Meclis YSK’yı bekliyor: Yeni dönem için takvim nasıl işleyecek?

YSK Başkanı Yener, 14 Mayıs’ta yapılan milletvekili seçimi kesin sonuçlarının bugün ya da yarın açıklanacağını duyurdu. YSK’nın kesin sonuçları açıklamasıyla Meclis süreci işlemeye başlayacak.

meclis

Cumhurbaşkanlığı seçiminin de tamamlanmasının ardından bu hafta gözler Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) olacak. 14 Mayıs’ta yapılan milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçları henüz YSK tarafından açıklanmadı. YSK’nın kesin sonuçları açıklamasının ardından önce milletvekilleri yemin edecek ardından da cumhurbaşkanı ve kabine üyeleri için yemin törenleri yapılacak.

TBMM’nin ilk Genel Kurulu

YSK’nın milletvekili seçimlerinin kesin sonuçlarını ilan etmesiyle birlikte 28’inci yasama döneminin Meclis takvimi işlemeye başlayacak. Kesin sonuçların ilanını takip eden 3’üncü gün Meclis Genel Kurulu saat 14.00’da çağrısız olarak toplanacak ve Genel Kurul ilk toplantısını gerçekleştirilecek.


MHP lideri Devlet Bahçeli’nin en yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis Başkanı olarak yöneteceği oturumda milletvekillerinin yemin töreni yapılacak. Yüksek Secim Kurulu’nun milletvekili kesin sonuçlarını bu hafta açıklaması bekleniyor. Bugün açıklanması durumunda yemin töreni en erken 1 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminde kesin sonuçlar 1 Haziran’da açıklanacak

Mecliste, milletvekillerinin yemin törenin ardından 13’ncü Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı kabinesinin yemin töreni gerçekleştirilecek. Seçim takvimine göre, cumhurbaşkanlığı kesin sonuçları 1 Haziran’da YSK tarafından açıklanacak ve sonucu Meclis’e gönderilecek.

Cumhurbaşkanı Seçim Kanununa göre, bu tarihten itibaren 3 gün içinde cumhurbaşkanı Meclis’te yemin edecek. Cumhurbaşkanınca atanan Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlarında, Cumhurbaşkanının yemininin ertesi gün yemin etmeleri gerekiyor.

Cumhurbaşkanı yemin töreni

Bu takvime göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Haziran ile 4 Haziran tarihleri arasında yemin etmesi gerekiyor. Açıklanan takvime göre kesin sonuçların YSK tarafından 1 Haziran’a açıklanması, 2 Haziran’da cumhurbaşkanının Mecliste yemin etmesi ve kabine üyelerinin aynı gün açıklaması durumunda, 3 Haziran’da da kabine üyeleri yemin ederek göreve başlayacaklar.


YSK takvimi nasıl işleyecek?

YSK’nın takvimine göre 29 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek, yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.

30 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’da sona erecek ve en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.

31 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ye yapılacak itiraz süresi dolacak.

1 Haziran’da il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

YSK’dan açıklama


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair soruya, “Olağanüstü itirazlarla gelen dosyaları bugün görüşüp, dosyaların akıbetine göre bir şey söylemek mümkün olur. ‘Bugün ya da yarın’ diyelim.” cevabını verdi.

Seçim sonuçları: 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. Tur


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.