Nefes darlığı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü Titoma kanseri belirtisi olabilir!

Timoma nadir olarak görülen bir kanser türüdür. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, yüzde ve kolda şişme gibi semptomlarla kendisini gösteren timoma nedir, kimler risk altında, tedavi şekilleri nelerdir gibi soruların cevaplarını Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özkan Demirhan verdi.

Titoma kanseri belirtisi

Nefes darlığı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü Titoma kanseri belirtisi olabilir!

Prof. Dr. Özkan Demirhan, Timoma’nın tanımını yaparak, “Timus bezinden kaynaklı bir tümör olan Timoma genellikle timus bezinden kaynaklanarak etrafına doğru, yavaş büyüyen ve nadir görülen bir kanser türüdür. Timoma genel bir tabirdir bunun içine timoma ve timik karsinom girmektedir. Timus bezi ergenlik dönemine kadar bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan T lenfositlerinin yapım yeridir ve gelişmesini sağlar. Ergenliğe doğru küçülmeye başlar ve zamanla işlevini kaybeder.” dedi.


Bağışıklık sistemi hastalıkları da titota bağlantılı olabilir

Timomanın belirtilerine değinen Dr. Özkan Demirhan,”Timomalar çoğu zaman belirti vermez ancak büyümeye başlayınca öksürük, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, iştahsızlık gibi belirtiler verirler. Nadir durumlarda deri döküntüsü ve kansızlık gibi belirtiler de görülebilir. Bazı durumlarda yine nadiren vena kavaya (SVC) yani kol ve kafanın toplardamarlarının birleşerek kalbe döküldüğü damara baskı yaparak Süperior Vena Cava Sendromuna(SVCS) neden olabilir.

SVCS durumunda boyun, göğüs ve yüzde şişlik oluşur vücudun üst tarafındaki görünür damarlar şişer, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler kendini gösterir. Bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırması sonucu oluşan miyasteni gravis, kırmızı hücre aplazisi, hipogamaglobulinemi, lupus, polimiyozit, ülseratif kolit, romatoid artrit, Sjogren Sendromu, sarkoidoz ve skleroderma gibi bağışıklık sistemi hastalıkları da timoma bağlantılı olabilir.” şeklinde bilgi verdi.


Çoğu zaman tesadüfen tespit edilir

Timomanın teşhis yöntemlerine ve tedavi seçeneklerine de değinen Demirhan,” Timoma genelde başka nedenlerle tarama veya kontrol yapıldığı zaman tesadüfen tespit edilir. Timomanın tanısı ve evrelemesi için Bilgisayarlı Tomografi (BT), Magnetik Rezonans( MR) ve PET CT ile hastalığın kapsamı, tümörün yakındaki dokulara yayılım durumu, hücre tipi dikkate alınır. Tanı için ileri evre tümörlerde mutlaka hücre tipi tayini yapılmalıdır. Bazen timoma dışı bir hastalıklar ile karıştırılabilir. Biyopsi için ve kesin tanı için mutlaka yeterli materyal alınmalıdır. Çünkü patolojik tanı başka tümörler ile karıştırılabilinir özellikle lenfoma ve diğer mediasten tümörleri ” ifadelerini kullandı.

Cerrahide minimal invazif yöntemler (kapalı ameliyat) ve açık cerrahi uygulanabilir

Timomanın tedavi seçeneklerine değinen Dr. Demirhan,”Timomada tedavi seçenekleri hastalığın evrelerine göre belirlenir. Timomanın 4 evresi vardır. Evre 1’de tümör bir kapsül içerisinde sınırlıdır. Evre 2’de tümör kapsülünü invaze eder. Evre 3’te timoma kapsülü aşarak, nefes borusu, akciğer, damarlar, kalp zarına uzanır. Evre 4’te timoma uzak organlara yayılım gösterir. 1’inci ve 2’inci evre timomalar cerrahi yöntemler ile çıkarılır ve ardından hastaya onkolojik işlemler olan kemoterapi ya da radyoterapiye genelde gerek duyulmaz.

3’üncü evre timomalar genellikle çevre dokulara yayılım yapmış tümörler oldukları için önce kemoterapi ve radyoterapi ile tümörün çevre dokulardaki yayılımı geriletilir ardından da tümör cerrahi tedavi ile çıkarılır. Ameliyat sonrası onkolojik işlemler uygulanmaya devam edilir. 4’üncü evre timomalarda çevre organlara yayılım olduğu için cerrahiye uygun değildir ve sadece onkolojik işlemler uygulanır.


Diğer kanser türlerinde olduğu gibi timomanın da erken evrede tespit edilmesi önemlidir ve erken evre hastalıklarda birincil tedavisi cerrahidir. Cerrahi yöntemler minimal invazif yöntemler(Videotorakoskopik ve Robotik yardımlı cerrahi) ve açık cerrahi (Sternotomi veya torakotomi ile ) şeklinde uygulamaktayız.” bilgilerini paylaştı.

Kolon (bağırsak) kanserinin 7 uyarıcı belirtisi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.