Kefir içmek için çok faydalı neden!

Faydası saymakla bitmiyor. Enfeksiyondan depresyona kadar pek çok faydası bulunuyor. Kefir içmek için çok faydalı neden!

Kefir içmek

Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, fermente süt ürünü olan kefirin sayısız faydası olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek “Enfeksiyondan depresyona kadar pek çok soruna çözüm olarak kefir içebilirsiniz. Aynı zamanda sağlıklı besin öğeleri içerdiğinden ve vücut ağırlığını azalttığından dolayı diyetlerin vazgeçilmez parçasıdır” dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, içeriğinde maya ve bakteri bulunan fermente edilmiş süt ürünü olan kefirin aynı zamanda probiyotik özellik taşıdığını ve tarih boyunca sofralardan eksik olmadığını ifade etti. Kefirin faydalarının saymakla bitmeyecek kadar çok olduğunun altını çizen Diyetisyen Güneş “Kefir yüksek miktarda B1, B12, ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler, enzim ve probiyotik içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Enfeksiyondan depresyona kadar pek çok soruna çözüm olarak kefir içebilirsiniz” dedi.


Diyetisyen Güneş, kefirin 15 faydasını şöyle sıraladı:

1- Probiyotik: 

Kefirden izole edilen çeşitli bakterilerin ve mayaların, düşük pH ve safra asitlerine karşı dayanıklı olduğu, bağırsaklara tutunabildiği, patojenlere karşı güçlü antagonistik etki gösterdiği ve sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır.

2- Antimikrobiyal

Antimikrobiyal etki gösterdiği bilinmektedir. Kefirin antimikrobiyal etkisi kefirin pH düzeyi, fermentasyon sonucu oluşan biyoaktif peptitler, organik asitler ve hidrojen peroksit ile ilişkilendirilmektedir. Kullanılan kefir kültürü ve fermentasyon süresi de antimikrobiyal etkinliği etkilemektedir.

3- Anti alerjen

Ige ve ıgG1 yanıtının baskılanmasına neden olan kefirin, gıda alerjilerinin yanı sıra astım ve atopik dermatit gibi alerjik hastalıklar üzerinde olumlu etki yaptığı görülmüştür.

4- Antikanserojen:

Kefirin meme kanseri, gastrik kanser, kolon kanseri ve lösemi de antikarsinojenik etki gösterdiği bildirilmektedir. Yapılan çalışmalarda kefirin, tümör hücrelerinin büyümesini engellediği ve tümör çapını küçülttüğü görülmüştür. DNA hasarlanması ve mutasyona bağlı olarak kanser hücrelerinin oluşumunda rol oynayan bazı enzimlerin aktivitelerini azalttığı, asiditeyi artırarak, yağ asitlerinin üretimini artırdığı ve hücre ölümünü hızlandırarak kanser oluşumunu engellediği saptanmıştır.

5- Vücut ağırlığını azaltır

Kefirin, yüksek yağlı diyetin neden olduğu aşırı yağ birikimini ve vücut ağırlığı artışını azalttığı gösterilmiştir.

6- Kalp ve damar hastalıklarından korur

Düzenli kullanımında damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşır.


7- Kan şekerini düşürür

Düzenli kefir tüketen bireylerde açlık kan glikozunun önemli oranda düştüğü gözlemlenmiştir. 

8- Kabızlığa karşı birebir

Düzenli kefir tüketen bireylerde dışkılama sıklığı, dışkının kıvamında gelişme sağladığı ve kolon geçişini hızlandırdığı bildirilmiştir. Fakat yapılan bir araştırmada kullanılan kefirin, antibiyotik ilişkili diyareye karşı koruyucu olmadığı bildirilmiştir. Laktoz intoleransı olan bireylerde süt yerine kefir tüketilmesinin intolerans şikayetlerinin azalttığı bilinmektedir.

9- Diyetin vazgeçilmezi

Fermente süt ürünleri arasında oldukça popüler olan kefir hem besin öğesi bileşimi hem probiyotik özelliği ile fonksiyonel bir besin olarak sağlıklı bir diyetin parçası olmalıdır.

10- Kasılmaları önler

Magnezyum içeriğinden kaynaklı kas kasılmalarını önlemede yardımcıdır.

11- Kansızlığı engeller

B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek olarak kansızlığı önlemeye yardımcı olur.

12- Kemik ve diş sağlığını korur

Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.

13- Saç ve tırnak bakımı için önemli

İyi bir biyotin kaynağı olduğu için sağlıklı saçlar, tırnaklar ve cilt için önemlidir.

14- Enfeksiyona karşı etkili

Vücutta fazla tuz tutulumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde etkilidir.

15- Depresyona karşı etkili 


Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi vardır. Tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali verir. Bunun nedeni triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanır.

1 bardak kefir ile gelen 8 fayda Sağlık


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.