Ölüm sırasında ortaya çıkan gizemli beyin aktivitesi keşfedildi

Bilim insanları, ölümden hemen önce beyinde gerçekleşen gizemli bir dalgalanma keşfettiklerini açıkladılar. Beyin ölürken görülen bu faaliyet titreşimlerinin, hayatınızın gözlerinizin önünden geçmesi gibi, genellikle “ölüme yakın deneyimler” olarak adlandırdığımız şeyler olabileceği düşünülüyor.

Ölüm sırasında

Michigan Üniversitesi bilim insanları, Proceedings of the National Academy of Sciences’da (PNAS) yayınladıkları dikkat çekici bir makalede, ölmekte olan insanların beyinlerinde bilinmeyen ve gizemli bir beyin aktivitesi dalgasını nasıl tespit ettiklerini detaylı bir şekilde anlattılar.

Etkinlik, geçtiğimiz yıl ölmekte olan bir kişinin beyin dalgalarını kaydeden önceki araştırmalarda görülenlere benzer bir kısa ömürlü gama etkinliği patlaması olarak kaydedildi. Keşif, insan beyninin trajik koşullar altında nasıl tepki verdiği hakkında daha fazla bilgiye ulaşılması için bir fırsat sağlıyor.


Dört hasta yaşam desteğinden çekildiğinde, gizemli beyin aktivitesini kaydedildi. Dört hastanın ikisinde kaydedilen bu aktivite, bilim insanlarının ölmekte olan bir insan beyni ile daha önce üzerinde çalışılan fareler gibi hayvanların beyinleri arasındaki paralellikleri daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

CHIP’in aktardığı habere göre; beyin ölürken görülen bu faaliyet titreşimlerinin, hayatınızın gözlerinizin önünden geçmesi gibi, genellikle “ölüme yakın deneyimler” olarak adlandırdığımız şeyler olabileceği düşünülüyor. Elbette bu tür zihinsel olayların varlığını kanıtlamak kolay olmayacak ancak, bilim insanları bu beyin dalgalarının ne olduğunu belirlemeye kararlı.

En azından beynin ölümden önceki son anlara nasıl tepki verdiğini anlamak söz konusu olduğunda, gizemli beyin aktivitesi üzerine yapılan bu yeni araştırma, doğru yönde atılmış bir adım olabilir. Bu nedenle araştırmacılar, doktorların hastaları yaşam desteğinden çıkarmadan önce ve sonra beyin aktivitesinin nasıl değiştiğine baktılar.

Ancak şimdilik, aktivite, hastalarda yüksek bilinçli işlemenin mutlak bir kanıtı değil. Araştırmacıların kişisel düşüncelerine rağmen, tam olarak bir kanıt bulunmuyor. Aynı alanda gelecekte yapılacak araştırmaların daha fazla sonuç ve bilgi sağlaması ümit ediliyor.


Kaynak: 


Gang Xu,  Temenuzhka Mihaylova, et al. Surge of neurophysiological coupling and connectivity of gamma oscillations in the dying human brain. May 1, 2023. 120 (19) e2216268120 doi.org/10.1073/pnas.2216268120 https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2216268120

Hızlı yürümek mi, uzun yürümek mi? Bilimsel araştırmalar ne diyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.