Türkiye’nin gündeminden düşmeyen internet sansürü tartışmalarına ithafen İstanbul’da lokma döktürüldü.
Türkiye’de internet ortamındaki özgürlüğün sınırları son yıllarda büyük bir tartışma konusu. Son dönemde yaşanan Ekşi Sözlük’e erişim engeli de bu tartışmaları yeniden gündeme getirdi. İnternette özgürlüğü korumayı hedefleyen kuruluşlar da internette sansüre karşı girişimlerde bulunuyor, tepkilerini dile getiriyor.
“İnternet özgürlüğünün ruhuna”
Bu tepkilerden biri ise geçtiğimiz gün Özgür Yazılım Derneği tarafından gerçekleştirildi. Dernek, “İnternet özgürlüğünün ruhuna” sloganıyla İstanbul Kadıköy meydanında lokma döktürdü.
Özgür Yazılım Derneği, lokma dağıtımı sırasında basın açıklamasında da bulundu:
https://twitter.com/oydorgtr/status/1646157125494743041?s=20
Özgür Yazılım Derneği, lokma döktürürken Türkiye’deki internet sansürlerine yönelik basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasından öne çıkan ifadelerden bazıları şu şekildeydi:
“İnternette sansürün kurumsallaşması, bugün hayatımızı önemli ölçüde etkileyen, kamuoyunda ‘İnternet Yasası’ olarak da bilinen 5651 sayılı Kanun’un çıkmasıyla mümkün olmuştur. Bu kanunun çıkmasıyla internet sansürü artık günlük sansürün bir parçası haline gelmiştir.
Başta devlet organlarını aşağılamak olmak üzere telif hakkı gibi konular bahane edilerek binlerce web sitesi, kanunun henüz birinci yılını doldurmadan sansürlenmiştir.
Bu web sitelerinin listelendiği ‘EngelliWeb’ de içinde bulunduğumuz ayda sansürlendi.
(…) Özellikle sosyal medya yasasıyla çekse de yıllardır bir sansür aracı olarak kullanılan bant genişliği daraltması, ağ tarafsızlığının açıkça ihlali olarak karşımızda durmaktadır. Ağ tarafsızlığı, servis sağlayıcıların ve devletlerin internetteki veriye eşit davranmasıdır.
Yayıncı site, içerik gibi parametrelere göre paylaşılan veriyi daha zor veya kolay ulaşılabilir hale getirmek, ağ tarafsızlığının ihlalidir.
(…) 30. yıla girerken, öncelikle yaşadığımız deprem felaketi sürecinde pek çok insanın yegâne iletişim ve koordinasyon kaynağı olan Twitter’ın bant genişliğinin insanların canı pahasına daraltılması, hemen ardından da logosunun üzerine yıllar boyunca siyah bant çekmek zorunda kalan Ekşi Sözlük’ün olmadık bahanelerle sansürlenmesi ve hâlâ sansürlü bulunduğu için dizi siteleri gibi alan adına ek yapmak zorunda kalması, bu zihniyetin hâlâ hangi noktada olduğunu bizlere apaçık gösteriyor.”
Dernek, Türkiye’deki tüm özgür internet idealine sahip kurum ve bireyleri internet haftasında özgür internet mücadelesine davet etti. (Kaynak: Webtekno)