Türkiye’nin altın yatırımı olağanüstü seviyelerde!

Dünya Altın Konseyi ilk çeyrekte Türkiye’nin külçe ve sikke formundaki altın yatırımının ilk kez 50 tona ulaşarak rekor kırdığını bildirdi. Aynı dönemde küresel talep 302 ton olarak gerçekleşti. Böylelikle Türkiye ilk çeyrekte küresel talebin altıda birini tek başına gerçekleştirdi.

altın talebi

Türkiye’de altın yatırımı olağanüstü seviyelerde! Türkiye’de tasarruf sahiplerinin altın yatırımları tarihsel seviyelere çıktı. Dünya Altın Konseyi’nden açıklama: “Türkiye’nin altın talebi olağanüstü seviyelerde!”

Dünya Altın Konseyi’nin verileri Türkiye’nin altın talebindeki rekor artışı gözler önüne serdi. Konseyin yılın ilk çeyreğine yönelik hazırladığı talep raporuna göre Türkiye’nin külçe ve sikke formunda altın yatırımı yılın ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştı.


Konseyin verilerine göre Türkiye’de ilk çeyrekte altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre beşe katlandı. Bir önceki çeyreğe göre ise altın talebinde yüzde 32’lik artış izlendi. Toplamda talebin 3 milyar dolara ulaştığı görüldü.

Konseyin değerlendirmelerine göre Türkiye’de tasarruf sahipleri enflasyonun devam etmesi nedeniyle altında güvenli liman alımları yaptı.

Altın talebinde küresel tabloya bakınca Türkiye’nin geldiği seviye de dikkat çekti.

Konseyin verilerine göre aynı dönemde küresel olarak külçe ve sikke formundaki talep 302 ton oldu. Böylelikle Türkiye’nin ilk çeyrekte küresel talebin altıda birini tek başına aldığı görüldü.


Türkiye ile birlikte Çin’in 66 tonluk, Hindistan’ın da 34 tonluk talebi öne çıktı.

Merkez bankaları talebinde de Türkiye öne çıkıyor

Dünya Altın Konseyi’nin verileri merkez bankalarının altın talebi tarafında da Türkiye’nin öne çıktığını gösterdi.

Verilere göre yılın ilk çeyreğinde merkez bankalarının altın talebi 228 tonla ilk çeyrekler bazında rekor seviyeye ulaştı. Bu çeyrekte en çok altın talebi olan merkez bankası Singapur Merkez Bankası oldu. Bankanın bu çeyrekteki talebi 69 ton oldu. Singapur’u Çin Merkez Bankası takip etti.

Singapur ve Çin’in ardından ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geldi. TCMB Ocak ve Şubat aylarında 45 tonluk alımın ardından, Kasım 2021’den bu yana ilk kez Mart ayındaki bir satış gerçekleştirdi. Bu satışın etkisiyle Türkiye’nin altın alımları ilk çeyrekte 30 ton oldu.


Kaynak: Dünya Altın Konseyi: Türkiye’nin altın talebi olağanüstü seviyelerde – Bloomberg HT

Kur korumalı mevduat büyüklüğü 2 trilyon lirayı aştı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.