2. tura kadar Borsa ve finans piyasasını neler bekliyor?

YSK Başkanı Yener, 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimin yapılmasına karar verildiğini açıklarken, yurt içi piyasalar bu tarihe kilitlendi. Borsa İstanbul, bugün sert satıcılı bir gün geçirirken; Dolar/TL, 19,66 TL’de; Euro/TL, 21,38 TL’de bulunuyor. Türkiye’nin CDS’i ise, 606’ya çıktı.

borsa finans

2. tura kadar önümüzdeki 9 işlem gününde finans piyasasını neler bekliyor?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ile ilgili olarak, “Yurt içi sandık sayısı yüzde 100 oranında açılmış olup, katılım oranı yüzde 88,92, yurt dışında ise 52,69 oranında gerçekleşmiştir” dedi ve 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimin yapılmasına karar verildiğini açıkladı.


Yener 15:15 itibarıyla 35 bin 874 oyun veri girişinin devam ettiğinin altını çizerken, mevcut durumda adaylardan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 49.51Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 44.88, Sinan Oğan’ın yüzde 5.17 ve Muharrem İnce’nin ise yüzde 0.44 oy aldığı bilgisini verdi.

Piyasalar, seçim sonrası ilk işlem gününe hareketli başlarken; uzmanlar belirsizliğin ortadan kalkmamasıyla Borsada satış baskısının yaşanabileceğinin altını çiziyor ve önümüzdeki iki haftada volatilite yüksek bir seyirde ilerleyebileceği belirtiliyor. Kur tarafında ise, daha sakin bir seyir gözlenirken; Türkiye’nin CDS’i 600 baz puanı aşarak 6 ayın zirvesine ulaştı.

Borsa İstanbul’da sert düşüş

Borsa İstanbul, seçim öncesi volatil bir haftayı geride bırakırken, dün gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrası ilk tepki olarak değer kaybetti. Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yüzde 6,38 düşüşle, 4489 puandan başladı. Bankacılık endeksi ise ilk işlemlerde, yüzde 9,54 kayıpla 4554 puanda hareket etti.

Borsada düşüşün yüzde 5’i aşması sonrası, açıldığı gibi devre kesici çalıştı ve sürekli işlemler 10:25 itibarıyla yeniden başladı. BIST 100 endeksi gün içinde en yüksek 4700 puanı, en düşük 4475 puanı görürken; saat 15.28 itibarıyla, yüzde 3,52 düşüşle 4627 puandan işlem gördü. Bankacılık endeksi ise, aynı dakikalarda yüzde 9,17 oranında kayıpla 4572 puanda hareket etti.

En çok işlem gören hisse senetleri; Türk Hava Yolları, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, Aselsan, ve Sabancı Holding oldu.

Aynı zamanda, Borsa İstanbul’da yabancı payı 2 Aralık 2022’den bu yana ilk kez yüzde 30’un üzerine çıktı.

Borsa İstanbul 100 endeksi geçtiğimiz haftayı, yüzde 1,08 değer kaybederek 4795 puandan tamamlamıştı. Borsa İstanbul, geçen hafta yüzde 9 değer kazanırken; volatil seyriyle dikkat çeken bankacılık endeksi ise, yüzde 26 yükseldi.


Kurlar seçim sonrası nasıl hareket etti?

Tarihi seçim sonrası piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Dolar/TL, Türkiye piyasalarının açık olmadığı sıralarda uluslararası piyasalarda ilk işlemlerde 19,58 TL’de hareket ederken, sonrasında 19,38-19,67 bandında işlem gördü. Kur, saat 15.29 itibarıyla yüzde 0,51 yükselişle 19,6627 seviyesindeydi.

Euro/TL ise, en düşük 21,21; en yüksek 21,57 seviyesini görürken; şu dakikalarda yüzde 0,80 oranında değer kazancıyla 21,3895 seviyesinde bulunuyor.

Gram altın da aynı dakikalarda, dolar kurunda ve ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle yüzde 0,73 artışla 1274 lirada işlem görüyor.

Türkiye’nin CDS’leri 6 ayın zirvesine tırmandı

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), ikinci tura kalmış gibi görünen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından keskin yükselerek altı ayın zirvesine tırmandı.

Türkiye’nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS, cuma gününe kıyasla 98 baz puan artışla 606 baz puana yükseldi. S&P Global Market Intelligence bunun, 2022 Kasım ayından beri kaydedilen en yüksek seviye olduğunu belirtti.

Türkiye’nin CDS’i geçtiğimiz hafta, 5 ay sonra ilk kez 500 baz puanın altına gerilemişti.

Moody’s’ten seçim değerlendirmesi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’deki seçimlere ilişkin yayımladığı değerlendirmede yeni Erdoğan döneminin ‘ortodoks dışı çizginin devamı’ olacağını belirtti. Moody’s seçimlerin ardından yayımladığı değerlendirmesinde yeni bir Erdoğan döneminin mevcut ortodoks dışı ve sürdürülemez politikaların, çok yüksek enflasyonla birlikte makroihtiyati tedbirlerin ve ağır kur baskılarının devamına işaret edebileceğini belirtti.

Notta Kemal Kılıçdaroğlu zaferinin ortodoks politikalara dönüş ihtimalini artıracağı ve etkin bir şekilde bu politikaların uygulanması durumunda bunun kredi notuna uzun vadede pozitif etkisi olabileceği belirtildi.


Devamı: Uzman isimler, yurt içi piyasaya yönelik beklentilerini ekonomim.com’a değerlendirdi.

YSK Başkanı Yener: Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.