Amerika’da ev almak: ABD’de gayrimenkul yatırımı avantajları

Amerika, dünya çapında yatırımcılara sunduğu sayısız gayrimenkul yatırım fırsatı ile bilinir. Ancak AB’de gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünen yatırımcılar için, bu sürecin karmaşık olabileceği bir gerçek.

Amerika'da ev almak

Amerika’da ev almak: ABD’de gayrimenkul yatırımı avantajları

Amerika’da emlak fiyatları neden bu kadar uygun?

Amerika’da emlak fiyatlarının bu kadar uygun olmasının sebebi, 2008 emlak krizi sonrasında ev fiyatlarında oluşan balonun patlaması sonucu bir çok kişi mortgage kredisi borcunu ödeyememiş, bu durumda kredisi ödenemeyen evler kredi veren bankalara geçmiştir.


Bankaların bu emlakları tutmak yerine, bulduğu en uygun fiyata satması sonucu ev fiyatları düşüşe geçmiştir. 2012 Yılından sonra ise emlak piyasası tekrar normale döndüğünden, o yıldan bu yana her yıl ortalama %15 artış ile ev fiyatları yükselmeye başlamıştır ve halen bu yükseliş sürecinde olduğundan bu yıllar yatırım yapmak için Amerika’yı çok avantajlı hale getirmiştir.

Herkes ABD’de gayrimenkul satın alabilir mi ?

Evet, isteyen herkes ABD ‘de konut alabilir, herhangi bir şart veya oturum/çalışma izni gerekliliği bulunmamaktadır.

ABD gayrimenkul yatırımı
WASHINGTON, DC

Amerika’dan ev alana vatandaşlık hakkı veriliyor mu ?

Amerika’da ev alan vatandaşlık hakkına sahip olamıyor, fakat orada ev aldıktan sonra iş kuran birisi çalışma vizesi alabilir. Belirli bir süre Amerika’da yaşadıktan sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor.


Amerika’da yatırımın geri dönüş süresi nasıl?

Amerika’da yatırımın geri dönüş süresi 5-7 yıl arasında değişmektedir. Her yıl ortalama %5 net kira getirisi olmaktadır, bunun yanında evin yıllık değer artışı yaklaşık %15 civarındadır. Şöyle bir hesap yaparsak; 100.000$ değerinde bir evden aylık olarak 850$ kira aldığınızı var sayarsak; tüm masraflar çıktıktan sonra, elinize minimum 5000$ geçmektedir ve bu rakam kiranın artmasıyla her yıl yükselmektedir. Ayrıca evinizin değeri geçtiğimiz 5 yılda olduğu gibi %15 artış gösterirse 100.000*15/100=15.000 $ olarak da değer artışı olduğunda satın aldığınız evin kendini amorti etmesi yaklaşık 5 yılda gerçekleşecektir. Gelecekte değer artışı % 10 a düşeceğini düşünerek hesaplarsak evin kendini amorti etmesi 7 yıl olacaktır.

One World Trade Center
One World Trade Center

Amerika’da kira getirisi nasıl?

Dünyanın her yerinde olduğu gibi kira getirisi gayrimenkulun bulunduğu bölge, konum ve metrekaresine göre değişmekle birlikte, bizim gayrimenkullerimizde kira getirisi ortalama %5’dir.

ABD’de kira için gelir vergisi öder misiniz?

Bir tek daire sahibi olduğunuzda kazanacağınız gelir minimum bedelin (tek kişi için: 5.000$, evli çift için: 10.000$) altındaki kalacağı için gelir vergisi ödemezsiniz. Birden fazla daire sahibi olmak istediğinizde ise bunları tüzel bir kişilik altında toplamanız önerilir. Böylece gayrimenkul ve şirketle ilgili tüm masraflarınızı düşerek kalan rakam üzerinden çok düşük bir vergi ödemeniz çıkabilir. Kar edilen rakamı tekrar yatırıma yönlendirdiğinizde bu rakam yine vergiden muaftır.

Amerika’da mortgage kredisi faizleri yüzde kaçtır?


Amerika’da mortgage faizleri şu an %5 – %6 bandındadır. Yabancılar için ise %8-%9 civarına çıkmaktadır.

Kira artışını tetikleyen hayalet konutlar: Evlerini boş tutuyorlar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.