Webb Teleskobu Uranüs’ün halkalarını ilk kez böyle görüntüledi

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Uranüs’ü fotoğrafladı. Uranüs’ün dramatik halkaları ve atmosferik özellikleri benzeri görülmemiş ayrıntılarla gözler önüne serildi.

Uranüs
Uranüs illüstrasyonu

NASA’nın James Webb Uzay TeleskobuUranüs‘ün göz kamaştırıcı yeni fotoğraflarını çekerek gezegenin ikonik halkalarının daha önce hiç görülmemiş inceliklerini ortaya çıkardı. Yayınlanan fotoğraflar, 10 milyar dolarlık uzay teleskobunun başarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yeni fotoğraflar, teleskobun çıplak gözle algılanamayan frekanslardaki ışığı yakalamak için donatılmış olan MIRI aracı kullanılarak çekildi. Bu da teleskobun Uranüs’ü çevreleyen bulanıklığı görmesini ve gezegenin halkalarının en net ve kesin fotoğrafını yakalamasını sağladı.


Buz devi Uranüs’ün halkaları ilk defa böyle görüntülendi

webb uranüs halkaları

Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde Webb’in kıdemli proje bilimcisi olan Jennifer Wiseman, “Uranüs’ün bu inanılmaz yeni görüntülerini paylaşabildiğimiz için çok heyecanlıyız. Bu görüntülerin ayrıntıları ve netliği gerçekten olağanüstü ve bu ikonik gezegene yeni bir bakış açısı sunuyorlar.” dedi.

Fotoğraflar Uranüs’ün halkalarında belirsiz delikler de dahil olmak üzere birçok ayrıntıyı ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar bu deliklerin, halkaların içinde dolaşan ve henüz resimlerde görünmeyen küçük uydular tarafından meydana getirilmiş olabileceğini düşünüyor.

California Üniversitesi’nden gezegen bilimci Imke de Pater, “Uranüs’ün halkalarını incelemek, güneş sistemimizin oluşumunu ve evrimini anlamak için önemlidir” diyor. Webb’den gelen yeni görüntüler halkaların daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı bir şekilde incelemesini sağlayacak ve hem gezegen hem de sistemimiz hakkındaki bazı temel sorulara yanıt verilmesine yardımcı olacak.

Uranüs’ün görüntüleri, Webb teleskobunun fırlatılmasından bu yana çektiği bir dizi çarpıcı görüntünün sadece sonuncusu. Ocak ayında teleskop, Dünya’dan yaklaşık 1.500 ışık yılı uzaklıktaki devasa bir gaz ve toz bulutu olan Orion Nebulası’nın ilk görüntülerini yakaladı. O zamandan bu yana teleskop, galaksiler ve yıldız kümeleri de dahil olmak üzere diğer gök cisimlerinin görüntülerini gözlemliyor.

https://twitter.com/NASAWebb/status/1643979291674419200?s=20


İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi’nden bir astronom olan Michael Merrifield, New Scientist’ten Alex Wilkins’e “Uranüs’ü daha önce Voyager 2’nin gerçekten ziyaret etmesiyle mümkün olan türden bir ayrıntıda görmek ne kadar şaşırtıcı” diyor.

Bilgi notu: Voyager 2, Uranüs’ün yanından geçen ilk insan yapımı nesneydi. 1986 yılında Uranüs yörüngesinden geçen Voyager 2, 10 yeni ay ve iki yeni halka keşfetti.

Bilim insanları, Webb’in bir gün gezegenin bu ilk görüntüde gösterilmeyen kalan iki soluk dış halkasını yakalayacağını düşünüyor. Teleskop şu anda gezegenin takip fotoğraflarını çekiyor.

uranus moons
6 Şubat 2023 (NASA)

Güneş’in yörüngesindeki yedinci gezegen olan Uranüs’ün katı bir yüzeyi yoktur. Atmosferi, güneş ışığının kırmızı dalga boylarını emen ve Uranüs’e mavi-yeşil görünümünü veren bir miktar metan ile birlikte hidrojen ve helyumdan oluşur. Dev gezegen, Dünya’dan yaklaşık dört kat daha geniştir ve NASA’ya göre su, metan ve amonyak içeren sıcak, yoğun bir malzeme sıvısıyla çevrili küçük, kayalık bir çekirdekten oluşur.

Uzaktaki gezegen, her 84 yılda bir güneşin yörüngesinde dönerken, yolculuğunu benzersiz bir açıyla tamamlıyor. Gezegenlerin yörüngelerinde düz bir yüzey boyunca hareket ettiğini hayal edin. Merkür, hayali yüzeye dik bir eksen etrafında dönerken, diğer birçok gezegen hafifçe eğimli bir eksen üzerinde döner; Dünya’nın eğimi 23,4 derecedir. Öte yandan Uranüs, esasen yan yatmış ve 98 derecelik bir açıyla dönmektedir. Sonuç olarak, kutuplarından biri uzun mevsimler boyunca sürekli güneş ışığı altında kalırken, diğeri derin uzayın karanlığına bakar.


Kaynak: NASA’s Webb Scores Another Ringed World With New Image of Uranus | NASA
Derleme: James Webb Uzay Teleskobu, Uranüs’ün eşsiz yapısını gösterdi | DonanımHaber (donanimhaber.com)

Görünmez canavar: 20 milyon güneş ağırlığında süper kütleli kara delik keşfedildi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.