Yapay zeka modeli kanseri erken teşhis edebiliyor

Kanseri isabetli bir şekilde tanımlayabilen bir yapay zeka modeli geliştirildi. Doktorlar, bilim insanları ve araştırmacılardan oluşan ekip, bu gelişmenin hastalığın teşhisini hızlandırabileceğini ve hastaları tedaviye daha hızlı yönlendirebileceğini söylüyor.

yapay zeka kanser

Kanser dünya çapında önde gelen bir ölüm nedeni. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda yaklaşık 10 milyon ölüme, neredeyse her altı ölümden birine yol açıyor. Ancak pek çok vakada erken teşhis hayat kurtarıyor ve hızlı bir şekilde tedavi edilirse hastanın iyileşme ihtimali var. Yapay zeka, mevcut yöntemlerden iyi performans gösteriyor, kısa vadede çok daha iyi sonuçlar mümkün.

Royal Marsden NHS, Imperial College ve Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ndeki uzmanlar tarafından tasarlanan yapay zeka aracı, CT taramalarında bulunan anormal gelişimlerin kanserli olup olmadığını belirleyebiliyor. Araştırmaya göre, algoritma mevcut yöntemlerden daha verimli ve etkili bir performans sergiliyor.


Kanserin erken teşhisini kolaylaştıracak

Bulgular eBioMedicine dergisinde yayınlandı. Royal Marsden’da klinik onkoloji uzmanı ve Imperial’da klinik araştırma görevlisi olan Dr. Benjamin Hunter, “Gelecekte, yüksek riskli hastaları belirleyerek ve onları daha erken müdahaleye hızlı bir şekilde yönlendirerek, erken teşhisi kolaylaştıracağını, potansiyel olarak kanser tedavisini daha başarılı hale getireceğini umuyoruz” diyor.


Ekip, yapay zeka algoritması geliştirmek için büyük akciğer nodülleri olan yaklaşık 500 hastanın CT taramalarını kullandı. Bu teknik, insan gözüyle kolayca fark edilemeyen görüntülerden hayati bilgiler ortaya çıkarabiliyor. Yapay zeka modeli, kanserli nodülleri doğru bir şekilde tespit edip edemeyeceğini belirlemek için test edildi.

Sonuçlar, YZ modelinin her bir nodülün kanser riskini 0.87 AUC ile belirleyebildiğini gösterdi. Performans, şu anda kullanılan ve 0.67 puan alan Brock testinin skorundan çok daha iyi. Model ayrıca 0.83 AUC değerine sahip bir başka test olan Herder skoru ile de yakın bir performans sergiledi.


YZ modeli, Herder ile birleştirildiğinde ise gruptaki yüksek riskli hastaları belirleyebildi. Çalışmaya göre, kanserli olduğu teyit edilen 22 nodülden 18’i (yüzde 82) için erken müdahale önerdi. Araştırmacılar YZ aracının, hastaların tedaviye hızlı bir şekilde yönlendirilmesine yardımcı olarak CT taramalarının analizini kolaylaştırmasını ve kanser tespitini hızlandırmasını umuyor.

Google’ın eski mühendisi: İnsanlar 8 yıl içinde “ölümsüz” olacak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.