Güeneşe çıkmadan benlerinizi kontrol ettirdiniz mi?

Yaz mevsiminde güneşin tadını çıkarmak keyifli olsa da zararlı UV ışınlarına maruz kalmanın risklerine karşı koruyucu önlemler almak şart. benlerin dönemsel olarak büyümeleri ya da renk değiştirmelerinin çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Güeneşe çıkmadan ben

Güeneşe çıkmadan benlerinizi kontrol ettirdiniz mi?

Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Rahime Kaşıkaralar güneşin dermatolojik zararlarına karşı uyardı. Güneş maruziyetinin en yaygın risklerinden birinin, cilt kanseri olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar “Benlerinizi kontrol ettirmek, kanserli benlerin erken evrede tespit edilmesine yardımcı olabilir ve hayat kurtarabilir” diye konuştu.


Çocukluk dönemi güneş yanıklarına dikkat!

Nevüs, birçok insanda bulunan ve halk arasında “ben” olarak adlandırılan deri lezyonudur. Çok farklı yapı ve görünümde olanları da bulunmakla birlikte, ağırlıklı olarak 3-5 mm büyüklüğünde, deriden hafif dışarıya doğru çıkacak biçimde, kahverengi ya da siyah renkte ve zararsız oluşumlardır.

Bir kısmı doğuştan gelebilmek ile beraber, sonradan da oluşabilir. Nevüs , deriye renk veren pigmentlerin bir araya gelmesi ile oluşa bildiği gibi renksiz de olabilir.Oluşma sıklıkları genellikle ergenlik, hamilelik v.b hormonal değişim dönemlerinde artmaktadır.

Çocukluk dönemindeki yoğun güneş yanığı ileri yaşlarda cilt kanseri riskini artırır. Benlerin dönemsel olarak büyümeleri ya da renk değiştirmeleri olağan olabilse de istenmeyen rahatsızlıkların habercisi de olabilmektedir.

Aynı şekilde kanayan kaşınan,veya yaraya dönüştüğü gözlenen benler de bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu değişiklikleri kişisel olarak yeterli düzeyde saptamak mümkün olamayacağından uzman bir dermatolog tarafından yapılacak dermatoskopik ben takibi çok önemlidir.


Bunun haricinde, orta yaş sonrasında yeni ben oluşumu yaşayan, elliden fazla sayıda beni olan, özellikle çocukluk döneminde çok şiddetli güneş yanığı öyküsü olan, ailesinde cilt kanseri öyküsü olan, bağışıklık hastalığına sahip veya bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullanan insanlara da ben takibi yapılması gerekmektedir.

Ben değişimlerinde neden muayene olmak gerekir?

Ben takibi ile cilt kanseri veya diğer cilt problemleri erken dönemde teşhis edilerek tedavi daha etkin yürütülebilir.

Güneş ışınları, BCC, SCC gibi cilt kanserlerinin yanı sıra Melanom adı verilen cilt kanseri riskini de artırabilir. Melanom, cildin melanosit adı verilen pigment hücrelerinden kaynaklanır ve en ölümcül kanser türlerinden biridir. Güneşe maruz kalmak, benlerin büyümesine ve değişmesine neden olabilir.

Yaz aylarında güneşe çıkmadan önce koruyucu kıyafetler giyerek, şapka takarak,güneş kremi kullanarak ve gölgelik alanlarda kalmak gibi önlemler alarak güneşin zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Benlerin göz kapağı, eklem bölgesi vb. hassas olabilecek bölgelerde bulunması halinde tahriş oluşabilmektedir. Bu gibi durumların önlenebilmesi adına bu bölgelerdeki benlerin alınması tavsiye edilmektedir. Bunun haricinde kişi sadece benini estetik bulmadığı gerekçesi ile de aldırmak isteyebilir.


Sayılanlar dışında herhangi bir beninizde olağan dışı bir durum fark ettiğinizde de bir cildiye uzmanınıza görünmeniz tavsiye edilmektedir. Muayenenin sıklığı veya ben aldırma kararı konusunda en doğru karar ve yönlendirmeyi muayene olduğunuz hekim sağlayabilmektedir.

Topraklanma nedir? Günde 40 dakika yeterli!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.