Bağışıklık roketleyen yiyecekler

Bağışıklık roketleyen yiyecekler… Vücudun zararlı organizmalara karşı kendini koruması için bağışıklık sisteminin düzgün çalışması gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini, böylece vücutta görülebilecek hastalıklara karşı daha etkili bir koruma sağlanmasını ise yeterli ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli ve kaliteli uyku gibi günlük hayatta uygulanabilecek yöntemler belirliyor.

Bağışıklık roketleyen yiyecekler

Bağışıklık roketleyen yiyecekler

Tüm dünyada ve ülkemizde Covid-19 salgınının azalmasıyla birlikte maskeleri çıkaranların sayısı oldukça arttı. Bu da beta, influenza, adenovirüs gibi çeşitli virüs ve bakterilerin neden olduğu üst solunum yolu hastalıklarının çok daha yaygın bir şekilde görülmesine yol açtı. Özellikle bu mevsimde bazı hastalıkları tam olarak engelleyemesek de, sağlıklı bir bağışıklık sistemiyle vücuda ekstra koruma sağlayabilmek mümkün.


Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, bağışıklığı güçlendirecek tavsiyelerde bulundu.


Bağışıklık sisteminde rol oynayan ve çeşitli yiyeceklerde bulanan besin ögeleri:

  • Beta Karoten,  tatlı patates, ıspanak, havuç, mango, brokoli ve domates gibi bitkisel gıdalarda bulunur.
  • C vitamini açısından zengin besinler arasında narenciye, çilek, kivi, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, biber ve brokoli bulunur.
  • D vitamini yağlı balık ve yumurtada bulunur. Ayrıca D vitamini ile zenginleştirilmiş sütler de önemli bir D vitamini kaynağı olabilir.
  • Çinko, sığır eti ve deniz ürünleri gibi hayvansal kaynaklardan daha iyi emilme eğilimindedir, ancak aynı zamanda buğday tohumu, fasulye, fındık ve tofu gibi vejetaryen kaynaklarda da bulunur.
  • Probiyotikler, sağlığı destekleyen “iyi” bakterilerdir. Canlı kültürlerle yoğurt, ayran, kefir gibi kültürlü süt ürünlerinde bulunabilirler ve az tuzlu ev yapımı turşu gibi diğer fermente gıdalarda da bulunabilirler.
  • Protein, süt, yoğurt, yumurta, sığır eti, tavuk, deniz ürünleri, kabuklu yemişler, tohumlar, fasulye ve mercimek gibi hem hayvansal hem de bitki bazlı kaynaklardan gelir.

Bağışıklık roketleyen yiyecekler:

  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kuru meyveler ve kuruyemişler
  • Zencefil ve Sarımsak
  • Zerdeçal ve diğer Hint baharatları
  • Süt ürünleri
  • Mantarlar
  • Et ve balık
  • Yumurtalar
  • Tatlı patates
  • Meyveler
  • Turunçgiller
  • Kahverengi pirinç
  • Çay

“Dengeye odaklanın”

Doğru beslenmenin yanı sıra doğru yaşam tarzının önemine de dikkat çeken Emel Terzioğlu Arslan “Bağışıklık sisteminizi tüm yıl boyunca sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için dengeli bir beslenme planına, yeterli uykuya ve stres yönetimine odaklanın. Bağışıklık sağlığını destekleyebilecek vitaminler, mineraller ve antioksidanlar almak için günde beş ila yedi porsiyon sebze ve meyve tüketmeyi hedefleyin.

İyi hijyen ve el yıkama, mikropların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Ürünü yemeden veya tariflerde kullanmadan önce yıkamayı unutmayın. Bakterilerin yayılmasını ve büyümesini azaltmak için bardakları, çatalları, kaşıkları ve diğer gereçleri temizleyin. Meditasyon, müzik dinlemek veya yazmak gibi stresle başa çıkmanın sağlıklı ve uygun yollarını bulun.


Fiziksel aktivite aynı zamanda stresi yönetmenize yardımcı olmanın harika bir yoludur ve bağışıklık sisteminizi daha da zayıflatabilecek bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Uyku eksikliği, zayıflamış bir bağışıklık sistemi gibi çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunur. Yetişkinler için her gün yedi ila dokuz saat önerilir ve çocukların yaşlarına bağlı olarak sekiz ila 14 saate ihtiyacı vardır” tavsiyelerinde bulunuyor.

Astım ilaçları nasıl kullanılmalı? Astım hakkında bilinmesi gereken 9 önemli bilgi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.