv, yüzde 73 ile finans ve emlak sektörleri izledi.

E-ticaret girişimcileri için 8 maddelik yol haritası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.